Provedite s djecom noć pod zvijezdama i osigurajte im uspomenu za cijeli život

Otkrijte naš novi izazov svjesnog roditeljstva i provedite noć pod zvijezdama

by Dalia Žmegač-Kunić

Možda ste do sada već primijetili naše izazove za roditelje. Ovaj put vas pozivamo da s djecom provedete noć pod zvijezdama.

Na početku godine, pripremali smo male izazove na mjesečnoj bazi kojima je cilj bio potaknuti obitelji na dublju povezanost i stvaranje snažnijih emocionalnih veza unutar obiteljske sredine. Do sada smo vas potaknuli na pisanje obiteljskog dnevnika zahvalnosti, izradu zajedničke slikovnice, ali i na obogaćivanju svakodnevne rutine aktivnim slušanjem.

Kao posljednji zadatak, donosimo pravu poslasticu u obliku male obiteljske avanture za nezaboravne uspomene: provedite noć pod zvijezdama!

Povezivanje s prirodom

Ako se pitate kakve veze noćenje u prirodi ima sa svjesnim pristupom roditeljstvu, odgovor je: velike!

Budući da ovakav pristup odgoju prije svega uključuje svjesnu prisutnost u svakodnevnoj interakciji s djecom, kao i na stvaranje poticajnih odnosa u obitelji, smatram da nema ljepše prigode za obiteljsko druženje od boravka u prirodnom okruženju. Kako biste unijeli dozu avanturizma u cijelu priču, odlučili smo vas potaknuti da to bude upravo noć provedena u prirodi.

Proučite naš mali vodič za stvaranje nezaboravnog obiteljskog izazova.

Kako organizirati noć pod zvijezdama?

Odaberite lokaciju

Prvi korak, pogađate, treba biti odabir lokacije koja će na pravi način objediniti duh vaše obitelji. Netko je više za potpuno avanturističko iskustvo poput pravog kampa ili čak plaže, dok će većina najprije odabrati vlastiti vrt i blizinu doma. Kod odabira lokacije vodite se time da sigurnost mora biti na prvom mjestu. Objasnite djeci pravila ponašanja u prirodi. Neka to bude što mračnije mjesto kako biste što bolje mogli uočiti zvjezdano nebo. Ne zaboravite pogledati vremensku prognozu i odabrati noć u kojoj neće biti oblaka.

Pripremite opremu

Za ovakvo neobično kampiranje bit će vam potrebno sljedeće:

  • šator
  • teleskop ili dalekozor
  • dekice i jastuci
  • svjetiljke
  • hrana i piće
  • knjige i slikovnice o astronomiji

Napravite plan aktivnosti

Ovaj izazov neće imati previše smisla ako samo dođete, nekoliko puta pogledate u nebo i prespavate noć vani. Ako se već odlučujete napraviti ovakvo iskustvo, neka ono bude pomno isplanirano i obogaćeno brojnim zabavnim i edukativnim aktivnostima. 

Pripremite i ispričajte djeci legende o zvijezdama i svemiru.

Organizirajte igru pronalaska Velikog i Malog medvjeda, naučite ih kako ih prepoznati.

Neka djeca ponesu svjetiljke i lampice za čarobnu atmosferu.

Nakon promatranja neba, napravite kreativnu radionicu; djeca mogu nacrtati ono što su naučila i vidjela na nebu, a zatim svoje crteže obogatiti svjetlucavim naljepnicama i šljokicama.

Fotografirajte ih kako biste obilježili ove predivne trenutke zajedništva i kasnije fotografije izradite za poseban album kao uspomenu na ovu jedinstvenu avanturu.

Puno razgovarajte i odgovarajte na njihova pitanja na kreativan način. Ovo će iskustvo vašoj djeci ostati u sjećanju kao jedno od najljepših uspomena njihovog djetinjstva, zato se potrudite da bude što živopisnije i posebnije.

I naposljetku: ne zaboravite svjesno uživati u upijanju čarolije i ljepoti noćnog neba.

Moglo bi vas zanimati i: Što znači biti sretan roditelj?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!