Za promjenu budite tu i sada, budite PRISUTNI!

by Anđela Sabranović


Kada ste posljednji put doista bili tu u trenutku u kojem se trenutno nalazite?
Ne brinite ako se ne možete više ni sjetiti kada je to bilo jer nam se svima to nažalost događa.
Vrijeme je da naučimo zajedno kako biti prisutan!

Sa svih strana dobivamo različite podražaje i doista je postao luksuz fokusirati se na sebe i svoje misli. Često su upravo te misli miljama udaljene od mjesta na kojem se nalazimo.
Dok se ujutro spremamo za posao, već razmišljamo o sastancima koji nas očekuju i tako propustimo primijetiti okus kave, pogled na nebo ili pjesmu koja svira u pozadini. To su sve sitne stvari, ali već smo naučili kako upravo sitne radosti sreću znače.

Kada pak dođemo na posao, često nam misli lete na obveze koje nas čekaju doma i tako opet propuštamo vidjeti kako kolegica izgleda tužno i samo čeka da joj se obratimo ili pak kako smo zapravo sretni što smo baš mi ti koji su danas imali priliku raditi posao u koji vole.

BITI ISTINSKI PRISUTAN

Danas se prisutnost u trenutku popularno naziva „Mindfulness“ i sigurno ste negdje naletjeli na taj pojam. Nešto što bi nam svima trebalo biti toliko prirodno, postalo je toliko rijetko da doslovno postoje vježbe kojima se vraćamo u stanje prisutnosti. Iako se o mindfulnessu u posljednje vrijeme jako puno govori, kada pogledate oko sebe, u restoranima ćete vidjeti ljude koji cijelo vrijeme gledaju u mobitele umjesto da istinski uživaju u okusima hrane i pića, u parkovima ćete vidjeti roditelje koji gledaju u prazno okupirani brigama, dok se za to vrijeme njihovo dijete možda i prvi put uspješno spušta niz onaj najveći tobogan od kojeg je još jučer imalo strah…

ŽIVITE LI MEHANIČKI?

Možda se razlog svega toga krije i u tome što nam je svima ponekad jednostavnije živjeti mehanički i jednostavno jedan dan iznova i iznova ponavljati nego zastati i zapitati se gdje sam to ja… Živim li doista život o kojem samo još kao dijete sanjao ili sanjala? Radim li posao koji volim ili posao koji mislim da moram raditi?
Kada ste posljednji put napravili nešto za sebe, pa premda bilo to i nešto „nepromišljeno“, ali zbog čega ste osjetili leptiriće u trbuhu? Udahnite duboko i postavite si barem neka od ovih pitanja.

ZNAJU LI ODRASLI SVE?
Kada smo djeca mislimo kako odrasli sve znaju, ali kada odrastemo shvatimo kako smo kao djeca doista živjeli jer smo osjećali neizmjernu sreću zbog običnih stvari kao što je prvi snijeg, Božić ili odlazak na more.
Zato je krajnje vrijeme da se probudimo i krenemo osjećati sreću, tugu, uzbuđenje, razočarenje jer sve te emocije nas i čine živima.

PROMJENE POČINJU ODMAH!
Ujutro kada se probudite podignite rolete, pogledajte u nebo i doista ga promotrite i uočite, napravite kavu koja će biti potpuno po vašem ukusu i uživajte u svakom gutljaju, spremajte se uz omiljenu pjesmu i promatrajte svijet oko sebe dok se vozite do posla… Sretni ljudi po svim istraživanjima su oni koji vladaju svojim mislima. Zato si poklonite sreću uz jednu malu promjenu – BUDITE TU I SADA!

Moglo bi vas zanimati: Melankolija: emocija kojom smo uplovili u jesen

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!