3 razloga zašto se koža lica ljušti u kombinaciji sa SPF-om

by Dalia Žmegač-Kunić

Mnogi se pitaju zašto se koža ljušti u kombinaciji sa SPF-om. U nastavku donosimo odgovore!

Koliko ste samo puta očajno jaukali ispred ogledala razmišljajući o koracima za njegu kože. U kroničnom nedostatku vremena i konstantnoj borbi s umorom i iscrpljenosti, na kraju dana posljednje što nam je na pameti je dugotrajna skincare rutina.

Međutim, kao i u svemu, i ovdje je stvar u navikama. Ako stvari postavimo na način da je njega kože nešto što nam stvara zadovoljstvo i što radimo u cilju održavanja zdravlja vlastite kože, više nikada nećemo na to gledati kao na dosadnu obavezu, a samim time izbjeći ćemo i brojne potencijalne greške u beauty rutini. Jedna od pogrešaka koja se često provlači ispod radara je i ljuštenje kože lica u kombinaciji sa spf-om. U nastavku donosimo razloge zašto se to događa i kako si možete pomoći.

Iako mnogi misle kako su česte teške teksture spf krema glavni razlog ljuštenja lica ljeti, istina je kako to zapravo nije razlog. Ljuštenje se javlja uslijed brojnih drugih razloga, a uloga spf-a je zapravo ključna u prevenciji ovog problema.

Mogući razlozi ljuštenja kože:

  1. Dehidracija

Ljetno razdoblje je doba kada smo svi zaista opušteniji i bolje se senzibiliziramo sa slow načinom života, no svakodnevne zamke poput neredovite hidratacije (iznutra i izvana) u kombinaciji s prirodnim nedostatkom vlage i češćem izlaganju visokim temperaturama, zaista mogu izazvati problem s većom suhoćom kože lica, a samim time i ljuštenjem. Od sunca i vjetra možemo se zaštititi redovitim korištenjem spf formule u proizvodu koji najviše odgovara vašem tipu kože. Dodatni savjet je da birate proizvod s visokim udjelom hijaluronske kiseline koja pomaže u zadržavanju vlage u koži.

  1. Prečesto korištenje eksfolijanata

U želji da svom licu podarimo najbolju njegu, posežemo za proizvodima koji sadrže popularne sastojke poput AHA i BHA kiselina ili retinola. Međutim, ako ih prečesto koristite, itekako možete oštetiti zaštitnu barijeru kože i izazvati ljuštenje. Pripazite na odgovarajuće doze i učestalost korištenja navedenih i sličnih sastojaka te pronađite idealno rješenje za svoju rutinu njege kože.

  1. Ispravna upotreba spf proizvoda

Integracija spf-a u vašu dnevnu rutinu njege kože može napraviti značajnu razliku u očuvanju zdravlja i ljepote vaše kože, no važno je da se koriste pravilno kako biste izbjegli pogreške i neželjene procese poput ljuštenja. Preporučena količina spf-a je jedan prst proizvoda koji se lagano razmaže po licu i vratu. Ukoliko ste suncu izloženi cijeloga dana, poželjno je obnavljati ga svaka dva-tri sata, osobito ako ste na moru pa plivate. Također, spf je posljednji korak u rutini njege kože, stoga ako namjeravate nanositi i makeup, neka to bude puder ili bb krema sa spf-zaštitom.

Koje god proizvode na kraju odabrali za svoju skincare rutinu, pokušajte ljeti uvesti proizvode koji imaju bogate hidratantne formule i umirujuća svojstva, koji hlade i njeguju kožu te joj pružaju adekvatnu zaštitu s obzirom na ljetno razdoblje godine koje zahtijeva specifični pristup.

Zdrava i blistava koža kao preduvjet ima adekvatnu zaštitu od sunca te ispravnu edukaciju i prevenciju uz koje će se izbjeći ljuštenje i druge neželjene pojave na koži.

Moglo bi vas zanimati i: Što mislite je li morska sol dobra za našu kožu?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!