Alkoholni ocat u vašem domu – što sve možete očistiti njime?

by Anđela Sabranović

Alkoholni ocat gotovo svi imamo u kuhinji, znamo kako su ga naše mame i bake često koristile za čišćenje, ali mi ga nemamo naviku koristiti u te svrhe… E pa čišćenje na prirodan način nam se vraća na velika vrata i dobri stari ocat je opet glavni adut. A još jedan veliki plus ovakvog čišćenja je taj što je alkoholni ocat – još uvijek jeftin!

Možete ga koristiti na mnogo različitih načina, a u nastavku smo izdvojili neke od najzanimljivijih.

Zamjena za omekšivač

Da, znamo da ste navikli na omekšivače s daleko privlačnijim mirisom, ali oni su prepuni kemikalija koje vam, realno, ne trebaju. S druge strane, alkoholni ocat značajno omekšava odjeću i može biti dostojna zamjena za omekšivač. Ako volite da vaša odjeća miriše, možete i napraviti svoj DIY omekšivač i to na sljedeći način. Pomiješajte 500 ml destilirane vode, 500 ml alkoholnog octa i 15 kapi eteričnog ulja po želji. Poslije nekog vremena kada se naviknete na ovaj miris vidjet ćete koliko vam omekšivači imaju “umjetan” i presnažan miris.

Čišćenje hladnjaka

Kada pomiješate vodu i ocat dobit ćete savršeno sredstvo za čišćenje hladnjaka. Osim što će ukloniti sve mrlje, uklonit će i sve mirise iz hladnjaka.

Kamenac

Znamo koliko je kamenac izazovan za čišćenje i svi se borimo s njim na različite načine.
Idealna opcija je nanijeti na slavine ocat, ostaviti malo da djeluje i jednostavno prebrisati. Ako se radi o značajnijim naslagama, možete ubrus ili tanku spužvastu krpu natopiti octom i ostaviti ga na slavinama preko noći da djeluje.

Sprej za čišćenje stakla

Ovo je najjednostavniji način za održavanja stakla čistim. Jednostavno opet pomiješajte ocat i vodu u jednakim omjerima i otopinu stavite u posudu sa raspršivačem.

Čišćenje tuš kabine

Napravite pastu od 3 šalice sode bikarbone i 1 šalica vode. Nanesite ovu pastu na sve površine u tuš kabini. Ostavite da djeluje oko 30 minuta. Lagano sve operite vodom i na kraju staklo pređite sprejom za čišćenje stakla od octa. Slavine opet pređite jednostavno octom i vaša tuš kabina će biti savršena.

WC školjka

Dodajte sodu bikarbonu na sve površine školjke i preko nanesite mješavinu octa i vode. Ostavite da djeluje opet 20 minuta.

Čišćenje podova

U veliku posudu dodajte oko 3 litra vode, 1/2 šalice sode bikarbone, sok od jednog limuna i 1/2 šalice octa. Budite pažljivi jer se dogodi reakcija. Ovo je idealno za čišćenje pločica, ali ne i parketa.

Kada se jednom naviknete na ovakav način čišćenja jednostavno se nećete moći vratiti na staro jer će vam mirisi kemikalija postati jednostavno nepodnošljivi. Iako prirodne opcije ponekad trebaju više našeg vremena, uvijek su neupitno najbolje za nas i naše zdravlje.

Moglo bi vas zanimati i: Proljetno čišćenje doma – napravite sami prirodna sredstva

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: iStockphoto

 

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!