Imamo recept za tradicionalnu pincu iz Gibanice, Filipa Matoka!

Ako imate vremena isprobajte ovaj odličan recept iz Gibanice Filipa Matoka. Ako nemate, prima i narudžbe!

by Anđela Sabranović

Starinskim, tradicionalnim receptima pristupamo s poštovanjem i doista ih smatramo posebno vrijednim blagom koje se srećom često prenosi s generacije na generaciju. Vjerujemo kako gotovo svaka obitelj skriva one kuharice s ispisanim receptima koje su danas prepune tragova hrane koja se nad njima pažljivo pripremala, ali to im i daje posebnu čar, zar ne?

Jedan takav recept iz svoje obiteljske kuharice podijelio je s nama slastičar i vlasnik slastičarnice Gibanica, Filip Matok. Inače, Gibanica je posebno slatka priča jer je mjesto koje je nastalo iz nastojanja ovog mladog slastičara da kroz svoje stvaranje nastavi tradiciju domaćih slastica, ali uz dodatak onog najboljeg iz modernog svijeta slastičarstva.

Danas smo imali priliku posjetiti slastičarnicu Gibanica gdje smo doista uživali u razgovoru s Filipom, ali o tome ćemo vam više pisati drugom prilikom jer je naš fokus ovaj put recept za domaću pincu.

Svi znamo kako je uskrsni stol nemoguće zamisliti bez pince pa smo Filipa zamolili da s našim čitateljima podijeli recept za pincu koju oni pripremaju u slastičarnici. Ta pinca nastaje po receptu njegove bake uz dodatke koji joj daju posebnu aromu. Ipak, zadržano je ono najvažnije, a to je miris koji vraća u trenutke djetinjstva.

Uživajte u receptu koji vas očekuje u nastavku!

DOMAĆA PINCA PO RECEPTU FILIPA MATOKA

Sastojci:

  • 1 kg brašna (glatko)
  • 4 žumanjka
  • 4 jaja
  • 2 svježa kvasca
  • 300 g mlijeka
  • 120 g šećera
  • 120 g maslaca
  • Rum po želji
  • Korica limuna, naranče i vanilija

Priprema:

Kvasac otopiti u malo toplog mlijeka s jednom žlicom šećera i malo brašna. Pustiti da se digne.
Ostale sastojke staviti u zdjelu, dodati uzrasli kvasac i ostatak mlijeka, kad se tijesto počne mijesiti dodati maslac narezan na kockice.
Tijesto staviti da se diže te kad se digne ponovno mijesiti i ponovno dignuti.
Oblikovati pince i staviti na dizanje oko 15 minuta, premazati jajem, zarezati i posuti šećerom.
Peci na 160 stupnjeva 25 minuta.

Ako ipak ne stignete napraviti svoju pincu, možete je naručiti u Gibanici i to do četvrtka 06.travnja, a isporuke su do subote u 13 h. Postoji opcija preuzimanja u Gibanici u Oroslavju ili po dogovoru na lokacijama.

Jako smo sretni i što u suradnji sa slastičarnicom Gibanica darujemo čak 5 osoba koje će dobiti svoju uskrsnu pincu, a sve detalje pogledajte u nastavku.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli slowliving.hr (@slowliving.hr)

Moglo bi vas zanimati i: Naučite izrađivati unikatne uskrsne dekoracije na ovim radionicama

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Slowliving.hr

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!