Vikend provedite u nekoj od eco-friendly kuća za odmor

by Dalida Tomek

Autentično, održivo i odgovorno kratak je opis eco-friendly smještaja i kuća za odmor čiji je fokus na poštivanju prirode. Od popularnih gradskih lokacija turisti, ali i domaći gosti, okreću se otkrivanju manje poznatih lokacija koje se nalaze u prirodi te uz brigu za okoliš donose i potpuni tretman za tijelo i um.

U slučaju da planirate putovanje imajte na umu da je aktivna i zelena verzija Airbnba, a nosi ime Ecobnb. Platforma je to na kojoj možete pronaći eco-friendly smještaj te možete biti sigurni u to da niste pogriješili jer su kriteriji poprilično visoki. Naime, da bi neki smještaj dobio pristup Ecobnbu mora ispunjavati minimalno od 5 do 10 eko standarda kao što su primjerice ponovna upotreba kišnice, solarni paneli, odvajanje minimalno polovice otpada, organska hrana, zelena gradnja kao i prirodna sredstva za pranje i čišćenje. U nastavku izdvajamo kuće u kojima možete provesti vikend, a koje se drže eco-friendly standarda.

Home Sweet Home

Ova sto godina stara i obnovljena eco-friendly kuća smještena je u zaleđu Trogira. Ako volite mir, manje poznato i opuštajuće mjesto koje se nalazi u zelenilu te u blizini mora poželjet ćete se probuditi u ovoj tradicionalnoj dalmatinskoj kući u selu Donja Banda. U selu ćete steći autentično lokalno iskustvo, a bit ćete smješteni tek jedan kilometar od mora. Ovu ekološku kamenu kuću karakterizira visokokvalitetni interijer koji je uređen s posebnom pažnjom i kreativnošću od prirodnih materijala, a svaki detalj nosi jedinstvenu priču o ovome mjestu. U slučaju da tražite udobnost u jedinstvenom ruralnom ambijentu uz obilje netaknute prirode, buđenje uz cvrkut ptica, uživanje u tradicionalnoj gastronomskoj ponudi s dozom aktivnog odmora na biciklističkim stazama predlažemo da se zaputite ka jugu Lijepe naše.

Villa Vinea

Villa Vinea smještena je u središtu vinogradarskog imanja u kojemu se kriju posebno stare i autentične sorte grožđa. U Dalmatinskoj zagori, na 400 metara nadmorske visine i daleko od turističke gužve ovaj se ekološki smještaj prostire oko velikog dvorišta gdje se nalazi i povrtnjak s organskom hranom. Ruralni ambijent Ville Vinee pružit će vam miran i zdrav odmor na selu, a jedino što ćete čuti jest cvrkut ptica. Zelene površine idealne su za šetnje pa je ova vila pogodna i za obiteljski odmor i punjenje baterija. Uz pješačke tu su i biciklističke staze s prekrasnim pogledom. Ako želite doživjeti vinsku kulturu ovoga kraja domaćini savjetuju posjet u rujnu i listopadu.

vila-vinea-slowliving

Yoga & Wellness Villa Anadi

Ova mirna vila s eco-friendly bazenom i velikim zelenim vrtom idealna je za odmor uz jogu i meditaciju. Smještena je 11 kilometara od Trogira te je pogodna za obitelji s malom djecom i kućnim ljubimcima. Krajolik je miran, a vila je okružena borovom šumom i maslinama i svega je 200 metara udaljena od mora i šljunčane plaže. Uz pogled na more i zeleni krajolik odmorite se i opustite od užurbanog načina života.

Olive Garden Paljka

Olive Garden Paljka rustikalna je mediteranska kamena kuća koja je savršena za odmor i digitalni detoks. Okružena je maslinama, lavandom i smiljem, a svima koji u njoj borave zajamčena je potpuna privatnost, mir i tišina. Namijenjena je svima koji teže za nečim autentičnim, prirodnim i tradicionalnim. Prekrasna priroda pomoći će vam da se povežete sami sa sobom, meditirate pod maslinama, udišete mediteranski zrak te promatrate zalazak sunca. Grad Zadar od lokacije je udaljen 22 kilometra, a uživati možete i u tri nacionalna parka Kornatima, Krki i Paklenici. Vlasnik ove prekrasne kuće svoju je ljubav prema prirodi i održivosti spojio u ovaj prekrasan projekt pa tako možete biti sigurni da boravite u kući koja ima visoke standarde u pogledu održivosti.

Villa Perka

U slučaju da već duže vrijeme planirate posjetiti Hvar predstavljamo vam ovu prekrasnu eco-friendly vilu koja uz spokojan i prekrasan pogled povezuje čari tradicionalnog otočkog života. Vila je smještena u podnožju najvišeg otočkog vrha, Sv. Nikole. To je mirno i osamljeno mjesto koje se nalazi u srcu najvažnije hvarske vinogradarske regije te je idealno za sve one koji žele iskusiti tradicionalni otočki život. Uz lokalni stil života, osjetit ćete bogatu kulturnu baštinu, i kroz tradicionalno gastronomsku ponudu, izvrsna vina i ostale proizvode koji imaju dugu tradiciju proizvodnje na otoku. Hvar je poznat po lavandi koja se koristi za ekološki prihvatljivo čišćenje u vili u kojoj vas očekuje nezaboravno iskustvo.

Moglo bi vas zanimati: Vikend enogastro izlet: Međimurje tak’ si lepo zeleno

Tekst: Ana Carević

Foto: Ecobnb

Možda će vam se svidjeti