Pronašli smo idealnu kuću za slow living i “dolce far niente” način življenja

by Anđela Sabranović

Kada smo naišli na sliku Ville Festina Lente na Instagramu, prva pomisao je bila da se nalazi negdje u Italiji. Bajkovita terasa sa vintage stolom i stolcima, vintage svijećnjakom, kamenim zidom, plavim vratima, okružena zelenilom odmah je uhvatila našu pažnju i već smo zamišljali kako tamo živimo svoj “dolce far niente” život. Morali smo saznati više. Kada smo otkrili da se ova šarmantna kuća zapravo nalazi oko 2 sata od Zagreba, bili smo oduševljeni i već smo planirali svoj posjet. U međuvremenu smo kontaktirali vlasnicu Maju Nikšić Radić da nam kaže više o samoj kući, kako je nastala cijela priča, o njenom uređenju, zašto je ova kuća idealna za slow living način življenja te što sve možemo tamo raditi.

Upoznajte kuću koja poziva na slow living

Recite nam nešto o samoj kući, gdje se točno nalazi, o njenom uređenju i kako je nastala cijela priča?  

Villa Festina Lente u našem je vlasništvu od 2012. godine. Tada je to bila tipična kamena ruševina. Znate ona koja vam i u takvom stanju oduzme dah? Bar onim ljudima koji vjeruju u filozofiju života čije ime nosi i Vaš portal (ne nosi Villa uzalud ime koje nosi). E pa od onog trena kad smo ju ugledali znali smo da je to savršena kuća za ‘slow living’. Obnavljali smo ju punih 8 godina, a i dan danas uvijek nešto radimo, dorađujemo na njoj. Tako je to kad praktički sve radite sami. Kako smo 2012. godine imali dvije bebe ništa osim taktike ‘požuri polako’ nije dolazilo u obzir. Lagano smo ju obnavljali (koliko su financije i život dozvoljavali), ali i jako puno boravili u njoj. Uvijek je to bila kombinacija reda radova, pa onda reda guštanja. Tako i danas nekako živimo, a takav je i boravak u ovoj kući. Kako smo sve sami radili Villa Festina Lente je sve samo ne tipična kuća za odmor. Očuvala je tradiciju primorskog kraja u pravom smislu riječi (2021. godine smo dobili nagradu za najbolju kuću za odmor što se tiče očuvanja kulturne baštine od strane HTZ-e). Danas ona obiluje brojnim muzejskim eksponatima koji ovdje aktivno žive svoj drugi život. Uz očuvanje baštine, posebna pažnja posvećena je najsitnijim detaljima. Gosti vrlo često ističu kako se od samog ulaska u kuću osjećaju kao da su u bajci, kako kuća zrači iznimnom toplinom i pruža pravi odmor. Daje osjećaj onog što se naziva ‘a place to call a home’. Jednaka pažnja posvećena je i interijeru i eksterijeru. Kuća je smještena u malom, još uvijek savršenom očuvanom, tipičnom primorskom selu Gornja Hlapa. Spada pod općinu Dobrinj i nalazi se 2 km od mora.

Za što biste vi rekli da je kuća idealna, tj. za koga, i što se sve može raditi u okolici?

Kuća u prvom redu pruža savršen odmak od svakodnevnog života. Ukoliko vas oduševljava i ispunjava medijski nametnuta definicija luksuza onda ona nije mjesto za vas. No ukoliko luksuz nalazite u jednostavnosti, prirodi, cijenite tradiciju, razumijete održivost u svim njezinim aspektima, onda je ona idealno mjesto za vas. Svaki njezin djelić savršena je oaza za opuštanje. Kuhanje je tu pravi užitak (kameni škaf, stare vage, muzejski primjerak štednjaka na drva koji je u funkciji…). 

