Znate li da žene trebaju (malo) više sna nego muškarci

by Nataša Krstičević
san-slowliving

San treba svima, tu nema sumnje. No, treba li nekima ipak malo više sna nego drugima?

Čini se da ženama treba više sna nego muškarcima. A evo i koliko je to malo više i zašto uopće žene trebaju više sna.

Koliko sna trebaju žene?

Točno istraživanje koliko je sati sna potrebno ženama u usporedbi s muškarcima nije provedeno. Smatra se da odrasloj osobi bilo kojeg spola treba sedam ili više sati sna na dan da bi to imalo pozitivan utjecaj na zdravlje osobe.

No, ono što su stručnjaci primijetili tijekom drugih istraživanja jest da žene spavaju obično između 11 i 13 minuta duže nego muškarci.

Dobro, ne zvuči kao neka drastična razlika, zar ne? No, ipak, zanimljivo je vidjeti da je tako i pokušati pojasniti zašto bi to moglo biti tako. Stručnjaci smatraju da uzrok leži u brojnim varijablama koje se kod muškaraca i žena mijenjaju kroz različite stadije života.

Jedan od uzroka mogao bi biti taj što žene daleko češće pate od nesanice nego muškarci. Jedno je istraživanje, provedeno 2014. godine, pokazalo da čak 40 posto više žena pati od nesanice. Možda upravo zato žene, kad mogu i imaju priliku, spavaju malo duže, kako bi nadoknadile sve one sate okretanja u krevetu kad san jednostavno ne ide na oči.

Nemirne noge, hormoni…

Osim toga, žene puno češće od muškaraca pate zbog sindroma nemirnih nogu i apneje, a oboje može utjecati na kvalitetu sna. Drugim riječima, ponovno je stvar u nadoknađivanju propuštenog i potrebi za malo više odmora.

Pored sveg ovog, žene imaju još „smetala“ što se tiče sna. Hormoni koji pojačano djeluju u određenim stadijima menstrualnog ciklusa mogu omesti san – posebno u danima pred menstruaciju. Isto tako, hormoni ometaju san i tijekom trudnoće. Kasnije tu je predmenopauza, pa menopauza…

A koliko to sna uopće trebamo ovisno o godinama?

Osnovne preporuke propisao je Centar za prevenciju i kontrolu bolesti, a glase ovako:

  • do 3 mjeseca života: 14 do 17 sati
  • 4 – 11 mjeseci: 12 do 16 sati
  • 1 – 2 godine: 11 do 14 sati
  • 3 – 5 godina: 10 do 13 sati
  • 6 – 12 godina: 9 do 12 sati
  • 13 – 18 godina: 8 do 10 sati
  • 18 – 64 godine: 7 do 9 sati
  • 65 godina i stariji: 7 do 8 sati

Sve u svemu, ženema treba malo više sna nego muškarcima, čuni se, a razlog može biti u cijelom nizu uzroka. No, kako god bilo, iznimno je važno dobro se naspavati, te izbjegavati nespavanje, odnosno manjak sna, tijekom dužeg razdoblja.

Između ostalog, manjak sna utječe i na vaš izgled i na vaše ponašanje.

Moglo bi vas zanimati i: Detoks spavanjem – san je važna stavka za oporavak organizma

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti