Vodič kroz metode depilacije: metode i trikovi kojima ćete spriječiti iritaciju!

by Slowliving uredništvo

Znate li koje metode depilacije najbolje odgovaraju vašoj koži? Kako depilacija ne bi bila znak za uzbunu i jedna od onih tema o kojima nerado razgovaramo potrebno je promijeniti strategiju. Iako ovo nije jedan od opuštajućih i najdražih nam tretmana, moguće ga je uz pravilan odabir metode učiniti banje bolnim i neugodnim. Kako to učiniti? Prvenstveno je potrebno obratiti pozornost na tip kože i dlačica, a značajnu ulogu igraju vrijeme i financije s kojima raspolažemo. Kako bismo vam olakšali odluku i put do glatke kože učinili što bezbolnijim donosimo savjete, prednosti i nedostatke za svaku od pojedinih metoda depilacije.

Koji je vaš tip kože?

Osjetljiva koža – pažljivo birajte metode depilacije

Osobe koje imaju osjetljivu kožu trebale bi izbjegavati brijanje jer ono na ovakvoj koži uzrokuje iritacije. Najbolji odabir jest depilacija hladnim voskom ili pak korištenje krema za depilaciju uz što se preporučuje i egipatska depilacija šećernom pastom. Međutim, potrebno je obratiti pozornost na kreme koje se odabiru iako se od njihove pojave na tržištu do danas formulacija znatno unaprijedila. Jednako tako, postoje i kreme koje su isključivo namijenjene osjetljivoj koži pa njihovi sastojci nisu agresivni već djeluju umirujuće. Koža koja je osjetljiva u jačoj mjeri trebala bi se tretirati šećernom pastom koja prodire dublje u kožu i na taj način ne lomi dlaku pa posljedica nisu urasle dlake. To je posebno važno pravilo koje bi trebale slijediti osobe masnu kožu koja je zadebljana pa prilikom depilacije često može doći do nastanka uraslih dlaka.

Normalna koža

U slučaju da vaša koža nije preosjetljiva možete biti slobodni u odabiru metode depilacije. Bez obzira na to morate se voditi nekim pravilima kako bi vaša koža ostala glatka i bez oštećenja uzrokovanih depilacijom. Kozmetičari preporučuju redovnu depilaciju voskom, a u ljetnim mjesecima kada je potrebno čekati dlake da izrastu, preporučuje se korištenje epilatora. S vremena na vrijeme dobro je i obrijati se kako ne bi došlo do urastanja dlačica što može biti posljedica česte upotrebe električnih depilatora.

Što napraviti prije depilacije?

Važno je redovito raditi piling kože, a posebno prije nego se odlučimo na depilaciju. Osim što omekšava kožu, on je zaslužan i za odstranjivanje površinskih odumrlih stanica kože. Piling će također spriječiti urastanje dlačica, crvenilo i prištiće, a nakon je potrebno nanijeti hidratantnu kremu. U iduća 24 sata nakon depilacije trebali biste izbjegavati tople kupke, saune kao i pretjerano sunčanje i nanošenje krema za samotamnjenje. Isto tako, pripazite da vam kožu dodiruju ugodni i pamučni materijali kako ne bi došlo do iritacija u kontaktu s određenim materijalima.

Metode depilacije, njihove prednosti i nedostaci

Britvica

Britvica je uvjerljivo jedna od najjednostavnijih metoda uklanjanja dlačica. Iako se brojne žene njome koriste, katkad zanemaruju pravilo da bi se ona trebala povlačiti u smjeru rasta dlačica kako ne bi došlo do iritacija. Kožu pripremite za brijanje i omekšajte ju mlazom tople vode, a zglobovima i pregibima se posvetite na kraju kako biste umanjili mogućnost posjekotina. Brijanje na suho, nikada! U slučaju da nemate pri ruci pjenu za brijanje, birajte neutralni sapun ili pak regenerator. Nužno je birati britvicu sa što više oštrica, kao i održavati ju čistom te redovito mijenjati. Ova metoda je brza, bezbolna, cjenovno prihvatljiva, a duljina dlačica sasvim je nevažna. Međutim, potrebno ju je ponavljati često, a ne koristi li se u ispravnom smjeru dolazi do posjekotina, crvenih točkica, iritacija te urastanja. Nakon depilacije se obvezno namažite hidratantnom kremom ili baby uljem.

Krema za depilaciju

Kreme za depilaciju spoj su kemijskih svojstava čije je uloga djelovanje na struktura dlačica, njihovo slabljenje i jednostavno odstranjivanje. Iako one jednim dijelom, za razliku od britvice, usporavaju rast dlačica često su agresivne i zbog toga se ne preporučuju za upotrebu na osjetljivim mjestima kako ne bi došlo do alergijskih reakcija. Odlučite li se na ovu metodu obvezno pratite upute proizvođača, a bilo bi poželjno na malom dijelu kože isprobati kako krema reagira. Sam postupak je bezbolan i brz dok je cijena vrlo pristupačna. Dobro je imati na umu da se dlačice uklanjaju površinski, a često dolazi i do urastanja dok su kreme često neugodnog mirisa.

