Božićno fotografiranje – trend ili istinsko uživanje u stvaranju uspomena

by Dalia Žmegač-Kunić

Fotografija je jedini dokaz koji može zaustaviti vrijeme i učiniti trenutak istinski vječnim. Ona ima nevjerojatnu moć uokvirivanja dragih uspomena u albume koje bilo kada možemo prelistati i osvijestiti si emocije koje imamo pri pogledu na posebne trenutke i osobe. U nju možemo dozvati poznate mirise, osjetiti nečije tople zagrljaje ili ponovno začuti nečiji smijeh, pa čak iako ta osoba nije stvarno tu, pored nas. Kada tome pridodamo predblagdanski period, vrijeme došašća, zatim Božić i zimske praznike, sve skupa može postati itekako čarobnije, veselije, ljepše u svakom smislu. Vjerujem da su se, između ostalog, iz tog razloga rodile ideje obilježavanja trenutno vrlo popularnih obiteljskih fotografiranja. Međutim, u današnje vrijeme, kada je svaki korak obilježen materijalnim, a Božić sve više postaje komercijalna aktivnost i/ili tradicija, a ne blagdan, otvaraju se brojna pitanja…
Je li božićno fotografiranje samo trend?

Koliko na želju za time utječu Instagram i digitalni marketing?

Je li obitelj zaista i dalje prva i najvažnija svakom čovjeku ili sve više prevladava individualizam?

Obiteljska fotografija zaista predstavlja nešto što se prakticiralo otkada je napravljena prva fotografija na svijetu, a prije toga su se obiteljski portreti slikali. Znači, obitelj i fotografija nerazdvojni su duo od pamtivijeka. Ipak, profesionalni fotografi današnjice itekako mogu potvrditi kako potražnja za digitalnom obiteljskom fotografijom s modernim elementima ne jenjava. Baš naprotiv, bezglavo raste, bez ikakvih naznaka za stagnacijom tog trenda.
To ju je počelo činiti fenomenom, dodatno potaknutim upotrebom društvenih mreža koje imaju veliku ulogu u definiranju ponude i potražnje ovog segmenta, osobito kada je božićni period u pitanju. Instagramičnost lokacije (kadra), mogućnost da se makar na nekoliko trenutaka namjestimo u nešto naizgled savršeno, kreirano za sve nas koji želimo ovjekovječiti sreću na našim licima, ljubav u našim srcima i blagost i sjaj u pogledima čine da se osjećamo lijepo gledajući u takav spoj prikaza obiteljske idile.

Digitalna era je nedvojbeno potaknula histeriju oko potražnje božićnog obiteljskog fotografiranja u idilično uređenim studijima, no takva vrsta fotografije je istovremeno način na koji fotografi mogu iskazati svoju kreativnost, stil, nevjerojatnu moć estetike, umjetničkog izraza i autentičnosti, a sve to u kombinaciji s činjenicom da tako također imamo priliku očuvati jedinstvenost svake obitelji u prolaznosti vremena.

Iako se fotografije kao umjetnost i uspomena mogu čuvati generacijama, danas to gotovo nitko ne radi. Na prste jedne ruke možemo nabrojati obitelji koje danas uopće izrađuju fotografije i koriste foto albume. Kada odlazimo s ovog svijeta, fotografija, bilo u digitalnom ili tradicionalnom obliku možda može opstati, no pitanje je koliko dugo će generacije iza nas željeti to čuvati i koliko će im biti bitno. Uostalom, nitko o tome vrlo vjerojatno ni ne razmišlja na taj način. Ne možemo mijenjati prošlost jednako kao niti upravljati onime što tek dolazi. Jedino što imamo je trenutak u kojem jesmo i djelujemo. Ne znamo hoće li on trajati jedno stoljeće, pola stoljeća ili samo nekoliko godina. Bitno je da dok god smo tu, da budemo što svjesniji, što zahvalniji i što prisutniji.
Ako je obiteljska fotografija s božićnim setom za vas velika vrijednost, prakticirajte ju. Lovite svoje trenutke, bilježite svoju sreću i kada ste tužni, bacite pogled na taj komad papira (ili ekrana) koji vas je tada silno razveselio. Razbudite tu vatru emocija koju ste osjećali, osjetite ponovno uzbuđenje uz zvuk klika prekidača reflektora, namjestite frizuru i vjerujte da čarolija postoji jer sve je to istina. Vi ste čarolija. Vaše srce i ljudskost su čarolija. Vaša ljubav prema svojoj obitelji je čarolija. I to je sve itekako dio one velike, božićne svjetlucave cjeline.

Moglo bi vas zanimati i: Pretvorite ovaj prosinac iz stresnog mjeseca u zahvalni

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!