5 načina kako vratiti fokus nakon ljetne opuštenosti

by Dalia Žmegač-Kunić

Iako su davno prošla vremena kada smo imali dugo i bezbrižno ljeto, a današnjica je takva da si rijetko tko može priuštiti više od dva tjedna godišnjeg odmora ljeti, činjenica je kako je ljeto period u kojem smo kao društvo najopušteniji i tijekom kojeg vlada jedna posebna vibra i optimizam. U trenutku kada to drago ljeto i tople sunčane dane moramo pustiti iz zagrljaja, a najčešće već dolaskom rujna, često se suočavamo s nedostatkom koncentracije i fokusa. Ljetna opuštenost mogla bi i dalje biti dio naše svakodnevice i duha, no svakako bismo paralelno s njom trebali postaviti učinkovite strategije za fokus na nove izazove i postaviti smislen i jasan balans. Kako povratak u realnost ne bi bio nagao i stresan, dajte si vremena i pročitajte naše prijedloge takvih strategija.

Postavite jasne ciljeve

Kako biste izbjegli izgubljenost među silnim obavezama koje su vas dočekale i kako bi vam se bilo lakše ponovno uklopiti u taj nezaustavljivi flow koji nemilosrdno juri naprijed, važno je pred očima imati jasne i realne ciljeve. Oni nam mogu biti jaka motivacija i snaga za ostvarivanje svega onoga što si želimo, bilo da se radi o osobnim ili poslovnim ciljevima.

Odredite prioritete

Nije svaki cilj, niti naša želja u skladu s vremenom i mogućnostima. No, ne očajavajte. Sjednite, duboko udahnite, zamislite ljestvicu važnosti svih tih želja i odredite prioritete. Tako ćete lakše, brže i kvalitetnije odraditi sav svoj trud koji se od vas očekuje, a vaš fokus neće vrludati uokolo, nego će se kretati u jasnom i konkretnom smjeru.

Prepustite se promjenama

Svi bježimo od promjena jer više volimo sigurnu i ustaljenu rutinu u koju se uljuljuškamo i tako se osjećamo zaštićeno. Međutim, napredak se događa isključivo uz izlazak iz sigurne zone, zato prigrlite promjene s radošću i veseljem, a ne sa strepnjom što će biti sutra. Promjene uvijek donose potrebnu svježinu i nježno nas dozivaju iz ljetne opuštenosti u jesensko polje izazova i novih avantura.

Bolja organizacija

Uzmite si vremena u toj laganoj tranziciji između ljeta i jeseni i napravite plan za bolju organizaciju svog života. Iskreno si priznajte koji dio vašeg života je u najvećem neredu i napravite predjesensko čišćenje tog područja. Potrebno nam je što manje distrakcija kako bismo ponovno mogli zajahati taj val produktivnosti, jasnog fokusa i dobre energije.

Učinite nešto drugačije

Iznenadite sami sebe i nemojte biti toliko predvidljivi. Ustanite ranije, krenite na posao pješice (ukoliko je to moguće), istražite jedan dio grada u koji ne zalazite često, pokušajte primijetiti sve one male, a lijepe stvari koje inače ne gledate jer ste zaslijepljeni žurbom. Upišite neki webinar ili radionicu o području koje vas zanima, upoznajte nove biljke i unesite ih u svoj privatni i/ili radni prostor.

Moglo bi vas zanimati i: “Osjećaj da više ne možemo obavljati vlastiti posao učinkovito, često je pratitelj burnout-a.” Ana Čerenšek o burnoutu, mentalnom zdravlju i uvođenju promjena

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!