Električni epilatori

Ovakvi aparati su poprilično jednostavni za upotrebu i praktični. Usporedimo li ga s prethodne dvije metode, rezultat je dugotrajniji pa možete biti mirni dva tjedna. Međutim, postupak je bolniji pa ćete vrlo vjerojatno osjetiti peckanje i čupkanje jer aparat radi velikom brzinom. Dlačice ne moraju biti duge, a s obzirom na to da se čupaju zajedno s korijenom uz sporiji rast će biti tanke i manje vidljive. Ovu metodu prakticirajte nakon tuširanja jer su tada pore otvorene, a koža nije suha. Nedostatak ove metode jest to što zahtijeva puno vremena, jako dobru pripremu kože te zbog toga da često ne uspije odstraniti sve dlačice potrebno je posegnuti i za pincetom ili britvicom.

Vosak (hladni i topli)

Vosak je jedna od najčešćih metoda za kojom žene posežu, a osim u salonima često ju prakticiraju i same. Kada se odlučite za depilaciju voskom u kućnim uvjetima odaberite hladni vosak jer je njegova primjena jednostavnija, a nedostatak je što nije moguće ukloniti precizno sve dlačice dok se usred nepreciznosti mogu javiti podljevi i iritacije. Pravilna upotreba jest nanošenje voska u smjeru rasta dlačica i povlačenje u suprotnom smjeru. Topli vosak i precizne ruke kozmetičarke dat će dobre rezultate, a uzmemo li u obzir to da se vosak razlikuje i po sastavu stručnjaci u salonima procijenit će što vašoj koži najbolje odgovara. Vosak ne može uhvatiti prekratke dlačice pa imajte na umu da one moraju imati 4-5 mm. Ovom metodom duže ćete imati glatku kožu bez dlačica. Imajte na umu da depilacija voskom može biti bolna, a neprofesionalna primjena rezultira uraslim dlačicama i podljevima. U slučaju da imate problema s kapilarima izbjegavajte vrući vosak i koristite se isključivo hladnim.

Šećerna pasta

Postoje razne metode depilacije, a ovo je jedna od najstarijih metoda, a riječ je o smjesi šećera, limuna i vode. S obzirom na to da je riječ o prirodnim sastojcima reakcije na koži izostaju te ju je moguće primjenjivati na svim dijelovima tijela. Pasta se nanosi u suprotnom smjeru od rasta dlačica koje se uklanjaju u smjeru njihova rasta. Šećer je prirodni konzervans, a pasta djeluje antibakterijski i protuupalno te je pojava uraslih dlačica vrlo rijetka. Ovo je iznimno precizna metoda kod koje se pasta lijepi za dlaku izbjegavajući pri tomu žive stanice kože te na taj način smanjuje bol. Prednost je i ta što uklanja iznimno kratke dlačice, neće stvoriti iritacije te ju je moguće na isto mjesto nanijeti i više puta. Važno je naglasiti da je ovu metodu potrebno prepustiti u ruke kozmetičara, a sami postupak vremenski traje duže u odnosu na vosak i druge tehnike depilacije.

Lasersko uklanjanje dlačica

Ovo je metoda koja na sebe privlači najviše pogleda, pitanja i reakcija. Razlog tomu jest taj što je najdugotrajnija te ujedno i najskuplja od spomenutih metoda. Željena područja se izlažu laserskoj svjetlosti koja djeluje na folikul dlake. Iako neki izvori navode da ju je moguće raditi u svako doba godine, ona nije iznimno preporučljiva u ljetnim mjesecima za vrijeme kojih smo izloženi sunčevim zrakama. Potrebno je odraditi više tretmana kako bi se postigao željeni učinak, a broj tretmana ovisi o tipu kože i strukturi dlačica. Prije tretmana izbjegavajte proizvode za tamnjenje, tretmane protiv celulita, brijanje i čupkanje dlačica kao i električni epilator. Moguće je da ćete prilikom laserskog uklanjanja dlačica osjetiti lagano peckanje i toplinu, ali to je sasvim normalna pojava kod ove metode depilacije.

Poslužite se sljedećim trikovima kako vaša sljedeća depilacija ne bi bila bolna

  1. Idealno vrijeme za odlazak na depilaciju jest sedam ili više dana nakon prvoga dana menstrualnog ciklusa jer je to razdoblje najveće tolerancije na bol. Ovo pravilo posebno vrijedi za depilaciju intimne zone pa za vrijeme PMS-a treba izbjegavati depiliranje.
  1. Osim toga, postoji i vrijeme u kojemu je moguće podnijeti najviše boli, a riječ je o razdoblju između 15 i 17 sati.
  1. Prije odlaska na depilaciju potrebno je dobro se hidrirati kako koža ne bi bila dehidrirana i suženih pora što može prouzročiti veću bol.
  1. Kožu nije dobro izlagati suncu 24 sata prije i poslije tretmana.
  1. Piling dan prije depilacije je preporučen, a nakon njega ne zaboravi na hidrataciju!
  1. Dva dana nakon depilacije izbjegavaj intenzivne treninge, znojenje i usku odjeću koja može dovesti do iritacija na koži.

Moglo bi vas zanimati: U svega nekoliko koraka pretvorite balkon u opuštajuću oazu minimalizma

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Pexels, Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!