Slabi nokti i suha kosa – što nam to nedostaje u organizmu?

by Anđela Sabranović

Lijepi i zdravi nokti te sjajna i bujna kosa su jedan od najsnažnijih simbola ženstvenosti. Ipak, nažalost sve više žena se muči upravo sa tankom i beživotnom kosom, a čest problem su i slabi nokti. Kao i inače, te fizičke posljedice nam samo poručuju više o potrebama našeg organizma iznutra. Naravno da kvalitetna maska i šampon za kosu te njegujući lak za nokte mogu pomoći kod navedenih problema, ali pravo rješenje je ipak uravnotežena prehrana ili unos dodataka.

U nastavku saznajte koji vam to vitamini i minerali nedostaju kada imate poteškoće s kosom i noktima.

Željezo

Slabi nokti i kosa su često povezani s manjkom željeza, a osim listanja i pucanja noktiju te ispadanja kose simptomi anemije su i iscrpljenost, pad imuniteta, brzo zamaranje… Ako se prepoznajete u ovim simptomima svakako napravite krvne pretrage i u dogovoru s liječnikom odredite dodatke prehrani jer uobičajena prehrana često nije dovoljna za nadoknadu većih nedostataka željeza.

Vitamini skupine B

Ovi vitamini su poznati saveznici lijepe i zdrave kose te noktiju. Kad počnu pucati i listati se nokti, to je najčešće dokaz nedostatka vitamina B. Iako se pravilnom i uravnoteženom prehranom može osigurati dovoljan unos, često je potrebno uzimati dodatke prehrani s vitaminom B.

Cink

Znate kako od malena slušamo kako bijele točkice na noktima znače nedostatak nekih vitamina?

E, pa pojava bijelih točkica na noktima može biti znak nedostatka cinka u organizmu, a on je i te kako potreban za mnoge biološke procese, kao što je stvaranje proteina koji se nalaze u kosi i noktima.

Selen

Selen je potreban za zdravu kosu i nokte. Dovoljan svakodnevni unos selena pomoći će kosi i noktima da rastu pravilno.

Zdrave masnoće

Nedostatak masnih kiselina u prehrani postaje i te kako vidljiv na našim noktima i kosi. Odličan izvor zdravih kiselina su riba, orašasti plodovi, sjemenke, maslinovo ulje.
Ako niste sigurni da u svoj organizam hranom unosite dovoljno zdravih masnoća, uvijek možete uzimati i dodatke prehrani koje sadrže omega 3, omega 6 i omega 9 masne kiseline.

Danas žene često prikrivaju slabe nokte geliranjem i sličnim tehnikama, ali prije no se odlučite na to, svakako biste trebali pokušati pronaći rješenje za svoje prirodne nokte. Također, i kod njege kose, prije nego što se odlučite koristiti najbolje tretmane za jačanje, najprije pokušajte s nadoknadom vitamina. Sretno u vraćanju prirodne ljepote vaše kose i noktiju.

Moglo bi vas zanimati i: Evo s koliko godina početi koristiti retinol i zašto svi lude za njim

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!