Joga za početnike: sve što trebate znati prije prvoga sata

by Dalida Tomek

S obzirom na sve ubrzaniji tempo života, obveze i stres našemu umu i tijelu potreban je odmor i balans. Osim što će naši mišići biti oblikovaniji, a tijelo gipkije, joga ima moć i blagodati kada govorimo i o mentalnom zdravlju. Ona je ta koja nas vraća u trenutak, da živimo sada i ovdje, a vježbe disanja od iznimne su važnosti. Svi pričaju o jogi, a nitko o tome kako započeti – mi vam donosimo mini vodič koji smo nazvalo “Joga za početnike”.

Početnicima je sasvim dovoljno prakticirati jogu dva do tri puta tjedno, a kada jednom krenete na put joge ona će prijeći u svakodnevnu praksu, a život bez nje bit će nezamisliv.

  1. Odaberite onu vrstu joge za koju je vaše tijelo spremno

S obzirom na to da postoji više stilova joge, od iznimne je važnosti izabrati onaj stil koji nam je prilagođen. Razlikuju se stilovi za početnike, srednji i napredni stilovi, uz što još centri za jogu obično nude i satove joge za trudnice. Za razliku od naprednih stilova joge, početnički su manje dinamični i zahtjevni. Odabirom pravoga stila otvara se put i za napredak, a ako svoje sposobnosti precijenimo možemo se ozlijediti ili jogu prekrižiti i promatrati ju kao aktivnost koja nije namijenjena nama. Uvijek se možemo savjetovati s učiteljima joge koji naglašavaju da je bez obzira na naša prethodna vježbanja uvijek najbolje odabrati sat joge za početnike. Neki od najboljih početničkih stilova su: ABC (Absolute Beginners Class) Yoga, Gentle Yoga, Yoga Nidra, Pranayama te Yin Yoga.

  1. U čemu vježbati?

Kada odaberemo stil joge koji nam paše nameće se pitanje u čemu krenuti na vježbanje. Udobnost kod odabira odjeće igra najveću ulogu. Najvažnije je da odjeća ne bude preširoka kako nam ne bi oduzimala pozornost tijekom izvođenja određenih vježbi, a ako je moguće bilo bi najbolje da bude pamučna. Odjeća ne može biti opravdanje za neodlazak na jogu, jer ju vrlo vjerojatno već imate kod kuće. Najbolje je odabrati tajice i majicu na bretele zbog toga što se za vrijeme vježbanja neće pomjerati. Obično se vježbe joge izvode bosih nogu, ali početnički stilovi dopuštaju i vježbanje u čarapama. Isto tako, nemojte zaboraviti gumicu za kosu i rezervnu odjeću.

  1. Na čemu vježbati?

Bilo da vježbate u prirodi, kod kuće ili u studiju važno je imati dobru prostirku. Iako studiji u kojima se izvodi joga najčešće nude svoje prostirke, uvijek možete biti slobodni ponijeti svoju. Ta prostirka mora biti namijenjena isključivo za jogu jer druge prostirke kao ni ručnici nisu pogodni za izvođenje vježbi joge. Početnički stilovi joge zahtijevaju mekšu i lakšu prostirku dok je kod dinamičnih potrebna čvršća prostirka koja se neće pomjerati tijekom vježbanja. Osim prostirke dobro je uz sebe imati i mali ručnik i bocu vode. Ono što je vrlo bitno naglasiti jest da se voda ne pije za vrijeme vježbanja već tek iza ili prije joge.

  1. Što (ne)zanemariti? Joga za početnike naglašava važnost disanja!

Jogu je najbolje prakticirati praznoga želudca ili barem dva do tri sata iza jela. Također je dobro znati da što više vode tijekom dana omogućuje izbacivanje što više toksina iz organizma. Dobro je imati na umu da se na satu joge ne vode razgovori već je sva energija usmjerena na disanje, pravilno izvođenje pojedinih vježbi te slušanje učitelja. Isto tako, nemojte se uspoređivati s drugima, jedino što je važno jest postati bolja verzija sebe, a ne bolji od drugih.

Za kraj vam donosimo video u kojem je sažeto nekoliko vježbi koje možete isprobati u svom domu:

Moglo bi vas zanimati i: Joga za djecu: potiče na zdravlje i opuštanje, čak i kod djece

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!