Napravite sami jednostavno deterdžent za pranje rublja i omekšivač

by Anđela Sabranović

Svi znamo kako komercijalna sredstva za pranje i održavanje rublja najčešće sadrže mnoštvo kemikalija koje definitivno nisu dobre za naše zdravlje. Nažalost često zaboravljamo i kako je upravo koža naš najveći organ te kako preko nje jako utječemo na naš organizam. Jedna od pozitivnih odluka u ovoj godini može biti izbacivanje kemikalija iz doma, a odlično bi bilo krenuti upravo od rublja jer osim što su klasična sredstva štetna za zdravlje, štetna su i za okoliš.

Kako možete napraviti vlastita sredstva za održavanje rublja uz nekoliko jednostavnih sastojaka, saznajte u nastavku.

Deterdžent za rublje od samo 2 sastojka

Uvijek do sada su nam DIY deterdženti izgledali pomalo komplicirano, ali sada smo pronašli toliko jednostavan recept sa samo 2 sastojka koja već sada vrlo vjerojatno imate doma. 

SASTOJCI

  • 1 naribani prirodni sapun
  • 2 šalice sode bikarbone

Detalje pripreme pogledajte u nastavku.

DIY omekšivač

Svi mi volimo mirisno i mekano rublje kakvo nam omekšivač daje, ali isto tako znamo kako je korištenje klasičnih omekšivača štetno i sve više ljudi ih izbacuje iz svojih domova.

Vjerojatno ste već više puta čuli uzrečicu da ništa što ne možete staviti u usta, ne stavljate ni na kožu. Omekšivači preko naše odjeće dolaze na kožu preko koje ulaze u tijelo. Dobra vijest je da i dalje možete imati mirisno i mekano rublje uz omekšivač koji neće biti štetan za vas.

RECEPT

SASTOJCI

  • 7 dl vode
  • 100 g sode bikarbone
  • 6 dl alkoholnog octa
  • 10 kapi eteričnog ulja po želji

U veću posudu stavite sodu bikarbonu i dodajte joj 1 dl vode.
Promiješajte te polako počnite dodavati alkoholni ocat. Pazite prilikom miješanja jer će kod spoja octa i sode doći do reakcije.
Kada se soda bikarbona otopi, smjesa više neće ključati pa možete dodati preostalu vodu.

Na kraju dodajte i 10-ak kapi eteričnog ulja po želji (lavanda, čajevac) i vaš omekšivač je spreman za korištenje. Ovaj prirodni omekšivač možete koristiti poput klasičnog komercijalnog.

Sigurni smo da niste očekivali da je izrada sredstava za održavanje rublja čistim i mirisnim toliko povoljna i toliko jednostavna. Ovo doista može biti tako mala promjena u našoj svakodnevici, a učinit će mnogo kako za naše zdravlje tako i za smanjenje zagađenja okoliša.

Moglo bi vas zanimati i: Zero waste vodič za početnike

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!