Volite li kestene? Ovo je 5 razloga zbog kojih ih morate češće jesti

by Vjera Pađen

Volite li kestene? Znate li da se kestenima udvostručuje kalorijska vrijednost termičkom obradom? Ove jesenske plodove jeli su Rimljani na svojim ulicama grada još u 16 stoljeću.

Pitomi kesten (Castanea sativa) je drvo koje pripada porodici bukovki koje karakterizira crvenkasto-smeđi plod. Ovo orašasto voće uglavnom raste u južnom dijelu Europe i na Sredozemlju, a neki zapisi tvrde da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali.


Namirnica je koja zasićuje

Sto grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrijednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrijednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, a povećava se količina bjelančevina i ugljikohidrata u plodu.


Namirnica za prehranu bez glutena

Više od četrdeset posto kestena čini škrob, zbog čega je pogodan za pripremu pirea, juha, te drugih slatkih i slanih jela. S obzirom na to da sadrži gluten, preporučuje se osobama koje boluju od celijakije ili ga izbjegavaju u svojoj prehrani.


Namirnica koja potiče rad crijeva

Kesteni su odlični izvori prehrambenih vlakana koji smanjuju razine lošeg kolesterola u krvi, ali i potiču rad crijeva, odnosno jamče bolju i redovitiju stolicu. 

Namirnica koja čuva bubrege i srce

Kesten je bogat kalijem i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sustava, ali i bubrežnim bolesnicima. Uz to ima značajnu količinu vitamina A, B i C, te mangana, kalcija, klora, željeza i magnezija.

Namirnica koja jača imunitet i kosti

Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad živaca i osnažuje imunitet tijela. Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom voću.

Moglo bi vas zanimati: Ovi plodovi jeseni najbolji su izvor zdravlja

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti