BATAT Njegove dobrobiti + recept

by Anđela Sabranović

Batat, povrće slatkastog okusa posljednjih godina postaje sve popularnije i kod nas.
Iako se često smatra kako pripada obitelji krumpira, to ustvari nije tako. S krumpirom ga zapravo povezuje samo sličan izgled.
Iako najčešće viđamo batat narančaste boje, on može biti i bijel, ljubičast, žut…

Mnogi uživaju u okusu batata, a posebno će ih razveseliti i to što je ovo povrće izuzetno zdravo.

1. Nutritivna vrijednost
Batat je izuzetno zdrava i hranjiva namirnica koja obiluje vitaminima i mineralima.
Posebno je bogat folnom kiselinom, magnezijem željezom, vitaminima D i E, kalijem, fosforom. Batat narančaste i ljubičaste boje ima antioksidativna svojstva te štiti organizam od slobodnih radikala koji inače oštećuju stanice i uzrokuju bolesti.

2. Kontrola šećera u krvi
Ako patite od dijabetesa, svakako češće konzumirajte batat. Ugljikohidrati u batatu omogućuju polagano oslobađanje šećera, a uz to duže vrijeme osiguravaju osjećaj sitosti.

3. Prevencija raka
Antioksidansi koje smo prethodno spominjali pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji su povezani s razvojem nekih vrsta karcinoma. Osim toga dokazano usporavaju rast karcinoma debelog crijeva, želuca i dojke.

4. Probava
Batat ima visok udio vlakana koji pozitivno djeluju na zdravlje probavnog trakta. Inače, konzumiranje namirnica koje su bogate vlaknima smanjuje rizik od raka debelog crijeva.
Osim toga, istraživanja su pokazala i kako posebna vrsta antioksidanasa koja se nalaza u ljubičastom batatu potiču razvoj zdravih crijedvnih bakterija.

5. Imunitet
Batat je bogat beta karotenom koji se u organizmu konvertira u vitamin A koji je ključan za jačanje imuniteta. Manjak vitamina A povećava upalne procese.

RECEPT ZA PUNJENI BATAT

Batat pruža velike mogućnosti za različite kombinacije, ali nas je posebno osvojila ova koju dijelimo s vama u receptu u nastavku.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Zdravi I Fit – Recepti By Tina (@zdravi_i_fit_recepti_by_tina)

Moglo bi vas zanimati: Čajevi koji će nam podizati raspoloženje tijekom hladnijih dana

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Instagram, Canva

Možda će vam se svidjeti