Kako napraviti jesenski detoks prostora i uma

by Anđela Sabranović
detoks

Vjerujemo kako ste zbog naglog zahlađenja već zamijenili svu ljetnu odjeću za onu topliju koja je strpljivo čekala u ormaru. Jesen je stigla, a osim temperaturnih promjena, prijelazna razdoblja pozivaju nas i na izmjene životnih stilova i interijera u kojima boravimo. Iako je za proljeće nekako karakteristično to veliko pospremanje domova i veselje koje plesom doziva toplije dane, jesen također ima svoje čari zbog kojih se možemo i trebamo osjećati lijepo i posebno. Baš kao što i drveće odbacuje svoje lišće ususret zimi, tako je dobro da se i mi posvetimo samima sebi i odbacimo sve ono što nas muči te napravimo mjesta za nove, lijepe stvari koje nas očekuju.

Kako biste se kvalitetno pripremili na funkcioniranje uz jutarnje magle, niske temperature i hladne kiše, ne zaboravite najprije na svoje (mentalno) zdravlje i unutarnji sklad, osobito u moru obaveza koje jesen može donijeti. Obavite veliko jesensko čišćenje svog doma. Riješite se odjeće koja vam ne odgovara, kapute i jakne proslijedite onima kojima to treba, odnesite što trebate na kemijsko čišćenje… Posložite svoj ormar tako da sve ima svoje mjesto i da u bilo kojem trenutku znate gdje vam što stoji. Sve sitnice koje ne koristite poslažite u veliku kutiju i poklonite onima kojima će biti potrebnije. Obavite sve popravke u domu kao što je klimavi ormarić koji već dugo čeka na red ili ugradnja dodatnih polica na zidove. Ako volite promjene takve vrste, napravite razmještaj namještaja u dnevnoj ili spavaćoj sobi, stavite nove zavjese. Osvježite zidove novom bojom ili modernim tapetama koje će vaš dom podići na veći nivo. Kada napravite sve što ste zamislili, vaš će dom mirisati i izgledati na sasvim drugačiji način, a vi ćete se osjećati poletno i svježe.

Za dodatni detoks prostora, uvijek možete odabrati nekoliko korisnih sobnih biljki koje će vašem domu podariti čišći zrak i pomoći vam u borbi protiv dosadnih čestica prašine. Neke od njih su spatifilum, aloe vera, fikus ili dracena, a više o načinima na koje mogu pomoći u pročišćavanju zraka može pročitati ovdje.

Dodatni saveznici za bolje raspoloženje, opuštanje te mirisan i čišći dom su eterična ulja koja pomoću difuzora raspršuju svoje čestice po prostoru u kojem boravite. Većina njih je vrlo intenzivna pa će biti dovoljno ako kapnete samo jednu ili dvije kapi.

Ne zaboravite ni na svoje mentalno zdravlje i napravite mali detoks za svoj um. Razmislite o svemu što vas muči i nastojte odvojiti privatno od poslovnog vremena. Odvojite vrijeme za sebe u svakom danu i napravite nešto što vas opušta. Raščistite fotografije u galeriji na mobitelu i datoteke na računalu koje ne koristite. Okružite se ljudima uz koje se osjećate ugodno i inspirativno te nastojte izbaciti svu negativu.

Moglo bi vas zanimati i: 7-dnevni izazov čišćenja doma poslije kojeg će sve zablistati

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!