Upoznajte adventski kalendar koji cijelu obitelj poziva na svjesno druženje

by Anđela Sabranović

Dragi čitatelji, kao što ste možda i primijetili, na portalu smo pokrenuli izazov za roditelje u sklopu kojeg tijekom 7 dana imate zadatak ostaviti mobitel u kutiju na ulazu u dom i 2 sata se svjesno posvetiti djeci. Inga Marić, koja inače piše za naš portal i stoji iza Instagram profila @mademoisellein je kreirala adventski kalendar koji ćemo u PDF-u poslati svim roditeljima koji nam se jave s dojmovima koje je sudjelovanje u izazovu ostavilo na njih. O kakvom se kalendaru radi, kako je nastala ideja, kako je izgledao proces kreiranja, otkrijte u nastavku.

Draga Inga, znam kako si i prošle godine kreirala adventski kalendar s aktivnostima koje povezuju obitelj. Taj kalendar je izazvao snažne reakcije i svi smo jedva čekali saznati pripremaš li možda nešto i ove godine. Možeš li našim čitateljima otkriti kakav je to kalendar koji si kreirala ove godine?

Prije nego krenem objašnjavati o čemu se radi napisat ću što stoji u dokumentu koji spreman čeka prosinac. Istina je da sam ga nazvala adventski kalendar, ali radi se u biti o prečicama kojim ćemo se kretati kroz dane adventa, a koje će nas postavljati na mjesto čiste radosti kroz jednostavna iskustva koje je većina nas zaboravila njegovati zahvaljujući obavezama odraslog života.

Kako je izgledao proces osmišljavanja ovogodišnjih aktivnosti?

Sama sebi sam postavljala pitanja i odgovarala na njih. Bazirala sam se konkretno na iskustva koja bih ja voljela provesti unutar svoga doma. Pitala sam se što mi treba. Pratila sam zadatke iz prošlogodišnjeg adventskog kalendara i dodavala korake, odnosno oduzimala s obzirom na putanju kojom bih se htjela kretati kroz vrijeme blagdana.

Iz čega najviše crpiš inspiraciju? Što te pokreće?

Pokreće me svemir. Sve-Mir. Uistinu, sve me inspirira. Upijam život u svim njegovim oblicima i nijansama. Inspiriraju me ugodne, ali i neugodne situacije, djeca, odnosi, sve dimenzije realnosti koje mi nude neka nova znanja, spoznaje i iskustva. 

Znam da ne možeš otkriti sve, ali možeš li podijeliti s našim čitateljima s kakvim će se zadacima susresti ove godine?

Skoro da sam prethodnim odgovorom dala osvrt i na ovo pitanje.

Primjerice, 04.12. imamo karticu na kojoj je orašar, na njegovim rukama simbolično stoje UM i RAZUM. Činjenica je, iako vrlo gruba, materijalni svijet nas je potpuno omamio, suluda kupovina uoči blagdana, djeca diljem svijeta Božić vezuju za darove, djeda Božićnjaka. Nemam ništa protiv toga, volim sve vezano za Božić i zbog te vezanosti i ljubavi prema blagdanu ovaj kalendar i postoji, ipak vjerujem da bismo se mogli malo zaputiti ka tvorničkim postavkama.

Svatko može za sebe uzeti poruku, vidiš UM i RAZUM, pa se pitaš – u kojem segmentu ovo mogu koristiti?

Ja sam kao zadatak dala ideju da darujemo sebe, svojih ruku djelo, svoje vrijeme, pismo, možda knjigu i skupa s njom neku nezaboravnu posvetu?

Ti si mlada poduzetnica i majka dvoje male djece, a uz to i pišeš za naš portal. Kako uz tako ispunjen raspored stigneš imati vremena i za kreativne projekte kakav je ovaj?

