Torta koja se ne peče i uspijeva svima: Ovaj spoj lješnjaka i čokolade se ne zaboravlja

by Anđela Sabranović

Torta koja se ne peče i uspijeva svima? Da, to je ono što nam svima treba!

Znamo kako je nekad prije priprema torte zahtijevala posebne vještine, strpljenje, iskustvo… Srećom, danas svatko može napraviti finu tortu ako ima dobar recept, naravno.

Budući da često u svakodnevici nemamo puno vremena koje možemo izdvojiti za pripremu torte upustili smo se u pretragu za jednostavnim receptom. Pažnju nam je privukla neobična torta koja se ne peče i uspijeva svima.

Odmah smo znali da kombinacija čokolade i lješnjaka jednostavno mora biti dobitna. Tako smo na odličnom food blogu Sophie Bourdon i pronašli točno recept kakav smo tražili te smo ga u nastavku odlučili i podijeliti s vama.

Sirova torta od lješnjaka i čokolade

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Sophie Bourdon (@sophiebourdon_)

SASTOJCI:

  • 3 šalice pečenih lješnjaka (možete kupiti već pečene ili ih ipak sami ispeći)
  • 1/2 šalice svježih datulja
  • 2 žlice + 1/4 šalice sirovog kakao praha, podijeljeno
  • Prstohvat morske soli
  • 1 šalica kokosovog mlijeka
  • 1/2 šalice čistog javorovog sirupa
  • 1/4 šalice otopljenog kokosovog ulja
  • 1/4 šalice nasjeckane tamne čokolade za preljev

PRIPREMA:

Obložite dno kalupa od 16 cm papirom za pečenje i ostavite sa strane.

KORA

Stavite 3/4 šalice lješnjaka u multipraktik i dodajte datulje, 2 žlice kakao praha i prstohvat morske soli. Miješajte dok ne nastane gusta pasta. Trebala bi biti ljepljiva. Ako je presuho, dodajte još jednu ili dvije datulje. Utisnite tijesto u pripremljeni kalup. Ostavite malo tijesta za oblikovanje kuglica za dekoraciju. Ostavite u hladnjaku dok pripremate nadjev.

NADJEV OD LJEŠNJAKA

U isti multipraktik stavite 2 šalice prženih lješnjaka (preostale ostavite za preljev). Miksajte nekoliko minuta, dok ne dobijete kremasti maslac (za ovo vam je potreban stvarno snažan multipraktik). Zatim dodajte kokosovo mlijeko, javorov sirup, kokosovo ulje, ekstrakt vanilije i morsku sol. Ponovno miješajte dok se sve ne sjedini i ne dobijete glatku teksturu.

Otprilike pola ove smjese izlijte na koru. Preostale lješnjake nasjeckajte i oko 1/4 šalice pospite po nadjevu. Stavite u zamrzivač da se stegne, najmanje 20 minuta.

Dodajte 1/4 šalice kakao praha u preostali nadjev i miješajte dok ne postane glatko. Kada se torta stegne, prelijte čokoladni sloj na vrh. Vratite u zamrzivač oko 2-3 sata.

UKRASITE I POSLUŽITE

Izvadite kolač iz zamrzivača i ostavite ga na sobnoj temperaturi 5-10 minuta prije nego što skinete kalup.
Nježno premjestite na tanjur za posluživanje ili stalak za kolače i ostavite na sobnoj temperaturi još 20-30 minuta prije posluživanja.

Na parni otopite tamnu čokoladu, miješajući pjenjačom dok ne postane glatka. Tortu prelijte otopljenom čokoladom i ostavite nekoliko minuta da se stegne. Od preostalog čokoladnog tijesta oblikujte kuglice. Tortu nadjenite kuglicama i preostalim nasjeckanim lješnjacima. Uživajte!

Moglo bi vas zanimati i: Recept za čaj i sirup od lovora: Prirodno rješenje protiv kašlja za djecu

Recept: www.sophiebourdon.com

Foto: www.sophiebourdon.com

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!