Što su to prazne kalorije i kako ih možete izbjeći?

by Vjera Pađen

Nedajte se zavarati njihovim imenom. Prazne kalorije su sve, samo nisu prazne. One su tu da vam u kratkom vremenu povećaju opseg trbuha, stražnjice i bokova. Vjerujemo da to ne želite, stoga u nastavku saznajte što su i kako ih jednostavno zaobići.

Najjednostavnije rečeno, prazne kalorije su kalorije iz hrane ili pića koje imaju malu ili nikakvu hranjivu vrijednost. Puno je izvora praznih kalorija, a isključivo je na vama da ograničite unops ovih kalorija ili ih uklonite sa svog jelovnika u potpunosti. Osobe koje se odluče ukloniti ovakav tip namirnica iz svoje svakodnevice uglavnom to čine kako bi ostali zdravi i kako bi im organizam savršeno funkcionirao.

Što su prazne kalorije?

Prazne kalorije nalaze se u hrani koja ima visoku kalorijsku vrijednost, ali minimalnu prehrambenu vrijednost. Prerađena hrana i hrana koja je bogata šećerom često se smatraju namirnicama s praznim kalorijama. To znači da će tijelo hranu moći koristiti za energiju, ali će mu biti osigurano malo hranjivih sastojaka i minerala potrebnih za održavanje jakog i zdravog organizma. Bilo koji ostatak kalorije će se pohraniti u obliku masti. Najčešći izvori praznih kalorija su visoko prerađena ili rafinirana hrana. Ova hrana obično sadrži veliku količinu masti i šećera ili drugih ugljikohidrata. Uključuje većinu brze hrane, prerađene grickalice i slatkiše poput kolača, sladoleda i slatkiša.

Prazne kalorije obično se dijele u tri kategorije – šećer, čvrsta masnoća i alkohol.

Šećer

Šećer je, bez imalo iznenađenja, namirnica koja u sebi ima najviše praznih kalorija. Šećer se nalazi u kolačima, smatra najčešćom namirnicom s praznim kalorijama. Hrana koja sadrži šećer: kolači, krafne, gazirani sokovi, sportska i energetska pića, kupovna voćna pića i kave u tetrapaku. Isto tako, sir, sladoled i meso poput hrenovki i kupovnih kobasica sadrže šećere i masnoću.

prazne-kalorije-slowliving

Vjerujemo da ne trebamo napominjati da su brza hrana poput pizze, raznih mliječnih shakeova i instant jela iz vrećice puni dodanih šećera i dodanih masti. Jedan cheat day u tjednu je u redu, ali pretjerivati s ovim tipom namirnica neće učiniti ništa dobro za vas.

Masti

Mnoge se masti smatraju praznim kalorijama, jer ne daju količinski dovoljne hranjive sastojke tijelu. Masti s praznim kalorijama uglavnom su čvrste materije pri sobnoj temperaturi koje još nazivamo i zasićenim mastima. U njih ubrajamo maslac i margarin.

Istina je da su zdrave masti važan dio uravnotežene prehrane. Zdrave masnoće uključuju orašaste plodove, avokado i maslinovo ulje. Prekomjerni udio masti dodaje nepotrebne kalorije, stoga pripazite pri unosu masnih namirnica u svoj organizam. 

Alkoholna pića

Smatra se da prazne kalorije najčešće potiču od prerađene hrane i slatkiša, ali veliki broj dodatnih kalorija možete dobiti ispijanjem alkohola. Pivo je alkoholno piće na bazi žitarica koje je obično bogato ugljikohidratima. Iako vjerujemo da vam hladno pivo posebno odgovara u ljetnim mjesecima, pripazite. Ono brzo može dodati nepotrebne kalorije u prehranu. Miješana pića, poput koktela obično se proizvode sa sirupima, voćnim napicima ili mješavinama pića, a svi oni sadrže višak šećera. Vino također ima visok sadržaj šećera.

prazne-kalorije-1-slowliving

Ljeti je uvijek najbolja opcija voda. Naravno, nitko vam neće zabraniti čašu vina ili piva, isto tako i kokteli su nezaobilazni dio ljetnih večeri, ali ipak, budite na oprezu i pokušavajte održati balans.

