Tražite biljke koje čiste zrak? Imamo 4 prijedloga

by Anđela Sabranović

Jeste li znali da je zrak u zatvorenom prostoru i do pet puta lošije kvalitete od onog vanjskog? Vjerovali ili ne, u nekim slučajevima zrak u uredima i domovima pokazao se drastično gori od onog vanjskog! U zatvorenim prostorijama mogu se kriti najrazličitiji toksini. Među njima su i hlapljivi organski spojevi, a njih najčešće ispuštaju sredstva za čišćenje, plastični predmeti, namještaj, boje i lakovi, električni uređaji… Ono što vam treba su biljke koje čiste zrak.

Ustajali zrak u zatvorenom prostoru može uzrokovati različite smetnje i tegobe, primjerice glavobolju, alergije, astmu, vrtoglavicu i slabost. Ako ste im dugo izloženi, mogu dovesti čak i do ozbiljnijih oboljenja poput karcinoma. Na sreću, priroda je za nas osmislila izvrsne filtre i pročišćivače – ukrasne sobne biljke, od kojih neke možda već i imate u svom domu. Osim što čiste zrak od štetnih tvari, one ga i dodatno opskrbljuju kisikom.

Biljke koje najbolje upijaju toksine i čiste zrak su bromelija, dracena, biljka pauk i drvo žada. No, postoje i druge biljne vrste koje podižu kvalitetu zraka, primjerice aloe vera, filodendron i spatifilum. Koju god od ovih biljaka odabrali, nećete pogriješiti.

4 biljke za odličnu čistoću zraka u vašem domu

1. Bromelija 

Godine 2016. američki kemičari proveli su eksperimente u kojima je cilj bio provjeriti koje kućne biljke najbolje čiste zrak od onečišćivača, odnosno hlapljivih organskih spojeva. Pokazalo se da je bromelija u tome najdjelotvornija te je najbolji izbor za dom ili ured.

Bromelija je uklonila 6 od 8 vrsta toksina iz zraka te je u roku od 12 sati eliminirala više od 80% polutanata. Osim toga, bromelija je očistila zrak i od toluena. Riječ je o toksinu koji dovodi do osjećaja umora i slabosti. Ako imate običaj paliti u domu ili uredu parafinske svijeće, trebate znati da one ispuštaju upravo toluen, ali i štetni benzen.

  1. Drvo žada

Drvo žada, koje se naziva još i krasula, drvo sreće ili drvo prijateljstva, sukulent je koji odlično čisti zrak u domu. Uz to je nezahtjevno i jednostavno za uzgoj. U sklopu istraživanja drvo žada očistilo je zrak od 80% benzena, etilbenzena i ksilena.

Ovaj sukulent uklonio je i 70% acetona iz zraka te čak 91% toluena – ova je biljka zapravo najdjelotvornija u njegovoj eliminaciji!

  1. Dracena

Među najpoznatije dracene svakako spadaju zmajevac (lat. Dracaena draco) i drvo života (lat. Dracaena fragrans), koje često možemo vidjeti po uredima. Dracena je vrlo otporna biljka koja uspješno čisti zrak od štetnog formaldehida, benzena, trikloretilena i ugljičnog dioksida. Uz to, prema istraživanju, dracena može ukloniti čak 94% acetona iz zraka.

  1. Biljka pauk

Još jedna ukrasna biljka koja uspješno čisti prostorije je biljka pauk ili zeleni ljiljan. Zahvaljujući svojoj izdržljivosti, odlična je za početnike, a uz to je dobar izbor za sve one koji imaju kućne ljubimce jer je jedna od rijetkih netoksičnih biljaka za životinje. Rezultati istraživanja pokazali su da biljka pauk može iz prostorije eliminirati više od 80% etilbenzena i ksilena. Ona čisti zrak i od formaldehida i ugljičnog monoksida.

*Napomena

Pri kupnji biljaka važno je i da pazite na odabir lonca ili posude za biljku. Uvijek birajte glineni umjesto plastičnog lonca. Plastična posuda otpušta toksine, stoga nije dobar izbor za vaš dom.

Moglo bi vas zanimati: U kojim uvjetima ljudi manje, a u kojima više recikliraju?

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!