Voditeljica ljudskih resursa za Samsung nam otkriva: “Vjerujem da  moramo prakticirati self-love da bi bili najbolja i najfunkcionalnija verzija sebe”

Razgovarali smo sa Teom Horvatić

by Tina Sarajlic
Tea Horvatić intervju

Tea Horvatić je voditeljica odjela za ljudske resurse u Samsungu za Adriatic regiju i ako itko može reći da ima zahtjevan posao, to bi sigurno bila ona. Teu poznajem već dugi niz godina i oduvijek sam se divila njenoj sposobnosti da iako radi stresan posao, uvijek pronađe vremena da uživa u životu, brine se o sebi i radi sve što voli. Često ju ispitujem kako sve to uspijeva, a ovaj put je svoje odgovore podijelila sa svima.

Bliži se kraj ljeta i polako svima vjerojatno raste anksioznost oko povratka na posao. Neki su možda cijelo ljeto radili i polako se bliže burnoutu te pronalaze načine kako ga izbjeći. Pronaći taj balans između posla i privatnog života je cilj kojemu svi težimo. Ponekad vidimo ljude oko sebe kojima to uspijeva i pitamo se kako, što rade drugačije? Jednu takvu osobu u svom životu imam i ja pa sam joj se javila da nam kaže više o tome, kako ona uspijeva pronaći balans između posla i privatnog života, kako kontrolira stres, pronalazi vrijeme za sebe i vrijeme za sve drugo što voli.

Tea Horvatić intervju

Intervju s Teom Horvatić

Reci nam nešto o sebi, čime se baviš, kako izgleda jedan tvoj tipičan dan na poslu? 

Pozdrav, ja sam Tea – 35-godišnja zaljubljenica u glazbu, knjige i putovanja, koja je svoje profesionalno usmjerenje pronašla u ljudskim potencijalima. Posljednje dvije godine vodim već spomenuti odjel u kompaniji Samsung Electronics za 8 zemalja Adriatic regije.

Odjel ljudskih potencijala prati brza promjena trendova u organizacijskom poslovanju i zadovoljavanju potreba zaposlenika što za naš tim rezultira izazovnim i dinamičnim radnim okruženjem. Neki od primjera su: organizacija rada u postcovid okruženju, suočavanje s trendom inflacije na globalnoj razini i predlaganje adekvatnih mjera suzbijanja negativnog efekta, wellbeing zaposlenika itd.

Tipičan radni dan uključuje koordinaciju s timom po pitanju svih operativnih projekata, izvještavanje statusa glavnom sjedištu u Koreji, strateške sastanke kojima definiramo buduće smjerove u kojima se želimo razvijati u smislu poslovnih ciljeva, ljudskih potencijala i radnog okruženja te, naravno, pomoć i podršku u razvoju međuljudskih odnosa.

Uz tako velike odgovornosti, pretpostavljam da dani u uredu mogu biti dosta stresni. Imaš li neke taktike ili brzinske metode koje koristiš na poslu da se opustiš? 

 U borbi sa stresom na poslu jako mi je važno ugodno radno okruženje. Koliko god dani znali biti stresni, sve je lakše ako su međutimski odnosi pozitivni i ako radimo u uredu u kojem se pušta ugodna glazba, sve miriše (cijeli tim je veliki obožavatelj mirisnih difuzora i parfema), te je okruženje personalizirano sitnicama koje nas povezuju.

Osobno, često napravim pauzu, odradim vježbe disanja i napunim se pozitivom iz tog okruženja. Također, ponekad kratke sastanke u uredu zamijenim za kratke šetnje na otvorenom i na taj način odradim sastanak, promijenim okolinu i napravim sitnu, ali značajnu uslugu svom zdravlju.

Tea Horvatić intervju

Vrijeme za sebe i mentalno zdravlje 

Uz posao i sve obaveze, koliko često uspijevaš pronaći vremena za sebe? Kako iskorištavaš to vrijeme, što te opušta?

Vjerujem da  moramo prakticirati self-love da bi bili najbolja i najfunkcionalnija verzija sebe. Moj self-love definitivno podrazumijeva svakodnevno posvećivanje vremena sebi, ovisno o tome koliko to raspored dopušta.

Idealan dan mi uključuje jutarnje trčanje sa psom, a afterwork je više rezerviran za druženje s partnerom i prijateljima, yogu, opuštanje uz knjigu, film ili uz slušanje glazbe što obično završi planiranjem sljedećeg koncerta. 

Što ti pomaže da nađeš vrijeme za sebe?

Planiranje je jedina opcija s obzirom na to da si želim omogućiti sve aktivnosti koje me vesele. Sve sastanke, obveze i putovanja upisujem u online kalendar i onda obično nedjeljom pripremim detaljan poslovni i privatni raspored za sljedeći tjedan na hardcopy kalendaru/planeru. Na taj način imam jasan pregled tjedna, te prilagodim sve aktivnosti u skladu s tim.

Na koje sve načine proritiziraš svoje zdravlje, mentalno i fizičko, i zašto možeš reći da za tebe to pali? 

Slušam sebe i pratim kako se osjećam, ako primjetim da sam više u stresu no inače, posvetim vrijeme relaksirajućim aktivnostima koje sam već spomenula. Ako primjerice primjetim da me bole leđa jer sam dulje vrijeme radila za uredskim stolom, pojačam trening yoge ili si priuštim masažu/wellness. Psihofizičko zdravlje mi je prioritet i na taj način mu pristupam.

Za sve one koji se bore pronaći vrijeme za sebe ili ne znaju kako se organizirati, imaš kakav prijedlog ili savjet? 

Uh, pa to je jako individualno i ovisi o stilu života, ali smatram da sve započinje odlukom za prioritiziranjem sebe i vremena za sebe, a onda slijedi organizacija vremena prema mogućnostima i načinima na koji osoba funkcionira.

Tea Horvatić intervju

Koje su minimalne stvari koje bi netko trebao učiniti za sebe? 

Slušati signale koje nam naše tijelo šalje. Svi primijetimo kada smo umorni, bolesni, nesretni ili pod velikim stresom i to nije nešto na što trebamo odmahnuti rukom i nastaviti dalje. Također, fizička aktivnost dokazano poboljšava kvalitetu života na svim područjima i bilo bi idealno kad bi je svi mogli implementirati u svoje rasporede.

Fokus i motivacija

Živimo u vremenu distrakcija i činjenica je kako postaje sve izazovnije sačuvati fokus na poslu. Što tebi pomaže? 

Fokus je izazovan, pogotovo ako si osoba poput mene koja ima mnoge interese i daydreamer je po prirodi (smijeh). Ono što meni pomaže je da se pokušavam što više posvetiti trenutku u kojem jesam, ako je to posao – isključujem sve što mi odvlači pažnju, te se tome s još većim entuzijazmom mogu posvetiti nakon posla. Kako bih ostala fokusirana, svaki dan radim listu prioriteta i na taj način dobivam strukturu svog vremena i plan kako ga najbolje iskoristiti.

Što te motivira iz dana u dan da budeš svoja najbolja verzija kako na poslu tako i privatno? 

Osjećaj da rastem i razvijam se. Sve prilike koje mi omogućuju da se osjećam kao da sam se pomaknula barem stepenicu naprijed u odnosu na Teu od prije godinu dana za mene su veliki motivator. To se, naravno, odnosi i na poslovni i na privatni život – stepenice su drugačije, ali su jednako važne. 

Tea Horvatić intervju

Posljednjih godina se sve više spominje pojam burnout koji najčešće dolazi zbog kontinuirane izloženosti stresu. Jesi li se možda suočila s tom pojavom i ako nisi čemu misliš da to možeš zahvaliti? 

Da, burnout je pojam s kojim se često susrećemo u našoj profesiji i njime se aktivno bavimo. Moj tim pomaže zaposlenicima identificirati faktore koji uzrokuju burnout i uz različite pristupe i treninge im pokušava pomoći da postignu svoj resilience, odnosno mentalnu zaštitu. Stres je jako individualan – nešto što je meni stresno je nekom drugom potpuno zanemarivo i isto tako u obrnutom smjeru. Izuzetak burnouta mogu zahvaliti tome što aktivno balansiram privatan i poslovan život, te što sam svoje poslovne stresore adresirala i pronašla načina kako da se ogradim od njih. 

Mnogi se tek ovih dana poslije godišnjih odmora vraćaju u urede. Imaš li neki savjet kako se što bezbolnije vratiti u rutinu?

Po povratku odmah bukirati sljedeći godišnji. :)

Moglo bi vas zanimati i: Žene iza brenda Materia: “Moramo osvijestiti da nam nitko ne može pružiti mir i unutarnje zadovoljstvo osim nas samih.”

Razgovarala: Tina Sarajlić

Foto: Tea Horvatić privatno

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!