Kava vs čaj – koje su njihove zdravstvene prednosti

by Dalida Tomek

Bilo da ste tip čaj ili pak tip kava vjerujemo da će vas ova rasprava zanimati. Koji od ova dva napitka je uistinu nutritivno zdraviji? Kako naše tijelo dugoročno reagira na njihovu konzumaciju? Slične rasprave oko čaja i kave vode se često, a mi vas pozivamo na to da zaboravite sve predodžbe koje ste imali ranije i zajedno s nama krenete u ovu popularnu i zanimljivu temu.

Najprije ćemo se dotaknuti stavki zdravog starenja i antioksidansa. I kava i čaj sadržavaju polifenole koji štite stanice od oksidacijskih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i drugim oksidansima. Uz to, čaj je povezan s manjim rizikom od raka i srčanih bolesti, a podjednako je zaslužan i za jači imunološki sustav. Zeleni čaj sadrži polifenole i antioksidanse koji podržavaju kognitivne funkcije, ističe američka nutricionistica Keri Gans. Posljedica je to katehina koji se nalaze u čaju. Vrsta su antioksidansa koja je povezana sa zdravljem mozga, a Gans izdvaja i crni čaj kao bogat izvor antioksidansa. S druge strane, konzumacija kave povezana je sa smanjenom učestalošću Parkinsonove bolesti, dijabetesa tipa 2, bolesti jetre te bolesti srca. Provedene studije pokazuju da je kava, između ostaloga, bogata antioksidansima, polifenolima te hidrocinamičnim kiselinama zbog čega dolazi do sprječavanja oksidativnog stresa i borbi protiv upala u tijelu.

Zanimljiva studija provedena 2018. na čak pola milijuna ispitanika pokazala je da je ispijanje kave povezano i s manjim rizikom od smrti. Odnosno, da je iznenađujuće najveće smanjenje stope smrtnosti dokazano kod osoba koje su konzumirale šest do sedam šalica kave dnevno što je znatno više od ograničenja od četiri šalice koje liječnici preporučuju. S obzirom na to da je su u istraživanju sudjelovale i osobe koje piju kavu bez kofeina antioksidansi koji se nalaze u kavi pokazali su se odgovornima za produženje životnog vijeka.

Međutim, dobro su poznate i regije svijeta čiji stanovnici za svoga životnog vijeka uživaju iskjučivo u blagodatima čajeva te žive 100 i više godina. Kada je riječ o antioksidansima i zdravom starenju, dolazimo do zaključka da su i kava i čaj pobjednici ove debate.

Sljedeća stavka koje ćemo se dotaknuti jest kofein. Naime, u svojim analizama Gans ističe da čaj sadrži oko 20 do 60 miligrama kofeina pošalici dok kava ima od 100 do 300 miligrama kofeina po šalici. Kofein djeluje na otkucaje srca i disanje zbog čega ga neki ljudi s razlogom i izbjegavaju okrećući se njegovim alternativama. Zeleni čaj ima posebno mjesto u toj kategoriji jer ima specifičan spoj koji je poznat pod nazivom l-teanin koji pomaže da se kofein sporije apsorbira u tijelu. Nadalje, Gans navodi opciju kave prije treninga kao saveznika koji ujedno povećava i adrenalin. Vrlo je važno da imate na umu da pretjerano ispijanje kave ili kofeina bilo koje vrste (više od četiri šalice dnevno) može uzrokovati neugodne i potencijalno opasne nuspojave poput povišenog krvnog tlaka, glavobolje, podrhtavanja mišića te nesanice.

Dotaknemo li se kognitivnih funkcija opet na scenu stupa l-teanin koji poboljšava kognitivne funkcije, a Gans dodaje da istraživanja pokazuju da bi mogao imati i smirujući učinak na tijelo i um. Povećana budnost koju osjećate nakon ispijanja kofeina jednako se može dogoditi i s kavom i s čajem. Zbog toga vam oba pića mogu pomoći da se osjećate budnije i lakše uhvatite u koštac s obvezama.

Kada je riječ o oralnom zdravlju, postoje naznake da bi čaj mogao biti od pomoći kod sprječavanja karijesa jer sadrži fluor, a zanimljiva je i činjenica da kava ostavlja manje posljedice na zube od tamnih čajeva.

Moglo bi vas zanimati: Manje je više – upoznajte se s metodom slackinga

Tekst: Ana Carević

Foto: Pinterest, Canva

Možda će vam se svidjeti