Zašto je kava od gljiva novi hit? I može li vas razbuditi kao ona prava?

by Anđela Sabranović

Da, da dobro ste pročitali. Kava od gljiva doista postoji i u svijetu postaje sve veći hit!

I dok mnogi dalje odbijaju uopće prihvatiti mogućnost da svoj omiljeni napitak zamjene zdravijom alternativom od gljiva, ali oni koju su je probali tvrde da ima benefite zbog kojih je vrijedi isprobati.

Kada smo čitali recenzije primijetili smo da se mnogima sviđa okus, a tvrde i da su se osjećali izuzetno energično poslije ovog neobičnog napitka. Sve to probudilo je našu znatiželju te smo odlučili istražiti kako se ova kava pravi, koji su benefiti korištenja te koliko je uopće istražena.

Pa otkrijmo zajedno može li doista kava od gljiva parirati našoj obožavanoj klasičnoj kavi.

Što je kava od gljiva?

Ako ste pomislili da je kava od gljiva izmišljotina modernog doba, morat ćemo vas razuvjeriti. Naime, još u vrijeme Drugog svjetskog rata u nedostatku klasične kava konzumirala se ona od gljiva.

Najčešće gljive od kojih se pravi kava su sljedeće: chaga, lisičarke, reishi, cordyceps i lavlja griva.
Postupak dobivanja kave od gljiva je dosta zahtjevan jer podrazumijeva naravno berbu, zatim slijedi sušenje, mljevenje, dvojna ekstrakcija, sušenje te miješanje.

Ipak kava od gljiva ne sadrži samo gljive nego dolazi u kombinaciji s kavom arabicom ili s kakaom. Kada smo otkrili tu informaciju osjetili smo olakšanje jer to opravdava tvrdnju da se stvarno u napitku ne osjete gljive jer dominira snažni okus kave.

Benefiti korištenja kave od gljiva

  • pozitivno djelovanje na moždane funkcije
  • unapređenje imuniteta
  • bolja fokusiranost i brže razbuđivanje
  • postojanost energije bez naglih padova
  • manja količina kofeina

Za razliku od klasične kave ova nema neke nuspojave koje se javljaju kod nekih: lupanje srca, anksioznost, ne potiče lučenje klorovodične želučane kiseline i lučenje adrenalina.

Zaključak

Iako postoji nekoliko zdravstvenih tvrdnji o korištenju gljiva i kave od gljiva za različita zdravstvena stanja, većina njih je u ovom trenutku je nedovoljno provjerena i potrebno je provesti više istraživanja na ljudima.

Mi bismo zaključili kako je ova kava idealna za osobe koje ne podnose najbolje kofein, koje muči želučana kiselina, za one kojima kava izaziva anksioznost ili lupanje srca te za one koji jednostavno samo žele smanjiti unos kofeina.

Mi ćemo je u svakom slučaju isprobati i zatim odlučiti što doista mislimo.

Moglo bi vas zanimati i: Aloe vera je odlična za njegu kože, a evo kako možete napraviti svoj losion

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels, Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!