Bit ću iskrena i reći da se još uvijek snalazim, vremena uvijek nekako kao da fali, nastojim se organizirati i još uvijek tražim srebrenu nit (jer zlatna ne postoji) po kojoj bih se barem malo lakše kretala. Pišem većinom noću iako sam dugo vremena smatrala da su večeri rezervirane samo za moje rituale, čaj i knjigu, druženje s mužem. Fotografiju radim vikendom i obradu ranim jutrom. Morala sam od dosta toga odustati. Priznajem u posljednje vrijeme sam druženja smanjila na minimum, zaštitnički se odnosim prema svome vremenu i jače nego ikada osjećam onaj izraz da je dragocjeno. Sretna sam što radim ono što svim svojim bićem volim, ali ni u kojem slučaju ne bih htjela da pati djetinjstvo mojih dječaka, jer znam da bih za tim kad tad duboko žalila.

Osim toga, naglašavam da sam neizmjerno zahvalna za podršku i sve jezike ljubavi dragih ljudi, obitelji i prijatelja koji nas okružuju.

Ovaj kalendar ćemo slati roditeljima koji se pridruže našem izazovu koji potiče na svjesno vrijeme s djecom bez mobitela. Kada si saznala da je to tema izazova, odlučila si sudjelovati sa svojim adventskim kalendarom u koji si uložila mnogo truda. Zašto je tebi kao majci važno potaknuti druge roditelje na ovaj izazov?

Nikada nisam voljela gledati na djecu iz polazišne točke koja nalaže da se svatko skrbi za svoje dijete, da svatko gleda svoja posla i slično. Takve ograničavajuće priče ne donose ništa pametno i produktivno na ovaj svijet.

Sva ta djeca, sva su naša.

Svi smo povezani.

Iako su sada te niti nevidljive, mogu to približiti na sljedeći način, ako ja svojem sinu nikada nisam kupovala igračke – puške i pištolje, ako mu ne nudim prekomjerno gledanje crtića jer znam da škodi normalnom razvoju dječjeg mozga, ako nastojim kuhati zdravo dok ti u isto vrijeme radiš sve obratno, ako si ti konstantno koristila mobitel u blizini svoga djeteta i tako mu (ne)izravno slala poruku da uvijek imaš nešto važnije od njega – ne brine me to trenutno, ali u idućih sedam godina moje i tvoje dijete vrlo vjerojatno dolaze na istu putanju, sreću se, druže i razvijaju zajedno dalje. Tvoje dijete postaje heroj mome, i obratno. U nekom periodu života mijenjaju se ideali, od roditelja na prijatelja.

Od iznimne je važnosti koristiti svaki mogući medij u cilju promicanja znanja i svijesti o kontroliranom konzumiranju tehnoloških sredstava. Generacije naše djece bit će proizvodi, između ostalog, svega onoga što nismo vidjeli dok smo bili zauzeti društvenim mrežama. I na to treba, hitno, obratiti pozornost, i u ruke im, umjesto telefona, vratiti djetinjstvo.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Inga (@mademoisellein)

Ti sa svojom obitelj već duže vrijeme prakticiraš offline vrijeme. Kako se to odrazilo na vas?

Istina. Ovo je treća godina kako kontroliramo sustav naših vrijednosti i prioriteta. Prakticiramo na dnevnoj bazi maknuti telefone i biti potpuno nedostupni, a jedan dan u tjednu većinom nedjeljom – javimo se bliskim ljudima i idemo u offline.

Ponekad je tako glatko i u dogovoru, a ponekad sam kao don Quijote u borbi protiv vjetrenjača. Ponekad narušim idilu i ja sama pa muž preuzme inicijativu. Mislim da je za početak najvažnije da svaki član unutar obitelji bude svjestan čemu to i zašto brinemo, a potom se međusobno napominjati jer je svaki mozak stara varalica. Sretno!

Moglo bi vas zanimati i: IZAZOV ZA RODITELJE: Ostavite mobitel po strani i provedite svjesno vrijeme s djecom

Razgovarala: Anđela Sabranović

Foto: Inga Marić

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!