Plivanjem do boljeg zdravlja i kvalitetnijeg seksualnog života

by Ana Carević

Jača kardiovaskularni sustav, osnažuje mišiće cijeloga tijela, podiže vitalnost i dobra je zabava. Neke su to od prednosti koje plivanje nosi sa sobom. Ova fizička aktivnost pogodna je za sve, bez obzira na dob ili kondiciju. Plivanje se ubraja među najzdravije sportove jer povoljno utječe na zdravlje, a pri tomu kralježnica i zglobovi ne osjećaju nikakav pritisak. U nastavku doznajte zašto bi baš plivanje trebalo biti vaša omiljena aktivnost ovoga ljeta i koje sve benefite donosi za vaše zdravlje i izgled.

Zašto biste se trebali odlučiti za plivanje?

Poboljšava rad srca

Plivanjem se jača mišić srca, ono je aerobna vježba koja utječe na zdravlje srca jednako dobro kao i trčanje. Njegova posljedica jest bolje pumpanje krvi i bolja cirkulacija te protok i rad krvožilnog sustava. Jednako tako, ima ulogu i u snižavanju povišenog krvnog tlaka.

Povećava se kapacitet pluća

Kada plivanje uvedete u svoje živote i počnete ga redovito prakticirati, povećat će se i kapacitet pluća i kisik će se bolje provoditi. Pluća intenzivnije rade, produbljuje se disanje što poboljšava njihovu sposobnost. Zbog toga se plivanje preporučuje kao jedan od načina liječenja i ublažavanja simptoma astme. Da uspješno pomažu kod toga problema govore i istraživanja, djeca koja boluju od astme i koja su redovito pohađala sate plivanja osjećala su znatno manje tegobe nakon godinu dana.

Smanjuje rizik od moždanog udara i dijabetesa

Uz to što povoljno utječe na rad srca i pluća, plivanje smanjuje rizik od moždanog udara i dijabetesa tipa 2, a za to je potrebno tek 30 minuta plivanja u jednom tjednu.  Naime, pomoći će i onima koji već imaju razvijen dijabetesa tipa 1 jer će se ovom tjelesnom aktivnošću povećati osjetljivost na inzulin.

Jača imunitet

Plivanje u moru otvara pore na koži zbog čega toksini mogu izaći iz tijela. Budući da oni često uzrokuju brojne bolesti plivanje ima ulogu i u osnaživanju imuniteta. Osobe koje kontinuiranu plivaju najmanje tri puta tjedno u organizmu imaju veći broj bijelih krvnih zrnaca koja su važna za borbu protiv raznih infekcija. Također, zbog svoga sastava, more djeluje i protiv bakterija i gljivica.

Pomaže kod bolova u leđima

Vjerojatno ste već čuli da se plivanje preporučuje svima koji pate od boli u leđima, a razlog tomu jest taj što je kod plivanja napor kojemu su mišići izloženi znatno manji. Zbog toga rekreativno plivanje ima vrlo važnu ulogu, a također pomaže i kod problema s nogama. Opušta zglobove te ne stvara veliko opterećenje ni za mišiće.

plivanje-slowliving

Smanjuje razinu stresa

Osim što djeluje opuštajuće i smanjuje razinu stresa, plivanje će vas osloboditi i nervoze. Fokusirajte se na pokrete koje izvodite i budite u trenutku, na taj način ćete osloboditi vaš um i tijelo.

Preporučuje se trudnicama

S obzirom na to da ne opterećuje ni zglobe ni trbuh plivanje je odlična aktivnost za trudnice. Poboljšava protok krvi u maternicu, ali i smanjuje oticanje zglobova što je jedan od problema s kojim se susreću trudnice u ljetnim mjesecima.

Ljepša koža

More ubrzava proces zacjeljivanja rana, a kupanje se preporučuje i osobama s kožnim oboljenjima poput psorijaze ili ekcema. Uspješno djeluje i na akne i ožiljke koji su za njima ostali.

Djeluje pozitivno na seksualni život

Plivanje poboljšava kondiciju i izdržljivost, a s obzirom na to da djeluje oslobađajuće i rasterećuje vaš um libido je znatno bolji. Uz to, povećava i razinu estrogena i testosterona.

Sagorijeva kalorije

Plivate li sat vremena potrošit ćete otprilike 600 kalorija, a izmjeno stilova plivanja dodatno ćete osnažiti pojedine mišiće. Za sve one koji se nastoje riješiti celulita preporučuje se stil leđnoga plivanja.

Na što biste trebali obratiti pozornost?

Ako se odlučite kardio trening zamijeniti plivanjem, imajte na umu da su kao i kod ostalih tjelesnih aktivnosti hidratacija i prehrana vrlo važne. Dok plivate vaše tijelo gubi tekućinu, iako to nije izraženo kao kod trčanja, pa ju je potrebno nadoknaditi. Vodite računa da ne plivate u jako hladnom moru ili bazenu kao i na to da ne plivate nakon obilnog obroka. Jednako tako, nemojte plivati ni ako ste gladni jer se javlja potencijalna opasnost od snižavanja šećera u krvi. Kao što nije preporučeno kupanje u hladnom moru ili bazenu, tako biste trebali biti oprezni i kod ulaska. Ne ulazite naglo jer postoji mogućnost od stezanja krvnih žila što sa sobom nosi brojne rizike za zdravlje.

plivanje-1-slowliving

Kombinirajte stilove plivanja

Leptir ili delfin tehnički je najzahtjevniji i najteži za izvođenje jer zahtijeva i veću snagu nogu i ruku. Međutim, plivajući ovim stilom potrošit ćete najviše kalorija te ćete ojačati trbušne mišiće, mišiće grudi, leđa i ramena kao i povećati razinu snage i izdržljivosti. Kraul je stil u kojemu se najviše aktiviraju mišići ruku, ramena i leđa, a noge su nešto manje aktivne. Prsno plivanje, podsjeća na žablje plivanje, a ujedno je i najstariji i najsporiji stil plivanja te zahtijeva snagu nogu i ramena. Leđno plivanje idealno je za jačanje leđa, ali kod ovoga stila ne treba zanemariti ni rad mišića nogu i zadnje lože.

Moglo bi vas zanimati: Ovo su hrvatske plaže koje morate posjetiti

Tekst: Ana Carević

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti