Divlje šparoge – zašto su tako zdrave i kako ih jesti

by Anđela Sabranović
divlje šparoge

Vjerujemo da ste probali šparoge i znate koliko su zdrave, no jeste li znali da su divlje šparoge još i zdravije i znatno ukusnije nego uzgojene? Za one koji ne znaju, riječ je o samoniklom jestivom bilju.

U Hrvatskoj se divlje šparoge mogu pronaći u Dalmaciji i Istri jer inače uspijevaju u kršu te na rubovima šuma.
Inače, rastu u proljeće te je upravo sada njihovo vrijeme.
Jednom kada ih vidite, jednostavno ćete ih prepoznati.

Zašto su divlje šparoge tako zdrave?

Divlje šparoge su izuzetno zdrave za nas, a u nastavku smo izdvojili neke od činjenica koje to i potvrđuju:

  • Kalorijski siromašna, ali nutritivno bogata namirnica jer u 100 g imaju oko 20 kalorija
  • Obiluju mineralima među kojima su kalij, kalcij, magnezij, fosfor, željezo i cink.
  • Bogate su vitaminima A, B i C
  • Sadrže glutation, jedan od najjačih antioksidansa koji ima antikancerogena svojstva. Glutation je važan za imunološki sustav te je najjači saveznik u čišćenju organizma.
  • Pomažu u borbi protiv anemije
  • Bogate su folnom kiselinom

Kako ih pripremati?

Šparoge možete jesti svježe u salati uz mladi luk, a najčešće se serviraju uz jaja.

Ipak, ovaj put nam je pažnju privukao recept za rižoto s divljim šparogama koji smo pronašli na blogu Foodoris.
Možete ga pronaći ovdje.

Ako do sada već niste, ovo proljeće je svkako idealna prilika da probate divlje šparoge. Osim što ćete uživati u pomalo neobičnom okusu, također ćete znati da unosite izuzetno nutritivno bogatu namirnicu. Dobar tek!

Moglo bi vas zanimati i: Datulje su po nekima najzdravije voće, a evo kako ih jesti svaki dan

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Foodoris.com, Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!