Zdravim doručkom do idealne tjelesne težine

by Vjera Pađen

Znate li da zdravim doručkom možete doći do idealne težine? Doručak je najvažniji obrok u danu, a iako je nekad teško natjerati se da jedete ujutro, to je najbolja stvar koju možete učiniti za sebe. Mislite li da je krajnje vrijeme da u svoju prehranu uvedete zdrave navike? Ako je vaš odgovor potvrdan, na pravom ste mjestu.

Cijela poanta ove priče o zdravom doručku se u biti je visina glikemijskog indeksa (GI), koji je stvarni pokazatelj na to kako hrana utječe na šećer u krvi i razinu inzulina. Što je veći glikemijski indeks, šećer u krvi rasti će brže, a pravi problemi nastaju kada taj šećer padne. Kada padne šećer, tada nastupa glad, razdražljivost i žudnja za namirnicama koje će šećer dignuti jako visoko. Niskokalorični jutarnji obrok potaknut će trošenje zaliha pri vježbanju i do 50%!
Pekarski proizvodi, koje najčešće jedemo svako jutro od bijelog brašna pripadaju u namirnice s visokim GI, i definitivno su nešto što biste trebali konzumirati u što manjim količinama i u potpunosti izbjegavati ujutro. Što onda jesti, pitate se?

Cjelovite žitarice

Pola šalice cornflakesa, zobi ili kvinoje s obranim mlijekom ili sojinim mlijekom čine sjajan izvor ugljikohidrata s niskim GI. Većina žitarica koje možete naći na policama supermarketa imaju visok glikemijski indeks, zato obratite pozornost kod odabira svog idealnog doručka.
Svoje žitarice zasladite borovnicama, višnjama, malinama ili jagodama, voćem koje također ima nizak glikemijski indeks.

Jogurt

Jogurt je savršen izvor bjelančevina i kalcija, te vitamina B2 i B12, ima probiotička svojstva, a sadrži magnezij i cink. Sve to čini ga vašim saveznikom u uravnoteženju prehrane. Ako ste u potrazi za nečim slatkim, zasladite ga cimetom, bobičastim voćem i bademima.

Jaja

Za doručak si napravite omlet od jednog cijelog jajeta i jednog bjelanjka. U njega možete dodati i rajčice, luk ili gljive. Jaja sadrže bjelančevine, lutein, vitamine B12 i sjajan su izbor za zdrav doručak.

Moglo bi vas zanimati: Tri, dva, jedan – vrijeme je za čišćenje!

Tekst: Slowliving.hr

Možda će vam se svidjeti