Uskrs bez stresa i pretjerivanja ipak postoji. Odlučili smo vam dočarati kako Uskrs dočekati u zajedništvu i veselju

by Anđela Sabranović

Na što pomislite kada u svojoj glavi zamislite blagdane? Nekad prije ljudi su im se neizmjerno radovali jer su uz njih vezali iskrenu sreću koja ih je pratila od početka same pripreme. Bilo je to vrijeme u kojem smo bili manje opterećeni, imali više vremena i nekako se čini bili veseliji i sretniji. Želimo da nam se svima to isto vrijeme vrati… Kada smo mi iz redakcije pitale svoje bake kako su se one nekad pripremale za blagdane stalno su spominjale jednu riječ – ZAJEDNIŠTVO. Cijela susjedstva su uz pjesmu, dječji smijeh i znatiželju zajedno pripremala sva blagdanska jela i u tome se neizmjerno uživalo.

Danas pripreme za blagdane teku potpuno drugačije. Svi smo se zatvorili u svoje domove i blagdane povezujemo sa stresom, utrkom s vremenom koje nemilice gubimo u neiscrpnim potragama za namirnicama s predugačkih listi i popisa te ih shvaćamo kao još jednu obvezu ionako pretrpane svakodnevnice. Treba li nam baš sve to uistinu?

Ove godine smo odlučili pomoći svima i pokazati kako nam ne treba previše i odbili smo dopustiti da očajavate pred nametnutim očekivanjima. Odlučili smo pokazati vam kako Uskrs dočekati bez stresa. Tajne uživanja u svim priprema za Uskrs otkrijete u nastavku.

Uz Slowliving.hr i Sport Educa centar dočekajmo Uskrs bez stresa i pretjerivanja, u zajedništvu i veselju.

Udružili smo snage kako bismo dokazali kako je i u modernom vremenu moguće imati Uskrs bez stresa, Uskrs u kojem dominira dječji smijeh, zabava, kreativna radionica pripreme uskrsnih dekoracija, priprema hrane, ukrašavanje uskrsnog stola i na kraju ono najvažnije – OBITELJSKO OKUPLJANJE.

U suradnji s food blogericom Anom te s našim sponzorima kreirali smo savršen blagdanski stol koji će od vas zahtijevati jednostavnu pripremu. To ne znači da nećete uživati u bogatstvu okusa koje svi tradicionalno volimo. Upravo suprotno… Pripremite se jer vas vodimo u malu hedonističku šetnju oko savršenog blagdanskog stola.

Evo što se našlo na našem uskrsnom stolu…

Središte svakog uskrsnog stola je naravno pinca. Ana je osmislila neobičan recept za pincu s batatom koja je prava mala revolucija u svijetu pinci. Osim što je nutritivno bogata i prilagođena veganima izuzetno je ukusna. 

Pripremu nam je olakšao jedan od najljepših miksera kojim je Ana u samo nekoliko minuta zamijesila savršeno tijesto za pincu čiji okus još dugo nećemo zaboraviti.

Predivnu boju i hrskavost postigli smo pečenjem na 180°C, 30-ak minuta.

Uskrsni doručak ne možemo zamisliti niti bez svježeg peciva u čijoj izradi su posebno uživala djeca uz osjećaj uključenosti, povjerenja i slobode u izražavanju vlastite kreativnosti te smo i taj recept pripremili za vas. Njima je poseban okus dalo vrhnje za kuhanje koje je naš tajni sastojak.

Doručak nije potpun ako na stolu nemamo slatke namaze. Ove godine smo se odlučili za maslace od orašastih plodova koji se savršeno slažu uz toplu pincu ili kiflice.

Ono što nam je uvelike olakšalo pripremu blagdanskog stola je Deli box u koji se nemoguće ne zaljubiti već na prvi pogled. On skriva omiljene nam talijanske delikatese, od nezaobilazne kuhane šunke, pršuta mortadele, do nekoliko vrsta sira, orašastih plodova i džemova koji se savršeno ljube uz kremaste sireve.

A tek Borsari Colomba koja ne samo što mami izgledom i ukrašava blagdanski stol, ne znamo da li nas više oduševljava okusima ili mirisom.

Svi znamo da je blagdansko druženje nemoguće zamisliti bez finog pića i vesele zdravice. Budući da smo na našem stolu imali talijanske delikatese, odlučili smo se i za digestiv likere od limuna i naranče koji nas oduševili i dali nam posebnu čar i svježinu svojim specifičnim okusima dobivenim maceracijom kore ekoloških limuna i naranče u žitnom destilatu.

Dekoracija uskršnjeg stola je uvijek posebno zabavan i inspirativan događaj prepun iščekivanja trenutka kada kreće onaj najljepši dio – okupljanje, zajedništvo i uživanje u plodovima pripreme jela, slastica i uskrsnih dekoracija. Mi smo ga odlučili učiniti razigranim i opuštenim i nismo požalili.
Odabrali smo jedinstveni žuti, ručno rađeni unikatni stolnjak koji je bio savršen temelj za sve dajući nam dašak starinskog, nekog bezvremenskog glamoura, podsjećajući nas na naše djedove i bake i neke nezaboravne trenutke iz prošlosti, trenutke bezbrižnosti koju sada želimo pružiti našoj djeci… 

Dekorativno posuđe svojim razigranim tonovima upotpunilo nam je cijeli doživljaj i dalo dodatnu notu živosti i poticaja na druženje i veselje.

Centar svakog uskrsnog stola je naravno cvijeće i maslinova grana koja ima posebno značenje samog blagdana. Maslina je simbol mira, čistoće, snage i brige za ljude. Nosi se na Cvjetnicu na nedjeljnu misa, kao uvod u Veliki tjedan i pripremu za Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Nježno ružičasto živo cvijeće se savršeno uklopilo i tako na jedan nenametljiv način upotpunilo naš stol.

Na našem druženju se nismo bavili samo finom hranom. 

Bilo nam je izuzetno važno pokazati koliko je bitno uključiti cijelu obitelj u pripreme za blagdane, posebice djecu. Dora iz Poligon kids osmislila je kreativne i zabavne aktivnosti za djecu u šarenom prostoru Sport Educe oslikanom životinjama iz životinjskog carstva. Djeca su uživala, natjecala se u idejama, bila zaokupljena zaboravivši na vrijeme, mobitele, igrice, koristeći ruke kojima su kreirali i prenosili svoju maštu ukrašavanjem kuhanih jaja, izradom stalaka za jaja, farbanjem zečeva od papira, izradom zečića od tijesta…. Više detalja o samoj radionici podijelit ćemo u posebnom članku sutra tijekom dana. Ne propustite vidjeti kako nas i na koje sve načine djeca mogu iznenaditi tako da ni sami nismo svjesni gdje su granice njihovoj mašti. Kakvu su nam lijepu čestitku poslali, koliko su komunicirali, bili vrijedni, veseli i zaigrani pogledajte u videu.

Na ovom druženju smo se osobno uvjerili kako je moguće vratiti čaroliju Uskrsa i doista uživati u svakom koraku pripreme. 

Pratite nas nadalje jer ćemo i sutra s vama podijeliti još detalja i nadamo se, tako vas inspirirati da i vi dočekate ovaj Uskrs bez stresa.

Tekst: Anđela Sabranović i Dalida Tomek

Foto i Video: Petra Šafranko i Igor Bogdanović za Slowliving.hr 

Prostor: Sport Educa 

Moglo bi vas zanimati i: Veganska pinca od batata je naše novo otkriće! A tek peciva u obliku zečeva… Donosimo recepte za uskrsni stol

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!