6 osnovnih pravila za higijenu intimnog područja

by Vjera Pađen

Budimo iskreni…Većina ljudi, naročito žena nije dovoljno educirana o ženskoj higijeni. Zašto? Vjerojatno zato jer se o tome ne uči u školi, na našim područjima to je još uvijek tabu i često ta tema ne dođe na red za vrijeme nekog obiteljskog razgovora. No, higijena je iznimno važna, naročito “tamo dolje“. Podijeliti ćemo s vama neke od najbitnijih savjeta za pravilno održavanje intimne higijene.

Nosite pamučno rublje

Nošenje pamučnog donjeg rublja jako je važno za naše zdravlje. Kada kupujete donje rublje, potražite ono sa što više pamuka u sebi. Pamuk je najbolji zbog toga što, osim što je prirodni materijal, pamuk najbolje upija vlagu. Zapamtite, važno je da je donje rublje udobno, prozračno i od prirodnog materijala.

Koristite probiotike

Konzumacija probiotika pomoći će vam vratiti izgubljene dobre bakterije u vašoj rodnici. Najčešće su antibiotici su jedan od vodećih uzroka neravnoteže u rodnici. Oni uglavnom ubijaju dobre bakterije zajedno s lošim bakterijama u vašem tijelu. Stoga, pažljivo birajte ljekove koje koristite i probajte izbjeći antibiotike. Svakodnevno jedite hranu bogatu prirodnim probioticima poput jogurta ili kefira, a ako vam to iz nekog razloga ne odgovara uzimajte probiotike u obliku dodataka prehrani.

Umjesto kupanja odaberite tuširanje

Ovaj savjet je logičan i jednostavan, tako da nam vjerujte, želite izbjeći puno kupanja. Kad se kupate, sjedite u svojoj prljavštini. To će rezultirati prljavštinom i bakterijama na intimnom području. Kada se tuširate, koristite blage sapune i gelove za intimnu njegu Preporučamo vam da odaberete tuširanje umjesto kupanja kada god možete. 

Jedite zdravo

Ono si što jedeš. Vodeći se tom mišlju, bitno je i da pazite na prehranu zbog ravnoteže pH vrijednosti vašeg intimnog područja. Zdrava i dobro uravnotežena prehrana imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja vaše rodnice. Neke namirnice poput jogurta i meda mogu pomoći u prevenciji infekcija gljivicama. Utvrđeno je da sok od brusnice pomaže u prevenciji infekcija mokraćnog sustava.

Idite na redovite preglede

Redovito se javljajte svom ginekologu kako biste detaljno pratili svoje zdravlje rodnice. Najprije obavite redovite ginekološke preglede i Papa testove kako biste ima li kakvih abnormalnosti ili infekcije. Ovi se savjeti mogu činiti nepotrebnima, ali oni moraju odigrati veliku ulogu kada je u pitanju održavanje vašeg rodnog zdravlja. On će vam također pomoći u ubrzavanju oporavka bilo koje postojeće vaginalne infekcije. Održavanje zdravlja vagine više ne mora izgledati zastrašujuće ili zbunjujuće.

Spavajte bez donjeg rublja

Ovaj vam se može činiti neobičnim, no spavanje bez donjeg rublja noću jako je zdravo. Dobro je pustiti tijelo da diše noću, pogotovo jer ne stigne preko dana. Spavanje bez donjeg rublja također spriječava ulazak raznih bakterija u tijelo. Spavanje bez donjeg rublja dokazano daje ženama više samopouzdanja i žene vremenom počnu više prihvaćati svoje tijelo.

Moglo bi vas zanimati: Zdravim doručkom do idealne tjelesne težine

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Pinterest, Canva

Možda će vam se svidjeti