Priprema obroka

Ideje za obroke koje možete ponijeti na posao

Meal plan za cijeli radni tjedan

by Anđela Sabranović

Svi smo već bili u situaciji gdje ujutro jurimo kroz vrata, nismo imali vremena za doručak i grabili bi bilo što brzinski što bismo pronašli na putu do posla. U našem brzom tempu života, nije neuobičajeno zanemariti svoje prehrambene potrebe kada smo u žurbi. No, zašto ove jeseni ne napraviti pozitivnu promjenu? Davanjem prioriteta pravilnoj prehrani i usvajanjem rutine pripreme obroka, ne samo da možete jesti zdravije nego i uštedjeti vrijeme i novac. Zato smo za vas u nastavku pripremili ideje za obroke koje možete ponijeti na posao za cijeli radni tjedan.

Važnost pravilne prehrane

Pravilna i zdrava prehrana ključna je za naše opće dobro. Osigurava nam potrebne hranjive tvari, energiju i fokus za učinkovito rješavanje svakodnevnih zadataka. Uravnotežena prehrana može ojačati naš imunološki sustav, poboljšati naše raspoloženje, pa čak i povećati našu produktivnost na poslu. Zato je ključno donositi svjesne odluke kada su u pitanju naši obroci.

 

Prednost pripreme obroka unaprijed

Priprema obroka unaprijed zvana još i “meal prep” je praksa koja uključuje planiranje, kuhanje i porcioniranje vaših obroka unaprijed. To je odlična promjena za one koji žele jesti zdravije uz zadržavanje napornog radnog rasporeda. Evo nekoliko uvjerljivih razloga zašto je priprema obroka unaprijed pametan izbor:

  • Zdraviji izbori – Priprema obroka omogućuje vam kontrolu sastojaka i veličine porcija, osiguravajući da konzumirate hranjivu hranu umjesto da posežete za brzom hranom ili nezdravim grickalicama.
  • Ušteda vremena – Provedite nekoliko sati tijekom vikenda pripremajući obroke za cijeli radni tjedan i oslobodit ćete dragocjeno vrijeme tijekom tjedna za druge aktivnosti.
  • Povoljni za proračun – kupnjom sastojaka u rinfuzi i izbjegavanjem preuzimanja, priprema obroka može vam dugoročno uštedjeti novac.

Smanjen stres – Recite zbogom odlukama o obroku u zadnji tren i stresu traženja prikladnog mjesta za ručak. Priprema obroka unosi strukturu u vaše dnevne obroke.

Vaš 5-dnevni plan obroka za radni tjedan

Evo jednostavnog i zdravog plana obroka za 5-dnevni radni tjedan. Ovi recepti nisu samo ukusni, već ih je i lako napraviti i spakirati za posao.

Dan 1. – Salata od piletine

Sastojci:

  • Pileća prsa (grilana, pečena u tavi ili u pećnici)
  • Miješana zelena salata
  • Cherry rajčice
  • Kriške krastavca
  • Balsamic vinaigrette preljev

Sve što trebate je pripremiti piletinu, nasjeckati povrće i sve zajedno pripremiti u posudi za ponijeti. Preljev spremite u zasebnu bočicu i dodajte ga kad krenete jesti.

 

 
Dan 2. – Salata od kvinoje i povrća

Sastojci:

  • Kuhana kvinoja
  • Razno povrće (paprika, brokula, mrkva)
  • Tofu ili piletina (po vašem izboru)
  • Preljev od meda i senfa 

Kvinoju skuhajte dok se povrće peče u pećnici. Piletinu ili tofu možete ispeći također u pećnici ili na tavi. Kad je sve gotovo, spremite u posudu za ponijeti i stavite u hladnjak. Preljev držite odvojeno.

Sastojci za preljev:

  • 2 žlice Dijon senfa
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice jabučnog octa ili svježeg soka od limuna
  • 1 žlica meda
  • 1 mali češanj češnjaka, naribanog ili mljevenog
  • ¼ žličice morske soli, više po ukusu
  • Svježe mljeveni crni papar

Izmiksajte sve zajedno i spremite u bočicu ili malu staklenku. Napravite više i držite u hladnjaku, pa da imate za više jela tokom tjedna.

 
Dan 3. – Tortilja s puretinom i avokadom

Sastojci:

  • Tortilje
  • Narezana pečena pureća prsa (možete iskoristiti i pureću šunku)
  • Narezani avokado
  • Zelena salata i rajčica
  • Preljev od senfa i meda 

U tortilju složite sve sastojke zajedno, zamotajte tortilju i onda ju umotajte u aluminijsku foliju. Možete i bez folije spremiti tortilje u posudu za van. Držite u frižideru i sutradan ponesite na posao. Preljev također dodajte kasnije kako bi salata ostala hrskava i sutra.

 

 
Dan 4. – Juha od leće

Sastojci:

  • Leća
  • Nasjeckani luk, mrkva i celer
  • Sjeckane rajčice (1 konzerva ili 250 g svježe nasjeckane rajčice)
  • Začini (kumin, paprika, sol i papar)

Jednostavno sve skuhajte u loncu večer prije. Možete jesti ovo jelo za večeru, a ostatak ponijeti sutra na posao.

 

 
Dan 5. – Losos i brokula

Sastojci:

  • Pečeni file lososa (pečen u pećnici)
  • Brokula kuhana na pari 
  • Kriška limuna
  • Quinoa ili smeđa riža (po želji)

Losos je osjetljiva riba i može se brzo pokvariti ako nije pravilno pohranjen. Za pravilno pohranjivanje pečenog lososa, stavite ga u hermetički zatvorenu posudu ili čvrsto omotajte plastičnom folijom ili aluminijskom folijom.

 

Savjeti za pripremu obroka

  • Uložite u kvalitetne posude za čuvanje hrane kako bi vaša jela ostala svježa.
  • Označite spremnike s nazivom i datumom obroka radi lakšeg prepoznavanja.
  • Kvarljive namirnice poput salata i sendviča čuvajte odvojeno od vrućih jela poput prženih jela ili juhe.
  • Držite pri ruci zalihe zdravih grickalica poput orašastih plodova, voća ili jogurta za jutarnje ili popodnevne obroke.

Ove jeseni učinite korak prema zdravijem i produktivnijem radnom tjednu uključivanjem pripreme obroka u svoju rutinu. Planiranjem obroka unaprijed i pripremanjem jednostavnih, hranjivih jela, možete se oprostiti od nezdravih izbora i stresa odluka o objedovanju u zadnji čas. Vaše tijelo i um će vam biti zahvalni na hrani, a svaki radni dan ćete se uhvatiti u koštac s obnovljenom snagom i vitalnošću. Započnite svoje putovanje pripremanjem obroka već danas i iskoristite prednosti uravnoteženog i energiziranog radnog života.

 

Moglo bi vas zanimati i: Kako sam uz jedno planiranje obroka zavoljela kuhati uz značajne uštede?

Tekst: Tina Sarajlić

Foto: Pexels, Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!