Aktivirajte mišiće ovim jednostavnim vježbama u moru

by Ana Carević

Plivanje je, samo po sebi, odlična tjelesna aktivnost koja ne opterećuj zglobove, a oblikuje i aktivira cijelo tijelo te pomaže u potrošnji kalorija. Kombinirajući stilove plivanja s vježbama u moru možete postići odlične rezultate, a u nastavku vam donosimo prijedloge s koje možete uvesti u svoju rutinu na plaži.

Zašto biste trebali izvodi vježbe u moru? Jedna od najvažnijih prednosti jest ta što se ovakvim načinom vježbanja ne stvara dodatni pritisak na mišiće, zglobove i ligamente, a razlog tomu jest plovnost tijela kao i sile koje djeluju na tijelo pa mu je more potpora. Otpor koji morate pružati znači i veći broj aktivnih mišića kako biste uspjeli održati ravnotežu. Cilj svakog vježbanja jest aktivacija što većeg broja mišića, a vježbanjem u moru to se i postiže. Rizik od ozljeda je minimalan, a ovakav način vježbanja posebno se preporučuje svima koji boluju od artritisa jer će more smanjiti bolove i povećati glatkoću kostiju i njihovu mišićnu masu.

Postoje vježbe koje možete izvoditi u plićaku i one koje su namijenjene za izvođenje u dubini. Najbolje je odlučiti se za njihovu kombinaciju, a prije samog vježbanja možete se lagano razgibati dižući koljena prema prsima prilikom čega je u rad potrebno uključiti i ruke te izvođenjem kružnih pokreta rukama.

Vježbe koje možete raditi u plićaku

  1. Legnite u plićak, glava treba biti iznad razine mora, a tijelo od ramena prema dolje u moru. Ruke položite uz tijelo i ispružite noge. Istovremeno dižite ravno ispružene noge i trup dok ruke držite kao da želite dodirnuti nožne prste.
  2. Dok stojite na nogama, pri tomu imajte na umu da se možete pridržati za stijenu ako vam je teško, snažno zamahnite lijevom nogom u stranu pa onda isto to ponovite desnom.
  3. Za razliku od prethodne vježbe, cilj ove jest snažno zamahnuti naprijed. Prvo jednom, a zatim drugom nogom uz jednak broj ponavljanja. Dok izvodite ove vježbe nemojte raditi velike trzaje i nagle pokrete već leđa držite uspravno i fokusirajte se na pravilno izvođenje vježbi.
  4. Kako biste dobili najveći učinak kod ove vježbe morate ući u more tako da vam samo glava bude iznad razine mora. Kada ste to učinili, imitirajte visoki skip i što više uključite rad rukama.
  5. Radite kombinaciju trčanja i hodanja kroz more. Vježba je to zahvaljujući kojoj ćete potaknuti cirkulaciju i utjecati na celulit. Neka vam prilikom izvođenja ove vježbe more bude do bokova.

Vježbe koje možete raditi u dubini

  1. Vozite bicikl. Ova vježba utječe i na pokretljivost kukova, a s vremenom ćete steći veću kondiciju te tako moći duže izdržati u ovomu položaju. Ne zaboravite uključiti i ruke za vrijeme izvođenja vježbe kako bi se povećao njezin intenzitet.
  2. Uz neprekidan rad rukama, zamahnite objema nogama u stranu.
  3. Ruke rade, jednako kao i kod prethodne vježbe, a koljena pogrčena vučete prema prsima.
  4. Bočne udarce možete raditi i u dubini, jednu nogu podignite kao da ju želite izvaditi iz mora te isto to ponovite drugom nogom.
  5. Ako se nalazite u blizini bova (plutača) rukama se možete uhvatiti za njih i podizati noge prema naprijed u jednoj seriji te pružati otpor prema nazad u drugoj seriji. Za kraj bove možete iskoristiti i kako biste istegnuli ruke i noge.

Moglo bi vas zanimati: Ovo je popis stvari koje ne biste smjeli zaboraviti ponijeti na plažu

Tekst: Ana Carević

Foto: Pinterest, Unsplash

Možda će vam se svidjeti