colcannon-slowliving

Colcannon – slasni irski krumpir za feštu na sv. Patrika

by Anđela Sabranović

Colcannon je naziv za krumpir s neočekivanim dodatcima, a može se reći da je ovo tradicionalno irsko jelo. Može se također reći da je ovo vrlo skromno jelo, kakva su često jela u zemljama s „teškom“ prošlosti. Krumpir nazvan Colcannon može se poslužiti kao glavno jelo za laganiji obrok ili pak kao prilog mesu.

Na dan sv. Patrika, 17. ožujka, Irci naprosto – polude. Mislimo to u pozitivnom, najboljem mogućem smislu, naravno. Budući da se na taj dan tradicionalno popije poprilična količina alkohola, potrebno je i dobro se najesti. Colcannon krumpir često se nađe na stolu uz janjetinu.

Colcannon krumpir je u stvari pire krumpir, ali s dodatcima – najčešće kelj i poriluk. Mi vam za sutrašnji ručak predlažemo ovaj krumpir u verziji koju sami možete doraditi. Možete dodati mladog luka, pa čak i komadiće špeka.

Odabrali smo ovaj put recept Marthe Stewart.

SASTOJCI

  • Kilogram crvenog krumpira
  • 1 glavica kelja (bez vanjskih, čvrstih listova) – sitno narezana
  • 1 poriluk (samo svjetlije zeleni i bijeli dijelovi) – nasjeckan na kockice
  • 1 šalica mlijeka
  • 4 žlice neslanog maslaca
  • ¼ žličice svježe ribanog muškatnog oraščića
  • Sol

PRIPREMA

Zagrijte pećnicu. Ako imate način rada sa žarom, odaberite to. Ogulite krumpir i izrežite ga na četvrtine, pa stavite u lonac s dovoljno vode. Kad zaključa na jakoj vatri, smanjite plamen i pustite neka krčka dok krumpir nije mekan, oko 15 minuta. Ocijedite i vratite u posudu. Zgnječite krumpir.

U drugi lonac stavite kelj, poriluk, mlijeko, 2 žlice maslaca i oraščić, pa začinite sa soli. Pokrijte, pa kuhajte na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok kelj i poriluk ne budu mekani, ali ne smeđi, oko 15 minuta. Umiješajte to u krumpir.

Ovu smjesu rasporedite žlicom u posudu za pečenje promjera oko 20 cm. U sredini napravite malu udubinu, pa stavite u pećnicu dok ne posmeđi na vrhu – oko 5 minuta.

Izvadite iz pećnice, pa u udubinu stavite preostale 2 žlice maslaca.

Poslužite odmah i to tako da, po želji, zagrabite svaki put malo maslaca u porciji. Možete maslaca, isto tako po želji, staviti i u svaki tanjur, dok je krumpir vruć.

Ovo jelo možete sve osim pečenja pripremiti i sat, dva ranije, što je zgodno ako očekujete goste. Možete ga pripremiti na Dan sv. Patrika, ali ne vidimo zašto ga ne biste uključili u svoju redovnu izmjenu priloga.

Moglo bi vas zanimati i: Muffini s Baileys kremom naš su izbor za Dan sv. Patrika

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!