Davor Bruketa za Slowliving.hr: “Način na koji se nosimo s neuspjehom je ono što čini razliku.”

by Anđela Sabranović

Studeni je mjesec koji smo posvetili mentalnom i fizičkom zdravlju muškaraca i jako sam sretna što ćemo ga zatvoriti intervjuom s doista posebnim muškarcem koji smjelo živi svoju autentičnost – Davorom Bruketom. On je inače kreativni direktor i suvlasnik agencije Bruketa&Žinić&Grey, ali uvjerena sam kako vam je to već svima poznato. Danas vam otkrivamo njegovu drugu stranu koja podrazumijeva brigu o sebi i svom zdravlju. Uživajte u razgovoru koji slijedi…

Iza Vas je gotovo 30 godina radnog iskustva. Što je to što Vas motivira da i dalje učite i rastete? Što je ono što Vas u Vašem poslu i danas zabavlja?

Motivira me stalna želja za stvaranjem nečeg novog i inovativnog. Pronaći „ono nešto“ što će taj projekt učiniti posebnim i dignuti ga na višu razinu. Svaki projekt predstavlja izazov i priliku za učenje, uživam u istraživanju. Ono što me danas zabavlja je vidjeti kako kreativni koncepti koje razvijamo za naše klijente zažive i ostvare pozitivan utjecaj. Također, fasciniraju me nove tehnologije pa me trenutno zabavlja i „igranje“ s umjetnom inteligencijom.

Imali ste sreću pokrenuti vlastiti posao u kojem ustvari uživate. Što mislite koliko je ta činjenica utjecala na Vaše općenito zadovoljstvo životom?

Mogućnost da radim i živim od onoga što volim definitivno predstavlja jedan od faktora za zadovoljstvo životom. Najveće zadovoljstvo je rješavati neki izazov s kojim nam klijent dođe, vidjeti kako je neka kreativna ideja dobila svoju realizaciju i kako postiže željene rezultate. Mislim da je pronaći strast prema nečemu u životu ključno za zadovoljstvo, i onda raditi da budeš vrhunski u tome.

Imate li neki savjet za mlade koji možda u ovom trenutku razmišljaju o pokretanju vlastitog posla?

Savjetovao bih im da slijede svoje strasti i raduju se izazovima. Posao će biti izazovan, ali ako radite ono što volite, motivacija će vas voditi kroz teškoće. Također, mislim da nikada neću prestati naglašavati da je talent važan, međutim, nipošto nije presudan. Naravno, lakše je ostvariti određeni uspjeh ako si talentiran, međutim, uspjeh nije dovoljan ako uz njega nema jako puno truda i rada. Upravo su trud i rad ono što ja smatram presudnim faktorima za karijerni, ali i životni uspjeh.

U jednom podcastu sam čula kako ste 2013. bili suočeni s mogućim bankrotom. Što Vam je primjerice u takvom trenutku pomoglo da sačuvate zdrav razum i nastavite optimistično naprijed?

U takvim trenucima ključno je zadržati zdravu perspektivu i fokusirati se na rješenja, ali ključna je podrška suradnika i partnera. Kroz život sam naučio da je važno znati i kada odustati, ali i prepoznati kada treba biti uporan i dati sve od sebe za ono do čega ti je stalo. Život postaje lakši kada shvatimo da je neuspjeh normalan dio kako poslovnog, tako i privatnog života, međutim, način na koji se nosimo s neuspjehom je ono što čini razliku.

Imate li neke svoje mehanizme ili alate za suočavanje sa stresom?

Meni se plivanje pokazalo kao najbolji način za nošenje sa stresom, za svakog je to nešto drugo. Važna mi je i estetika i okruženje u kojem provodim i radno i slobodno vrijeme. Upravo zbog toga, dom sam pretvorio u mjesto za odmaranje i uživanje, a ured u oazu kreativnosti i produktivnosti.

Zdravlje je danas toliko često spominjana riječ, ali ipak kao da ga malo tko njeguje dok ga ne izgubi. Kako Vi brinete o svom zdravlju?

Trudim se redovito plivati i pazim na prehranu. Također, vjerujem kako je prevencija ključna pa redovito obavljam i zdravstvene preglede.

Kada bih jednom riječju trebala opisati što pomislim kada čujem Vaše ime, vjerujem da bih odabrala kreativnost. Godinama ste opstali u izuzetno zahtjevnoj branši koja uvijek traži još kreativnosti. Dogode li se i Vama dani kada se jednostavno ne osjećate inspirirano? Ako da, što Vam pomogne? Jeste li se možda nekad suočavali s burnoutom?

Svi prolazimo kroz faze manjka inspiracije. Važno je tada pronaći nove izvore inspiracije, bilo putem istraživanja, putovanja, čitanja ili razgovora s kreativnim ljudima. Punjenje informacijama za mene dovodi do „insighta“. Znao sam biti suočen s burnoutom, a najčešće se dovedem do toga kada započnem previše novih zadataka ili projekata odjednom. S vremenom sam naučio prepoznati „simptome“ burnouta pa sam sebe primirim i odredim si prioritete. Najlakše mi je popisati sve zadatke ili obaveze toga dana pa ih rješavati po redu. U nekim trenucima, odmor i pauza od posla su nužni kako bi se spriječio burnout.

Što Vas pokreće, a što Vas frustrira i zaustavlja?

Pokreće me želja za stvaranjem nečeg izvanrednog i inovativnog. Frustrira me stagnacija i nedostatak otvorenosti za nove ideje.

Znamo i kako volite čitati… Imate li neku knjigu koja je na Vas ostavila značajniji dojam od svih ostalih?

Usudio bih se reći da ih je mnogo, ali izdvojio bi knjigu „Put kojim se rjeđe ide“ Morgana Scotta Pecka. Izrazito mi je intrigantna jer me podsjetila u kojoj smo mjeri odgovorni za sve što nam se u životu događa.

Kako izgleda jedan Vaš dan? Imate li rituale koji utječu pozitivno na Vašu produktivnost, ali i mentalno zdravlje?

Već nekoliko godina prakticiram buđenje u 5. Plivam, pojedem doručak i prošetam se do posla. U uredu odradim sve što sam zapisao da moram odraditi toga dana pa nakon toga dođem doma i večer provedem družeći se s obitelji. Ova zdrava rutina nije moguća svaki dan zbog raznovrsnih obaveza, međutim, trudim se implementirati ju što češće jer baš pozitivno utječe na moje mentalno zdravlje.

Što je za Vas self-care?

Self-care za mene uključuje brigu o fizičkom i mentalnom zdravlju, uzimanje vremena za sebe na način koji nas ispunjava.

Tko je Davor Bruketa iza svih svojih uloga kojima svakodnevno žonglira?

Trudim se ostaviti pozitivan utjecaj na svijet oko sebe i poticati druge na razmišljanje izvan ustaljenih okvira.

Moglo bi vas zanimati i: Daniel Hajden za Slowliving.hr: “Smatram da je važno destigmatizirati brigu o sebi među muškarcima i poticati ih da se aktivno bave svojim zdravljem.”

Razgovarala: Anđela Sabranović

Foto: Tomislav Krišto, Edvard Susak, privatna arhiva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!