Tri dana, tri tople juhe za detoks organizma

by Nataša Krstičević
juhe-za-detoks-slowliving

Toksini koji se nađu u našem tijelu krvotokom uglavnom odlaze u jetra, gdje se neutraliziraju i nakon toga izbacuju iz tijela. Svako toliko jetra zatreba čišćenje, a početak godine je idealno vrijeme za nove navike. Ako niste tip za sokove, možda vam dobro dođe topli detoks. Donosimo vam tri juhe za detoks na kojima će vam jetra biti zahvalna.

Ove juhe za detoks bogate su kalijem, koji pomaže stvoriti lužnatu okolinu te tako pomaže isprati toksine iz tijela. No, u juhama su i važna vlakna – i to topiva i netopiva, svaka sa svojim blagodatima. No, ono što je najvažnije, ove su juhe za detoks divnih boja, finog okusa i postat će vam omiljeni dodatak stalnom meniju. Recepti su preuzeti sa stranice theawesomegreen.com.

Juha od brokule

Sastojci:

  • 2 šalice brokule
  • 2 stabljike celera
  • 1 sitno isjeckan luk
  • 2 protisnuta češnja češnjaka
  • 1 šalica zelenog lisnatog povrća – kelj, špinat…
  • 1 oguljeni i nasjeckani pastrnjak
  • 1 oguljena i sitno nasjeckana mrkva
  • 2 šalice vode ili malo posoljenog povrtnog temeljca
  • ½ žličice morske soli
  • ½ limuna – samo sok
  • 1 žličica kokosova ulja
  • 1 žlica chia sjemenki
  • Mješavina preprženih sjemenki i orašida za ukrašavanje

Upute:

U loncu zagrijte kokosovo ulje, dodajte luk, češnjak, mrkvu, pastrnjak, celer i brokulu. Kuhajte na laganoj vatri pet minuta, uz često miješanje.

Dodajte vodu ili temeljac, pa zakuhajte. Poklopite lonac i pustite da krčka 5 do 7 minuta, dok povrće nije meko, ali ne previše.

Umiješajte zeleno povrće, pa prebacite u blender. Dodajte chia sjemenke i limun, te blendajte dok ne dobijete jednoličnu kremastu juhu.

Servirajte toplo, a možete ukrasiti sjemenkama i orašidima.

Juha od cikle

  • 3 srednje cikle
  • 2 sitno nasjeckane mrkve
  • 1 sitno nasjeckan luk
  • 2 protisnuta češnja češnjaka
  • 1 manji poriluk izrezan na kockice
  • 1 žličica kokosova uljaa
  • 2 šalice toplog povrtnog temeljca
  • ¼ žličice morske soli
  • 1 žlica chia i bundevinih sjemenki za ukras

Upute:

Neoguljene cikle stavite u lonac s vodom, zakuhajte i kuhajte 30 minuta dok ne bude meka.

Ocijedite od vode i pustite neka se ohladi.

Zagrijte kokosovo ulje u tavici, dodajte luk, češnjak, poriluk i mrkvu te kuhajte 5 do 7 minuta na laganoj vatri. Maknite s vatre i prebacite sve na tanjur.

Ogulite ciklu, izrežite je na kockice, te stavite u blender, zajedno s kuhanim povrćem i toplim temeljcem. Blendajte dok ne dobijete glatku juhu.

Začinite soli i poslužite ukrašeno sjemenkama.

Juha od batata

Sastojci:

  • ½ šalice kuhane crvene leće
  • 1 oguljen i nasjeckan batat
  • 3 oguljene i na krupno narezane mrkve
  • 1 oguljen i na krupno nasjeckan pastrnjak
  • I luk izrezan na četvrtine
  • 3 protisnuta češnja češnjaka
  • 1 žličica kurkume
  • 1 žličica kima u prahu
  • Prstohvat čilija u prahu
  • ¼ žličice morske soli
  • 2 šalice povrtnog temeljca s malo soli
  • Komadić đumbira debljine prsta, oguljen i nariban
  • 1 žličica kokosova ulja
  • Svježi peršin za ukrašavanje

Upute:

Ugrijte pećnicu na 165C.

Na papir za pečenje stavite batat, mrkvu, pastrnjak i češnjak, te začinite soli, čilijem, kurkumom i kimom, te kokosovim uljem – pripazite da se dobro promiješate.

Pecite 20 minuta, a prebacite u blender.

Dodajte topli povrtni temeljac, ribani đumbir, te kuhanu leću u blender i blendajte dok ne dobijete jednoličnu juhu.

Poslužite toplo, ukrašeno svježim peršinom.

Moglo bi vas zanimati i: Sokovi za detoks

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti