Juha od pečenih rajčica savršeno je jelo za današnji kišni dan

by Anđela Sabranović

Nalazimo se na vrhuncu sezone rajčica i doista bi bilo šteta ne iskoristiti ih maksimalno. Svi znamo da su juhe dobre za naše zdravlje, ali tijekom velikih vrućina teško nam je i zamisliti tanjur s vrelom juhom. Zato smo jedva dočekali ovo malo zahlađenje i kišu da spremimo juhu. Naš odabir je juha od pečenih rajčica!

Ova juha se jako jednostavno priprema, a ukusnija je od juhe u kojoj se rajčice kuhaju jer pečenjem dobiju neku slatkastu aromu zbog čega možete biti sigurni da ćete izbjeći onaj jako kiselkasti okus. U ovu juhu možete dodati kus kus ili smeđu rižu te je tako učiniti i zasitnijom te umjesto predjela može čak biti i glavno jelo. U nastavku vas očekuje detaljan recept.

Recept za juhu od pečenih rajčica

Sastojci:

  • 1,5 kg zrelih rajčica
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar
  • 1 luk, narezan na kockice
  • 5 češnja češnjaka
  • 1/4 žličice paprike
  • 2 šalice povrtnog temeljca
  • 1/2 šalice listova svježeg bosiljka

dodaci po izboru: parmezan, krutoni, kiselo vrhnje ili svježi bosiljak…

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  2. Rajčice narežite na četvrtine i posložite ih. Ravnomjerno pokapajte s 2 žlice maslinova ulja i začinite s nekoliko prstohvata soli i crnog papra. Pecite 30 do 40 minuta ili dok ne omekšaju.
  3. Pirjajte luk na maslinovom ulju. Kada postane proziran dodajte mu češnjak i dimljenu papriku te pirjajte sve još 2 minute.
  4. Dodajte temeljac, bosiljak i pečene rajčice s njihovim sokovima i promiješajte da se sve sjedini.
    Štapnim mikserom sve povežite
  5. Kušajte juhu i po potrebi je dodatno začinite.

    Dobar tek i uživajte!

Moglo bi vas zanimati i: Jesmo li zbog straha od bolesti zaboravili uživati u hrani i istinski živjeti?

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!