Kako izbjegavati prazne kalorije?

Ograničavanje praznih kalorija može biti jednostavno uvođenjem novog načina prehrane. Odmak od brze i obrađene hrane mnogim je ljudima pomogao u procesu mršavljenja i održavanju zdrave težine. Razmislite o tome da ćete i promjenom jelovnika i izbacivanjem praznih kalorija napraviti korak naprijed i pomoći vašim najmlađim ukućanima te ih dovesti do boljeg i zdravijeg izbora u budućnosti.

Uklanjanje ili ograničavanje praznih kalorija započinje konzumacijom hrane bogate dobrim i hranjivim sastojcima. To su namirnice koje pružaju dostatne hranjive sastojake ili minerale u odnosu na njihov kalorijski sadržaj. Voće, povrće, grah, mahunarke i nemasni proteini hraniviji su od ostalih izbora hrane. Pokušajte uvijek birati sezonsku i lokalnu hranu, tako ćete biti sigurni da jedete zdravo, hranjivo i ispravno – ali i ukusno.

Postoji nekoliko jednostavnih koraka koji mogu biti korisni i odraslima i djeci koja žele izbjeći prazne kalorije i težiti zdravijem načinu života, a mi ih navodimo u nastavku.

Izbacivanje prerađene hrane iz prehrane

Za neke ljude smanjenje unosa praznih kalorija može biti jednako jednostavno kao i izrezivanje prerađene hrane. Zapakirana i brza hrana obično se prerađuju i sadrže visoko kalorični sadržaj u usporedbi s njihovom hranjivom vrijednošću. Jednostavan način postizanja zdravih životnih ciljeva je smanjiti količinu ovog tipa hrane i zamijeniti je domaćom kuhinjom. Planiranje brojnih obroka za kuhanje kod kuće svaki tjedan to može pretvoriti u dugotrajnu naviku.

Potražite hranjive sastojke

Može vam pomoći i ako aktivno birate hranu bogatu određenim hranjivim sastojcima tijekom kupovine. To može pomoći osobi da promijeni svoj pristup hrani općenito. Neke od najosnovnijih hranjivih tvari na koje treba paziti dok kupujete hranu uključuju: aminokiseline, antioksidanse, vlakna, vitamine, minerale, magnezij i kalij.

Planirajte obroke za dane pred vama

Planiranje obroka također može pomoći osobi da izbjegne prazne kalorije. Iako možda neće biti slobodnog vremena svaki dan za kuhanje svakog obroka, većina ljudi može pronaći barem jedan dan u tjednu za planiranje i kuhanje obroka kod kuće. Priprema zdrave opcije za svaki obrok može vam pomoći u izbjegavanju nepotrebnih grickalica i visokokalorične hrane.

Promijenite navike u odabiru pića

Mnogo praznih kalorija, kao što smo i ranije naveli nalazi se u odabiru pića. Zaslađeni čaj i kava, bezalkoholna pića i pića na bazi voća mogu dodati ogromnu količinu kalorija u prehranu. Ako ih zamijenite vodom, nezaslađenim čajem ili kavom ili gaziranom vodom, možete izbaciti prazne kalorije. To također može značiti redukciju unosa alkohola. Redovna konzumacija alkoholnih pića može dodati mnogo nepotrebnih kalorija u prehranu. Ograničenje broja alkoholnih pića ili njihovo potpuno uklanjanje može pomoći da smanjite unos praznih kalorija i poboljšaju cjelokupno zdravlje.

prazne-kalorije-3-slowliving

Još jednom za kraj…

Zdrava prehrana može postati svakodnevna navika. Ograničavanje količine praznih kalorija koje osoba pojede svaki dan može pomoći da održi svoju idealnu težinu i s vremenom postigne svoje ciljeve. Zamjena praznih kalorija hranjivom hranom i pićima bez šećera može pridonijeti vašem zdravlju i dobrobiti organizma. Ako naučite djecu izbjegavati prazne kalorije pomoći ćete im da sami kasnije izaberu svoj plan prehrane, a on će zasigurno biti zdraviji od onog kojem naginje masa.

Moglo bi vas zanimati: Jutarnji napitak iza kojega stoje energija i ravan trbuh

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti