Američka pita od jabuka je klasik s kojim ulazimo u jesen

by Anđela Sabranović

Moramo priznati kako nam nije bilo svejedno pozdraviti se s ljetnom sezonom koja sa sobom nosi toliko divnog voća i povrća, ali onda smo se sjetili plodova jeseni koji nas pozivaju da se bacimo u pripremu zimnica, toplih variva i slatkih pita. Pita od jabuka je klasik kojim svake godine ulazimo u jesen jer nam miris jabuka i cimeta u domove unese onu atmosferu zbog koje se uvijek pomalo čak i radujemo hladnijim danima.
Ako želite isprobati malo drugačiji recept, američka pita od jabuka je uvijek odlična ideja. To je možda i najpoznatiji desert u Americi, a s obzirom na okus, ali i izgled to nas apsolutno ne čudi. Priprema je dosta jednostavna, ali ipak zahtijeva malo strpljenja. U nastavku potražite detaljan recept s uputama.

Američka pita od jabuka – recept

Sastojci za prhko tijesto:

  • 420 g brašna
  • prstohvat soli
  • 280 g maslaca
  • 2 čajne žlice šećera
  • 150 ml vode

Sastojci za nadjev:

  • 1,5 kg jabuka (narezati ih na tanke ploške)
  • 2 žlice soka od limuna
  • 150 g šećera
  • 2 žlice brašna
  • 2 žlice
  • 2 žlice gustina
  • 1/4 čajne žlice soli
  • 1 čaja žlica cimeta
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • 60 ml soka od jabuke
    2 žlice maslaca, narezanog na male komadiće

Sastojci za premaz:

  • 1 jaje
  • 1 žlica vode
  • 1 žlica šećera

Priprema:

  • U zdjeli srednje veličine pomiješajte brašno i sol. Maslac narežite na kockice i izmrvite ga s brašnom dok ne dobijete grudice veličine graška.
  • Dodajte šećer i dobro promiješajte. Dodajte ledeno hladnu vodu, malo po malo, miješajući vilicom. Rukom doradite tijesto i oblikujte lopticu.
  • Tijesto malo poravnajte, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.
  • U velikoj zdjeli pomiješajte narezane jabuke s limunovim sokom i koricom od limuna.
  • U manjoj zdjeli pomiješajte šećer, brašno, kukuruzni škrob, sol i začine. Smjesu pospite po jabukama i promiješajte da se oblože. Umiješajte sok od jabuke i ostavite da stoji oko 20 minuta.
  • Zagrijte pećnicu na 190°C i lagano namastite posudu za quiche ili pitu.
  • Kad se tijesto ohladi, podijelite ga na 2 dijela. Jedan treba biti duplo veći od drugog. Veći komad će biti donja kora, a manji gornja kora. Razvaljajte veći komad tijesta u krug od 33 cm i prebacite ga u pripremljenu tepsiju. Obrežite rubove tako da do kraja prekrivaju rub tepsije.
  • Žlicom stavljajte nadjev od jabuka u tepsiju, a na vrh stavite maslac narezan na kockice.
  • Stavite u hladnjak dok radite rešetkastu koru za pitu.
  • Preostalo tijesto razvucite u krug od 28 cm i narežite ga na trakice. Sada ih složite kao na slici.
  • Umutite jedno jaje sa jednom žlicom vode i smjesom premažite gornji dio pite. Zatim lagano pospite sa šećer.
  • Provjerite pitu nakon 20 minuta pečenja i prekrijte rubove folijom da ne izgore prebrzo. Pita se peče 50 minuta.
  • Kada je pita gotova, izvadite je iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja. Poslužite uz malo sladoleda od vanilije i uživajte!

Moglo bi vas zanimati i: Jesenska varijanta ukusnih palačinki sa cimetom i jabukama

Tekst: Anđela Sabranović

Recept i foto: https://www.delscookingtwist.com/

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!