Vaša perilica posuđa zaslužuje mjesečno čišćenje – a evo i kako

by Anđela Sabranović
perilica posuđa

Prije svega, na samom početku članka moramo vas upozoriti da bi sadržaj vašeg filtera od perilice za posuđe mogao biti uznemiravajući ako ga već do sada niste čistili… Šalu na stranu, ali mnogi ne znaju kako bi perilica posuđa, odnosno filtar perilice, trebala dobiti pravi kraljevski tretman jednom mjesečno ako se redovito koristi. Znamo da je većina koristi – gotovo svakodnevno.

Čišćenje je jedostavno i ne zahtjeva neke posebne vještine, ali ono što je važno je redovito održavanje. Uz to, u perilici se zadržavaju i bakterije koje se također mogu jednostavno ukloniti. Perilica je danas nezaobilazan kućanski aparat i oni koji ju još uvijek nemaju, niti ne znaju što točno propuštaju. 

U nastavku vas očekuje nekoliko koraka poslije kojih će sve biti jasnije.

Provjerite filter

Prema onome što serviseri perilica posuđa tvrde, jako puno ljudi ne provjerava filtar perilice, te se tu može pronaći svašta. U nastavku smo izdvojili video na kojem možete vidjeti gdje se točno filtar nalazi. Možete ga izvaditi i oprati detaljno četkom za pranje posuđa.

Brisanje vrata i ostalih površina

Često se mrlje nađu na vratima perilice. Zato je važno detaljno ih očistiti smjesom octa i vode. Dovoljno je napraviti ovu smjesu u omjeru 50:50, a možete i ostaviti malo da stoji, pa tek onda očistiti. 

Dezinfekcija octom

Na gornju policu perilice stavite šalicu s običnim alkoholnim octom. On će pomoći isprati masnu prljavštinu te dezinficirati i ukloniti ustajali miris. Uključite ciklus pranja na najvišoj temperaturi. Perilica posuđa treba biti prazna (osim šalice s octom).

Osim navedenog, možete oprati i ostale odvojive dijelove perilice, a sve detalje pogledajte u nastavku.

Moglo bi vas zanimati i: Alkoholni ocat u vašem domu: Što sve možemo očistiti njime

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: iStockphoto

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!