Mislite da vam posebni datumi ništa ne znače? Pozivamo vas da razmislite još jednom

by Dalia Žmegač-Kunić

Potaknuta Valentinovom koje je posljednjih godina često na meti kritika zbog marketinškog forsiranja gesta ljubavi na određeni dan, zamislila sam se nad pitanjem koliko je bitno uzimati k srcu određene datume i kako nam se oni manifestiraju u životu koji živimo?

Valentinovski poticaj na slavlje ljubavi svaki dan

Kada je o prazniku ljubavi riječ, mislim da će zbog snage emocije koja je u fokusu, ovo pitanje ostati stvar vječne polemike i podijeljenih mišljenja jer vječni sanjari neće dati na Valentinovo, a realisti će nastojati s blagim podsmijehom srušiti ga s pijedestala super bitnih datuma. No, bez obzira bilo vam Valentinovo simpatično ili ne i obilježavate li ga ili ne, taj je datum ipak važan i ne bismo ga smjeli umanjivati. On nas često trgne iz uljuljkanih rutina u kojima bezglavo jurimo za obavezama često zanemarujući emociju od koje sve kreće i s kojom sve završava – ljubav.

Ako ni zbog čega drugoga, ovaj godišnji podsjetnik na ljubav trebalo bi obilježavati zato da nas malo prodrma sladunjavim srcima koja iskaču iz paštete i tjera nas na romantične geste uz koje se na kraju dana ipak osjećamo mrvicu zabavnije i raspoloženije. Ljubav zasigurno nije rezervirana samo za jedan datum u godini i ne iskazuje se izlizanim buketima cvijeća, večerama i čokoladicama, ali ako krenemo s valentinovskom pažnjom praktički na još uvijek samom početku godine, činjenica je kako imamo vrlo dobar start i poticaj da nastavimo dalje u istom smjeru. Uz iskrenu pažnju, topli zagrljaj i vrijeme kojeg uvijek kronično nemamo, a tada ga darujemo, imamo priliku više zavoljeti sebe, a onda i sve one oko sebe. Upravo zato Valentinovo nikada ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo.

Datumi kao poklon pakiranje

Jednako je s godišnjicama veze, braka, s rođendanima i obljetnicama drugih nama važnih događaja koji zauzimaju mjesta u našim srcima i koje želimo bezrezervno obilježavati u nadi održavanja sjećanja živima. Jer… sjećanja su ta koja nas mnogo puta u životu drže iznad površine, oživljavaju zaboravljenu snagu i vuku je iz dubina bunara za koji smo mislili da nema dna. Datumi su neraskidivo povezani s osjećajima, a upravo su emocije jedan od glavnih pokretača pozitivnih lavina u našim životima.

Osim svega toga, datumi kriju i jedno nevjerojatno savezništvo s putovanjem prema usavršavanju. Naime, bez njih bismo bili izgubljeni i bilo bi nam puno teže ostvariti ciljeve o kojima sanjamo. Iako se na prvu čine kao hladne brojke i nisu nimalo slični toplim, kreativnim riječima koje mogu činiti čuda u ovom svijetu, datumi su zapravo predivno poklon pakiranje sa sadržajem koji obožavamo.

Također, jeste li se ikada zapitali kako su datumi povezani s našim osobnim napretkom? Oni, osim što nas pritišću kada je o rokovima riječ i ponekad stvaraju nevjerojatan teret na naša leđa, zapravo su gorivo koje nas gura naprijed u trenucima kada se čini da više zaista ne možemo. Niti jedan motivacijski faktor nema takvu moć usmjeriti nas prema boljoj verziji sebe kao brojke koje označavaju vrijeme i dane. Prisjetite se kako 1. siječnja može utjecati na stanje naših umova. On jednostavno donosi nevjerojatnu čaroliju prazne knjige od 365 prilika u kojima sami biramo svoje smjerove na moru prepunom mogućnosti.

Čvrsto isprepleteni s osobnim strategijama i odgovornosti prema samima sebi, pravilan pristup datumima može nas pretvoriti u hodajuće motivatore koji jasno vide svoju svrhu i načine pomoću kojih će prevladati sve prepreke i izazove. U konačnici, biti bolja verzija sebe za svakoga pojedinačno znači nešto drugo, ali bez datuma kao čvrstog stupa nade u budućnost koja je sigurna, zdrava i radosna, teško je napredovati.

Moglo bi vas zanimati i: Kako oživjeti strast u vezi uz nekoliko malih promjena?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!