Kakve veze kiša ima sa slow načinom života?

by Dalia Žmegač-Kunić

Iako se na prvu može činiti kako kiša izaziva samo sivilo i negativu te uništava planove za važne događaje koje pripremamo, ona je zapravo nevjerojatno inspirativna, umirujuća i nužno potrebna.

U nastavku pročitajte na koje je sve načine kiša povezana sa slow livingom i kako to može doprinijeti kvaliteti naše svakodnevice.

Sjajan poticaj za mindfulness

Ako ste barem jednom u životu pokušali prakticirati svjesnu prisutnost, onda znate koliko zvuk kiše može biti koristan za takve trenutke. Nježni zvuk kiše koja pada na drveće, prizori poput plesa lišća na kišnom povjetarcu ili miris svježine koji ostavlja ključni su momenti za istinski downshifting i uživanje u trenutku.

Buđenje zahvalnosti

Uz promatranje kiše pokraj prozora, zasigurno će vam navirati misli i osjećaji koji se inače ne bi samo tako probudili. Kiša nudi priliku za posebnu refleksiju uz nevjerojatno umirujuće zvukove. Uz opuštajući miks zvukova, mirisa i slika, sigurni smo kako će jedan od osjećaja biti i zahvalnost. Cijenite male stvari u životu i uživajte u svakom trenutku svoje svakodnevice.

Povezanost s prirodom

Iako se čini kako kiša automatski blokira mogućnost uživanja u aktivnostima na otvorenom, zapravo nas upravo ona povezuje s prirodom na jedan vrlo poseban način. Kiša je pravi primjer kroz koji možemo promatrati divne prirodne procese rasta i obnove te u njima pronaći inspiraciju za dublje povezivanje s prirodom.

Izlazak iz zone komfora

Pokušajte odbaciti namrgođeni izraz lica i nelagodu zbog toga što pada kiša. Zaogrnite se kabanicom, obujte gumene čizme, ponesite šareni kišobran i odvažite se na šetnju ulicama grada. U svakoj lokvi i kapljici koju zamijetite pronađite priliku za kreativnost i unutarnji rast. Izlazak iz komfor zone često nam nakon prvotne skeptičnosti može donijeti nevjerojatna otkrića i veselje.

Poziv na usporavanje

Kiša jednostavno ne prihvaća užurbanost. Razmislite kako uslijed kišnih dana često nastanu gužve na cesti. Odjednom nakon uobičajene poznate žurbe, svi su primorani usporiti i to im izazova nervozu. Međutim, takva vrsta usporavanja nužno nam je potrebna kako bismo se podsjetili koliko je važno brinuti o sebi i obnoviti se u vrtlogu brzog tempa na koji smo navikli. Tijekom kišnih dana pokušajte se kvalitetnije opustiti uz toplu kupku ili knjigu koju već dugo imate želju pročitati.

Bez obzira kako ste ju do sada doživljavali, pokušajte kiši dati drugu priliku i promotrite je iz drugog, pozitivnijeg kuta.

Moglo bi vas zanimati i: Tri savjeta za kreiranje inspirativnog wellness plana za ljeto

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels, Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!