Nalazimo se na vrhuncu sezone rajčica i doista bi bilo šteta ne iskoristiti ih maksimalno. Svi znamo da su juhe dobre za naše zdravlje, ali tijekom velikih vrućina teško nam je i zamisliti tanjur s vrelom juhom. Zato smo jedva dočekali ovo malo zahlađenje i kišu da spremimo juhu. Naš odabir je juha od pečenih rajčica!
Ova juha se jako jednostavno priprema, a ukusnija je od juhe u kojoj se rajčice kuhaju jer pečenjem dobiju neku slatkastu aromu zbog čega možete biti sigurni da ćete izbjeći onaj jako kiselkasti okus. U ovu juhu možete dodati kus kus ili smeđu rižu te je tako učiniti i zasitnijom te umjesto predjela može čak biti i glavno jelo. U nastavku vas očekuje detaljan recept.
Recept za juhu od pečenih rajčica
Sastojci:
- 1,5 kg zrelih rajčica
- 3 žlice maslinovog ulja
- sol i papar
- 1 luk, narezan na kockice
- 5 češnja češnjaka
- 1/4 žličice paprike
- 2 šalice povrtnog temeljca
- 1/2 šalice listova svježeg bosiljka
dodaci po izboru: parmezan, krutoni, kiselo vrhnje ili svježi bosiljak…
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- Rajčice narežite na četvrtine i posložite ih. Ravnomjerno pokapajte s 2 žlice maslinova ulja i začinite s nekoliko prstohvata soli i crnog papra. Pecite 30 do 40 minuta ili dok ne omekšaju.
- Pirjajte luk na maslinovom ulju. Kada postane proziran dodajte mu češnjak i dimljenu papriku te pirjajte sve još 2 minute.
- Dodajte temeljac, bosiljak i pečene rajčice s njihovim sokovima i promiješajte da se sve sjedini.
Štapnim mikserom sve povežite - Kušajte juhu i po potrebi je dodatno začinite.
Dobar tek i uživajte!
Tekst: Anđela Sabranović
Foto: Unsplash