Kesten – riznica vitamina i saveznik svake dijete

by Vjera Pađen

Jesen je već odavno stigla, a s njom i sezona mnogima omiljene poslastice – kestenja. Miris pečenog kestena koji se širi ulicom svima nam je dobro poznat, ali možda ne znate sve prednosti koje kesten ima za vaše zdravlje.

Pripada grupi orašastih plodova, ali za razliku od oraha, badema i lješnjaka, sadrži manje masti, visok postotak škroba i vitamin C. Blago je slatkastog okusa i ima široku primjenu u kulinarstvu. U prodavaonicama zdrave hrane može se naći i kestenovo brašno koje se koristi za izradu kruha i peciva.

Poznato je više vrsta kestena, ali se oni uglavnom dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebna poslastica među njima su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih kestena. S druge strane, divlji kesten, koji nažalost nije za jelo, posjeduje ljekovita svojstva.

Najčešće se spominje kao pomoć kod varikoznih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih mješavina.

 

Izbor, čuvanje i nutritivna vrijednost

Kesten je u prodaji od listopada do ožujka. Pri kupnji birajte veće plodove koji su sjajni i bez rupica na ljusci. Budući da kesten spada u grupu orašastog voća, treba posebno voditi računa o njegovom skladištenju. Podložan je oksidaciji kada masti dođu u kontakt sa vlagom i zrakom.

Kada se kupuje kesten u ljusci, potrebno je osjetiti njegovu težinu i odstraniti kestenjaste orahe koje je zahvatila plijesan. Treba ga čuvati u frižideru, te ga iskoristiti u roku od dva tjedna.

Kesten je namirnica koju odlikuje nešto viša energetska vrijednost, budući da 100 grama pečenog kestena sadrži oko 245 kcal. Iako je plod kestena vrlo hranljiv, dosta se teško probavlja. Zanimljivo je da pečeni kesten sadrži više vitamina, a kuhani veću količinu mineralnih sastojaka.

 

Po nutritivnom sastavu kesteni su slični smeđoj riži, a odličan su izvor minerala koji su nam potrebni u vrlo malim količinama. Bjelančevine im nisu jača strana, ali su zato vrlo bogati škrobom, te je od ovih plodova moguće napraviti i brašno.

Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6. Takođe su i dobar izvor kalija i folne kiseline te prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcioniranje probavnog sustava.

Kesten kao lijek

Brzo daje osjećaj sitosti – Zbog visokog sadržaja biljnih vlakana i ugljikohidrata, kesten brzo izaziva osjećaj sitosti. Naravno, to je poželjno u kontroli težine.

Dobar za zube i kosti – Zbog kombinacije kalcija, fosfora i magnezija ima izuzetan uticaj na zdravlje kostiju i zuba.

Stimulira funkcije živčanog sustava – Bogat mineralima i vitaminima B grupe, održava dobre funkcije živčanog sustava i sprječava neurološke promjene i oboljenja.

 

Koristan u prehrani dijabetičara – Zbog spore apsorpcije ugljikohidrata i nepodizanja inzulina u krvi, koristan je u prehrani dijabetičara.

Med od kestena – vrlo zdrav i pospješuje cirkulaciju, štiti jetru, pomaže kod gastritisa, anemije te tjelesne i intelektualne iscrpljenosti. Ovaj ljekoviti proizvod ima izraženo antiupalno i antibakterijsko djelovanje.

Kuhani plodovi – pročišćavaju krv, naročito pomažu kod viška mokraćne kiseline te se preporučuju oboljelima od gihta i reume.

 

 

 

Moglo bi vas zanimati: 3 loše beauty navike koje utječu na ubrzano starenje kože

 

 

 

Tekst: V.P.

Foto: Unsplash, Canva

Možda će vam se svidjeti