Borba s celulitom: upoznajte se s hranom koju celulit ne voli

by Dalida Tomek

Na stvaranje celulita utječe genetika, način života i životne navike. Iako genetiku ne možemo mijenjati, u život možemo uvesti zdrave navike i na taj način olakšati borbu s celulitom. Stres je također jedan od faktora koji pogoduje stvaranju celulita, a uz pravilnu prehranu, aktivan život i anticelulitne tretmane moguće je utjecati na ovaj estetski problem.

S obzirom na to da anticelulitni tretmani sami po sebi nisu dovoljni, stručnjaci upozoravaju i na važnost pravilne i uravnotežene prehrane. Uz to, navode kako je celulit uzrok toksičnih tvari koje se nakupljaju u tkivima, a uzrokuju ih prvenstveno namirnice koje su nutritivno siromašne, pržene, obiluju solju, šećerom, aditivima i konzervansima. Kako bismo bili dosljedni i uveli uravnoteženu prehranu kao dio životnoga stila planiranje obroka može biti od velike pomoći. Osim što je važno paziti na namirnice koje unosimo u organizam, one bi trebale biti i kvalitetne te od provjerenih proizvođača kako bismo bili sigurni da ne konzumiramo hranu punu aditiva i pesticida.

 

Umjesto slatkiša i grickalica koji su nutritivno siromašni, a obiluju kalorijama pri čemu pogoduju i nastanku celulita, savjetuje se konzumiranje voća. Voće sadrži prirodne šećere koji su potrebni našemu tijelu i ne treba ih izbjegavati. Vitamin C u agrumima i bobičastom voću djeluje na stvaranje kolagena što vodi do boljeg tonusa kože. Posebno su važne borovnice i kruške koje su snažni antioksidansi te banane koje u sebi imaju natrij koji je nužan za bolju hidratizaciju organizma, a poboljšavaju i bolji protok krvi u organizmu. Osim toga, ananas je dobar saveznik pri probavljanju proteina uz što pomaže i u čišćenju krvnih žila. S druge strane, tamnozeleno povrće obiluje vitaminima i mineralima. Iz toga razloga posebno se izdvajaju kelj i brokula koji su izvor vitamina C i kalcija koji je od velike koristi kod borbe s celulitom.

 

Peršin se često koristi kao začin, a s obzirom na to da je izvor vitamina A, C i E te sadrži hranjive tvari koje su uvjet za zdraviju kožu preporučuje se u prehrani. Najjednostavnije i najzdravije ga je koristiti kao začin u svakodnevnim jelima poput raznih salata. Krastavac i celer dvije su namirnice koje pospješuju izbacivanje nečistih tvari iz organizma te na taj način potiču detoksikaciju koja je nužna u borbi s celulitom. Osim toga, detoksikaciju potiču i začini poput đumbira, ružmarina, kurkume i češnjaka. Od mesa je preporučeno konzumirati ono sa što manje masnoća poput piletine i puretine dok je losos je bogat omega 3 masnim kiselinama koje reduciraju masnoće u tijelu prilikom čega se poboljšava cirkulacija. Orasi su također bogati omega 3 masnim kiselinama, a osim uz doručak moguće ih je konzumirati i u salatama kao i njima zamijeniti visokokalorične međuobroke. Sjemenke suncokreta smanjuju nadutost te su bogate vitaminom B6 koji je zaslužan za regeneraciju i jačanje vezivnog tkiva dok slabo vezivno tkivo pogoduje nastanku i većoj vidljivosti celulita.

 

Moglo bi vas zanimati: Celulit naš svagdašnji: sve što trebate znati o celulitu i savjeti kako ga se riješiti

Tekst: Ana Carević

Fotografije: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!