Zašto je toliko važno svakodnevno prakticirati vrijeme za sebe?

by Dalia Žmegač-Kunić

Nakon dana ispunjenog brojnim obavezama često nam bude dosta svega, i to u tolikoj mjeri da samo želimo odmarati bez razmišljanja o tome što još sve moramo prekrižiti na dnevnoj „to do“ listi. No, u cijeloj toj strci zaboravljamo na popis ugurati vrijeme za sebe.

Rijetko tko će u trenucima iscrpljenosti razmišljati o opuštanju i prakticiranju raznih hobija za kojima žudimo. No ako samo malo razmislite, zapravo je vrlo logično da je sve to ipak moguće izvesti ako se dobro organiziramo. Vrijeme za sebe ne mora uvijek značiti sate i sate opuštanja i ljenčarenja tijekom kojih „punimo baterije“ do kraja. To može biti i samo nekoliko trenutaka dnevno koje ćete ukrasti svom pretrpanom rasporedu i učiniti za sebe nešto zbog čega ćete se osjećati bolje, ispunjenije i sretnije. I ne mislimo samo instantno, nego dugoročno. Razmislili smo i popisali zanimljive razloge zašto je važno svakodnevno prakticirati vrijeme za sebe. Zastanite na trenutak i inspirirajte se!

Osobni rast

Kroz vrijeme posvećeno samima sebi učimo o sebi mnogo više nego što je to možda jasno na prvu. Kada svakodnevno učimo nešto, napredujemo i rastemo. Zamislite da svaki dan možete bolje razumjeti sami sebe, svoje potrebe, vrijednosti i ciljeve. Osobni rast jedno je od najvrjednijih iskustava koje možemo darovati sami sebi, a možete ga ostvariti kroz svakodnevno prakticiranje self-care rutine.

Odmak od tehnologije

Tehnologija je sjajna zvijezda ljudskog napretka i alat bez kojeg ne možemo zamisliti svoju svakodnevicu te o kojem u mnogočemu ovisi naš posao. Međutim, tehnologija je istovremeno i medalja s dvije strane, jednom sjajnom i jednom tamnijom. Ukoliko ju koristimo previše ili u krive svrhe, naš život tamni. Ne dopustite si da tehnologija koja služi vama počne voditi glavnu riječ i da postanete pijun u njenim prostranstvima i mogućnostima. Koristite ju pametno i dozirano. Kada ju koristimo samo za ono što moramo, automatski si darujemo više vremena za aktivnosti kojima se veselimo i koje bi više voljeli raditi.

Osluškivanje vlastitih potreba

Svatko od nas ima svoje individualne potrebe i granice. Tijekom vremena koje svakodnevno odvajamo za potrebe koje su nam važne, upoznajemo sebe, bolje i kvalitetnije brinemo o sebi te zbog toga neminovno rastemo. Također, na taj način osvještavamo vlastite granice, više poštujemo sebe i manje dozvoljavamo drugima da pomiču te naše granice.

Alat za održavanje zdravih odnosa s drugima

Kada aktivno radimo na nekom odnosu, taj odnos postaje sve bolji i kvalitetniji, a pojedinci koji su akteri tog odnosa su zadovoljni i ispunjeni. Isto je i kada prakticiramo vrijeme za sebe. Kada brinemo o vlastitim potrebama, sretniji smo i prisutniji u odnosu s drugim ljudima koji su nam važni. Kada smo zadovoljni sobom, imamo više razumijevanja i pažnje za druge nego onda kada smo umorni i preopterećeni.

Zapamtite, ne žalite se da nemate vremena. Vrijeme je tu radi nas, stoga se oslobodite svega što vas pritišće na dnevnoj bazi i ne čini vam dobro. Počnite raditi na stvaranju vremena za sve one stvari koje volite, pa makar to bilo i desetak minuta dnevno. Za tih 10 minuta možete napraviti mnogo toga zbog čega će vaš dan biti veseliji, a vi ćete imati puno više energije, volje i bit ćete ispunjeniji. Ne shvaćajte to kao nekakav luksuz već nešto što vam je nužno potrebno za obnovu duha i tijela, kao i za mentalno zdravlje.

Moglo bi vas zanimati i: Imate jedan dan za self care? Evo kako ga provesti!

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pinterest, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!