PARETOVO PRAVILO 80/20: Primjenite Paretovo pravilo u poslu, prehrani, vježbanju i kućanstvu

by Vjera Pađen
paretovo pravilo

Vilfred Pareto bio je talijanski inženjer, sociolog i ekonomist koji je za vrijeme svojega rada i istraživanja raspodjele nacionalnoga bogatstva u Italiji otkrio da 20 % obitelji posjeduje oko 80 % kapitala. Iz ove spoznaje slijedi Paretovo pravilo koje kaže da 80 % rezultata dolazi od 20 % uzroka. Ovo je načelo moguće provući kroz sve životne sfere. Primjerice, činjenica je da 80 % vremena nosimo 20 % odjeće iz ormara. S obzirom na to da se načelo primjenjuje kako u privatnom tako i u poslovnom životu, njim se koriste i brojne poslovne tvrtke s ciljem povećanja profita i produktivnosti.

Za bolju produktivnost i upravljanje vremenom

Koliko se obveza koje ste ispisali za danas odnosi na uistinu važna pitanja i događanja? Ovo pravilo vam poručuje da se usredotočite na one obveze koje su važne i donose rezultate. Ovim korakom eliminirat ćete niz obveza koje ste u jednom trenutku počeli raditi mahinalni ili pak reda radi te na taj način vježbati postavljanje prioriteta. Kada zapisujete obveze ili ciljeve trudite se kraj svakoga od njih upisati koliko su prioritetni. To može biti visoki prioritet koji se odnosi na ono što se mora napraviti, srednje prioritetno jest ono što bi se trebalo napraviti dok niski prioritet označava sve ono što radimo reda radi. Ovo je ujedno i put koji vas vodi do toga da svoju energiju i vrijeme usmjerite na prave stvari.

Kada ste najproduktivniji? Je li to jutro, vrijeme prije ili iza ručka? Kada odredite vrijeme koje vam najviše odgovara i kada ste najusredotočeniji na zadatke napravit ćete puno više posla. Upravo to vrijeme iskoristite kako biste riješili onih 20 % ciljeva i zadataka koje ste unaprijed odredili. Dakle, u najproduktivnijem razdoblju dana fokus stavite na one zadatke koji će vas dovesti do rezultata i ciljeva kojima težite.


Paretovo pravilo u prehrani

Kada govorimo o Paretovu načelu u prehrani dobro je naglasiti da nije riječ o još jednoj u nizu dijeta već se radi o primjeni navika. Ovo pravilo dovodi do umjerenosti i ravnoteže dok njegova implementacija u život rezultira sigurnim gubitkom kilograma. Dakle, princip se temelji na tomu da 80 % vremena jedete namirnice koje su nutritivno bogate i zdrave dok u preostalih 20 % slučajeva imate pravo posegnuti za nečim što je manje zdravo. Oni koji slijede Paretovo načelo u prehrani često vole reći da za vrijeme tjedna štede kalorije i jedu kvalitetno kako bi se za vikend mogli opustiti u malo
većoj dozi.

paretovo-pravilo-slowliving

Primjena načela u domovima

Nemojte se opterećivati na u svakom momentu svaka sitnica mora biti na svome mjestu i savršena. Neka vaš dom bude uvijek dovoljno čist i topao, a pri tomu se trudite slijediti pravilo 80 / 20 pri čemu se ovih 20 % odnosi na detalje koje primjećujete samo vi. Redovito održavajte ambijent u kojemu boravite, a kada vam netko dolazi u posjet nemojte sebi zadavati previše zadataka jer je obično riječ o detaljima koje nitko od pozvanih neće ni primjetiti.

paretovo-pravilo-1-slowliving

Vježbajte uz Paretovo pravilo

Stručnjaci iz svijeta fitnessa naglašavaju da se osobe koje se rekreativno bave sportskim aktivnostima opetrećuju stvarima koje su nebitne. Ključ vježbanja jest dosljednost nakon čega se javljaju i najbolji rezultati. Usredotočite se na vježbe za određene mišićne skupine i radite više serija kako biste napredovali i postali snažniji. Budite sigurni da je vaša tehnika izvođenja vježbi točna, a odabirom vježbi koje najviše odgovaraju vašoj figuri napredovat ćete iz dana u dan.

piling-celulit-slowliving

Moglo bi vas zanimati: Vodič kroz metode depilacije: metode i trikovi kojima ćete spriječiti iritaciju!

Tekst: Ana Carević

Foto: pinterest

Možda će vam se svidjeti