Kuhinja ima i ugrađeni lift kojim suđe izravno spuštate u vrt u kojem vas čeka nadstrešnica s kaminom i prostranim stolom za objedovanje. Pored su i vrtne ljuljačke koje su smještene u dubokoj hladovini. Na jugozapadnoj strani smješten je grijani hidromasažni bazen koji pruža kompletnu privatnost. Primjerice, možete biti u potpunosti nagi bez brige da će vas ometati znatiželjni pogledi. Bazen je, kao i kompletna okućnica okružen brojnim zelenilom i izravno povezan sa spavaćom sobom. Galerija je meni osobno najdraže mjesto za popodnevno drijemanje, odvede vas u neku drugu dimenziju. Dnevni boravak, između ostalog, ima kamin i stolicu za ljuljanje što za hladnijih dana garantira pravo blaženstvo. Na ulazi u kuću nalazi se vrtna terasa idealna za uživanje u jutarnjoj kavi (ja ju osobno vrlo često koristim i za rad na računalu jer daje potpuni odmak od uredske atmosfere i time garantira svježu dozu inspirativnosti).

U blizini kuće nalaze se brojna divna mjesta. Plaže neću posebno niti isticati. Tu je Špilja Biserujka i cijelo područje Rudina koje je predivno za jutarnje i večernje šetnje. Sada trenutno opija mirisima kadulje i smilja. U blizini je i kaštel Gradec, frankopansko nasljeđe smješteno u dubokoj šumi te je uz napušteno selo Dolovo idealno za šetnju kada zavladaju nesnosne vrućine, a vi se malo zasitite plaže. Predivno mjesto za šetnju ili bicikliranje je i područje Risike. Najbolje ćete jesti u konobi Zora u Dobrinju, nećete nikada pogriješiti sa šurlicama i gulašom. Idealno mjesto za popiti kavu tijekom cijele godine je caffe bar Motika u Čižićima. Omjer cijene i kvalitete je neupitan.

Ima li kuća kakve održive prakse kojima pazi na okoliš? 

Pitate me o konceptu održivosti. Uvijek ističem kako se svaki objekt koji posjeduje bazen može pokriti ušima što se tiče održivosti (znamo svi da je to luksuz modernog doba i da turizam bez toga ne ide kao i što znamo koliko je to bespotrebna potrošnja energije i vode). No zato u svim ostalim aspektima održivosti pokušavamo dati svoj maksimum. Recikliranje otpada je nešto što je način života cijelog otoka, pa to neću ni spominjati. Kuća je od početka obnavljana sa starim materijalima (stare erte, grede, kamen, cigle, stara brižno obnovljena stolarija..), a isto tako i opremana (brojni antikviteti). Također vodimo računa i o socijalnom aspektu održivosti – sitne dekoracije i pokloni za goste rukotvorine su lokalne kvarnerske kreativke @mimamassi. Kuća je okružena i natkrivena zelenilom te time dobiva iznimno puno prirodnog hlada čime je potrošnja energije potrebna za rashlađivanje svedena na minimum.

Kada je najbolje vrijeme za rezerviranje smještaja, koliko brzo se popuni?

Što se tiče iznajmljivanja kuća se vrlo brzo popuni (osobito što se tiče travnja, svibnja, lipnja, rujna i listopada). Ono što našu kuću čini jedinstvenom je što pokušava ne pridonositi problemu overtourisma odnosno pretjeranog turizma u Hrvatskoj (eto recimo da je to prava primjena održivog razvoja turizma). U srpnju i većinu kolovoza isključivo ju mi koristimo. Gost koji nas posjeti npr. krajem travnja ili početkom listopada dobiva jednu drugu kvalitetu boravka. Cijena je daleko povoljnija, nema gužve na otoku, gdje god krenete vlada savršeni mir, priroda je prekrasna, popratna potrošnja je daleko cjenovno normalnija nego u vrhu sezone… Na taj način i mi i naš gosti žive život onako kako treba… Laganini… Ravnoteža je sve u životu, zar ne?

Što reći osim da se radujemo vidjeti ovu kuću koja svakim svojim dijelom jednostavno poziva na slow living.

Moglo bi vas zanimati i: Usporite uz „birdwatching“ koji je idealna slow living aktivnost

Razgovarala: Tina Sarajlić

Foto: Instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!