Isprobajte ovaj jednostavan domaći veganski sladoled

Zdrava ljetna poslastica idealna za sve

by Anđela Sabranović

Kad sunčeve zrake obasjaju i temperatura poraste, nema ničeg tako zadovoljavajućeg kao kremasta kugla sladoleda da vas ohladi i podigne raspoloženje. Ali za one koji vode veganski način života ili imaju intoleranciju na laktozu, pronalaženje ukusnih smrznutih slastica ponekad može biti izazov. Baš zbog toga smo pripremili ukusan recept za jednostavan domaći veganski sladoled koji će vas oduševiti!

Prihvaćanje veganskog načina života ne znači odustajanje od slastica. Uz malo kreativnosti, možete pripremiti ukusne poslastice na biljnoj bazi koje mogu parirati njihovim mliječnim pandanima. Među brojnim veganskim sladoledima, jedan se ističe svojom baršunastom teksturom i prirodnom slatkoćom – sladoled od banane. Iskorištavanjem smrznutih banana možete napraviti slastan smrznuti desert u kojem ćete uživati bez grižnje savjesti.

Recept za domaći veganski sladoled od banane

Ovaj kremasti veganski sladoled od banane osim što je savršen ljetni desert, vrlo ga je lako i za napraviti. Treba vam samo nekoliko sastojaka i pouzdan blender da dobijete ovaj ukusan desert koji će impresionirati cijelu obitelj.

Sastojci:

  • 4 zrele banane, oguljene, narezane i smrznute
  • 1/4 šalice biljnog mlijeka (bademovo mlijeko, sojino mlijeko, zobeno mlijeko itd.)
  • 1 žlica čistog javorovog sirupa ili agavinog sirupa (opcionalno, prilagoditi okusu)
  • 1 žličica čistog ekstrakta vanilije (ako više volite čokoladu, dodajte 1 žličicu kakao praha)

Izborni dodaci:

  • Sjeckani orašasti plodovi (bademi, orasi, itd.)
  • Veganske čokoladne suze
  • Svježe voće (jagode, borovnice, itd.)
  • Naribani kokos
  • Maslac od kikirikija

Upute:

  • Počnite tako da ogulite zrele banane i narežete ih na male komadiće. Stavite kriške banane u jednom sloju na pleh ili tanjur obložen pergamentom, pazeći da se ne dodiruju. Zamrznite kriške banane najmanje 4 sata ili idealno preko noći.
  • Nakon što su kriške banane potpuno zamrznute, prebacite ih u blender velike brzine ili procesor hrane.
  • Dodajte biljno mlijeko po izboru u blender. Mlijeko pomaže u postizanju glatke i kremaste konzistencije.
  • Po želji, ako želite dašak slatkoće, dodajte čisti javorov sirup ili agavin sirup te dodajte čisti ekstrakt vanilije za dodatni okus.
  • Pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu. Možda ćete morati povremeno zastati i ostrugati stranice blendera kako biste osigurali ravnomjerno miješanje.
  • Nakon što smjesa postigne kremastu konzistenciju poput sladoleda, kušajte i prilagodite slatkoću prema vlastitom ukusu. Po potrebi slobodno dodajte još javorovog sirupa ili agave.
  • Ulijte izmiksani sladoled od banane u posudu prikladnu za zamrzavanje i ravnomjerno ga rasporedite.
  • Već sada u sladoled možete dodati razne dodatke poput maslaca od kikirikija, čokoladnih mrvica, borovnice, jagode, orahe i slično.
  • Za dodatnu razinu kremaste konzistencije, pokrijte posudu poklopcem ili plastičnom folijom, pazeći da ne propušta zrak.
  • Stavite posudu u zamrzivač i ostavite da se sladoled stisne najmanje 1-2 sata, odnosno dok ne postigne željenu čvrstoću.
  • Kremasti veganski sladoled od banane poslužite u zdjelicama ili kornetima i ukrasite svojim omiljenim dodacima za dodatnu teksturu i okus.

Moglo bi vas zanimati i: Isprobali smo odličan recept za veganske krafne

Tekst: Tina Sarajlić

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!