Nije li stiglo vrijeme za svijet u kojem žene iskreno podržavaju jedna drugu?

Predstavljen Manifest na temu ženskog liderstva!

by Anđela Sabranović

Među okupljenim predstavnicima medija kao i ljudima iz različitih područja businessa, u Galeriji Kaptol na adresi Radićeva 32, predstavljen je Motovunski Manifest na temu ženskog liderstva koji ima za cilj inspirirati buduće ženske lidere, postaviti smjer za promjene, stvoriti zajednicu saveznika i pokrenuti pozitivne promjene unutar organizacija. Manifest je rezultat prvog Lady’s Salona koji se od 9.-11. svibnja 2024. održao u organizaciji internacionalne platforme THE LADY’S REALM i domaćeg KIND kolektiva.

Manifest su kreirale Nataša Bagić, menadžerica marketinga za cijelu Balkan regiju u De’Longhi Grupi; Ana Bat, direktorica prodaje i marketinga za Elle Hrvatska; Maja Blumenšajn, direktorica Novih medija na Novoj TV; Sara Foršek Pažin, stručnjakinja za održivi razvoj i poslovanje u M SAN Grupi; Lucia Jerič Palić, galeristica i vlasnica Galerije Kaptol; Marija Margareta Klika, vlasnica agencije KIND PR i suosnivačica platforme THE GREEN HUB; Nikolina Kolarić, direktorica Ureda za održivo poslovanje u Hrvatskoj poštanskoj banci; Diana Kukić Dasko, direktorica poslovnog razvoja u agenciji Lloyds digital; Lara Rožanić, direktorica Roxanich Vinarije & Design Hotela te odvjetnica i vlasnica odvjetničkog ureda Dolores Svitlanović.

Andrea Mulder / Photo Art

Motovunski Manifest sadrži 7 načela za budućnost ženskog liderstva u Hrvatskoj. Načela su vezana uz stvaranje poticajnih okruženja za razvoj žena unutar organizacija, postavljanje žena prema drugim ženama kao saveznicama te kao predvodnicama promjene. Vezana su i uz rušenje stereotipa i utjecaja na fleksibilan način rada što je nužno za privlačenje i zadržavanje talenata među ženama i roditeljima. Jedan od načela veže se i uz podržavanje tvrtki u ispunjavanju njihovih kvoti navedenih u Direktivi Europske unije o ženama u upravnim odborima te načinu na koji vidimo budućnost liderstva.

Andrea Mulder / Photo Art

“Poslovni argumenti za rodnu raznolikost nikada nisu bili jači: žene u rukovodećim timovima donose financijski uspjeh, povećavaju sposobnost za promjene i poboljšavaju angažman zaposlenika. Do sredine 2026. godine, sve tvrtke koje su na burzi moraju osigurati 40% žena kao neizvršnih direktorica ili 33% ženskih predstavnika na svim pozicijama.* Kroz naše programe kao što su Akademija Ženskog Liderstva, Savezništvo za Timove i Sistematska Promjena za Organizacije, pružamo obuku, podršku i alate za osnaživanje žena, poticanje timske kohezije i adresiranje sistemskih prepreka raznolikosti u ostvarivanju ovih ambicioznih ciljeva.“ – izjavila je Dina Mehulić osnivačica platforme THE LADY’S REALM te na kraju nadodala: „Ovim putem pozivamo žene, muškarce te organizacije koje žele podržati još jaču budućnost ženskog liderstva da potpišu ovaj manifest i pridruže se našoj predanosti postizanju ciljeva ravnopravnosti za inkluzivniju i uspješniju budućnost.”

Andrea Mulder / Photo Art

U Galeriji Kaptol izložena je i izložba o procesu stvaranja Manifesta uz portrete žena koje su ga kreirale. Autorica fotografija je mlada talentirana fotografkinja Andrea Filipović, a nastale su u sklopu radionice osobnog brendinga vođene od strane Lane Kasić vlasnice LK Digitala i članice KIND Kolektiva.

*Direktiva Europske Unije o ženama u upravnim odborima

Tekst: PR

Foto: PR

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!