Jednostavne rutine za uredan dom koje će vam oduzeti nekoliko minuta

by Anđela Sabranović

Kažu da je neuredan dom odraz unutarnjeg stanja osobe, ali mogli bismo reći i kako zapravo neuredan dom uzrokuje osjećaj tjeskobe, bespomoćnosti, onemogućuje potpuno uživanje i slično. Činjenica je kako nitko od nas nema sate i sate u svom danu za čišćenje, ali ono što svi možemo jeste usvojiti male rutine koje često život znače.

Općenito znamo da kada krenemo ambiciozno s velikim promjenama često ostanemo razočarani jer na kraju ništa ne postignemo. Zato ovaj put biramo sitne navike koje oduzimaju doslovno nekoliko minuta u danu.

Odmah sve odložite na mjesto

Jeste li možda čuli za “one hand rule”? Ovo pravilo nas potiče da svaki naš predmet odmah ostavljamo na mjesto. Tako primjerice kada dođete doma, jaknu odmah stavljate na vješalicu umjesto da je odlažete na stolicu ili slično. Odjeću sa sebe odmah stavljate ili na pranje ili slažete u ormar. Kada kuhate i uzmete začin, odmah ga vratite na mjesto umjesto da ga ostavljate na radnoj površini. Ovo je zasigurno najjednostavnije i najučinkovitije moguće pravilo, zar ne?!

Održavajte svoju kuhinju čistom

Kada odmah ne očistite štednjak cijela kuhinja izgleda neuredno. Zato pokušajte svaku večer poslije korištenja štednjaka očistiti ostatke masnoće. Ovo možda zvuči kao nešto što oduzima puno vremena, ali kada svaki dan održavate, čišćenje traje puno kraće nego kada se masnoća nakuplja danima.

Usisavanje svaki dan

Ako imate malu djecu ovo je savjet koji vam može promijeniti život. Znamo da nije jednostavno usisavati svaki dan, ali zato su bežični štapni usisavači odličan odabir. Kada usisavate svaki dan, proces traje 10 minuta, a cijeli vaš dom izgleda toliko urednije.

Držite sredstva za čišćenje na dohvat ruke

Dvije prostorije koje su najzahtjevnije za održavanje su svakako kuhinja i kupaonica. Zato uvijek sredstva za čišćenje držite negdje gdje su vam na dohvat ruke. Tako ćete uvijek kada primijetite da se nešto zaprljalo jednostavno i brzo reagirati.

Odmah ujutro pospremite krevet

Koliko je važna navika pospremanja kreveta govori i činjenica da je o tom jednostavnom činu izdana knjiga “Pospremi svoj krevet” Williama H. McRavena. Pospremanjem kreveta ujutro osiguravamo si osjećaj mira svaki put kada uđemo u sobu, a i naravno imamo taj dojam urednosti.

Uklopite paljenje mašina za posuđe i rublje u svoje rituale

Ujutro kada perete zube možete primjerice upaliti mašinu za rublje, a kada pravite doručak dok čekate kavu izvadite posuđe iz perilice. To će vremenom postati vaša nesvjesna navika koja je i te kako značajna za uredan dom.

Moglo bi vas zanimati i: Uredite svoj dom u skandinavskom stilu uz ove savjete

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!