Prekidate li druge kada govore? Ovako možete doista naučiti slušati

by Anđela Sabranović

Mnogi od nas imaju naviku prekidanja drugih kada govore… To je ne samo nepristojno, nego nam i onemogućuje da druge doista čujemo. Sudjelovati aktivno u nekom razgovoru znači i aktivno slušati, čuti i vrednovati svaku riječ koju nam uputi druga osoba. Kada razmislite, shvatit ćete kako prekidanjem kao da drugoj osobi nesvjesno poručujemo kako je ono što mi imamo reći važnije, a to sigurno ne želimo, zar ne?

Razviti sposobnost slušanja je vještina koja zahtijeva naše vrijeme, ali kada je jednom razvijemo sigurno ćemo brzo shvatiti koliko nam samo čini život bogatijim.

U nastavku smo izdvojili nekoliko jednostavnih trikova koji vam mogu pomoći da budete bolji slušatelj,

Gledajte osobu u oči

Kada svjesno gledate osobu u oči, onda ćete je nekako prirodno pažljivije slušati. Također, možete i potvrdnu klimati glavom kako bi osoba znala da je slušate.
Možda će vam na početku ove radnje biti naporne, ali vremenom će postati jednostavno navika.

Prihvatite šutnju

Možda ste previše opterećeni potrebom da u razgovoru nema ni trenutka šutnje pa zbog toga druge prekidate kako ne bi došlo do onih neugodnih trenutaka.
Krajnje vrijeme je da prihvatimo da je i šutnja sastavni dio razgovora jer nam pruža priliku da razmislimo o svemu što smo čuli, ali i da uživamo u svemu što nas u datom trenutku okružuje.

Budite prisutni

Živimo u vremenu koje je prepuno različitih ometajućih stimulansa i teže je no ikad doista biti tu u trenutku u kojem se nalazimo. Ipak, kada si osvijestimo da niti jedan trenutak svog života nećemo imati priliku ponoviti, shvatit ćemo i koliko je važno naučiti biti tu gdje sada jesmo.

Izbjegavajte osuđivanje

Možda se nekad nećete složiti s onim što vaš sugovornik govori, ali pokušajte se staviti u njegovu kožu i slušajte bez osuđivanja. Mogli biste se iznenaditi kako nam neki ljudi ponekad doista mogu pokazati i neku drugu perspektivu.
Slušanje bi i trebalo biti čin empatije jer kada gledate svijet očima druge osobe, počinjete je doista razumjeti što nikad ne biste postigli kroz osuđivanje.

Moglo bi vas zanimati i: Međunarodni dan svjesnosti o stresu – Koliko stres doista utječe na vas?

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterst

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!