Jesen ne može proći bez jela s bundevom. Imamo dva odlična recepta!

by Anđela Sabranović

Raduje li i vas dolazak sezone bundeve? 

Vjerujemo da čak i oni koji nisu zaljubljenici u okus bundeve, uz pametne recepte to mogu postati. Ona ima dosta neutralan okus koji se jednostavno može ukomponirati u različite recepte. Kada saznate koje sve benefite ima za vaše zdravlje, sigurni smo kako ćete ovu namirnicu konzumirati i nekoliko puta u tjednu.

Osim što je nutritivno izuzetno bogata namirnica, bundeva ima malo kalorija pa je i te kako poželjna u prehrani onih koji su u procesu mršavljenja.

Neki od benefita koje bundeva ima za zdravlje su sljedeći:

  1. Jača imunitet
  2. Doprinosi sprječavanja razvoja tumora
  3. Bogat izvor folne kiseline i željeza
  4. Izvor vitamina C, E, K B
  5. Odlična za zdravlje očiju
  6. Poboljšava probavu

Sjemenke bundeve ni u kom slučaju ne bacajte jer djeluju na detoksikaciju organizma, a odličan su izvor proteina i zdravih masti.
Bučino ulje se smatra jednim od najzdravijih vrsta ulja na svijetu te povoljno djeluje na kožu i imunitet.

U nastavku smo izdvojili jedan slatki i jedan slani recept s bundevom. Zajedničko im je to što i jedan i drugi jedva čekamo isprobati!

Cheesecake s bundevom

Oduševila nas je ideja o zdravijoj verziji cheesecake-a te jedva čekamo probati ovaj recept.

Pronašli smo na food blogu “Like chocolate” te ga možete vidjeti ovdje.

SASTOJCI

Podloga:
250 g keksa po želji integralnih, s maslacem i sl.
125 g otopljenog maslaca

Krema od sira:
400 g kremastog sira
400 g milerama
4 jaja
100 g šećera
1 vrećica bourbon vanilijina šećera

Pire od bundeve:
200 g pirea od bundeve ½ manje bundeve
1 žličica cimeta
½ žličice đumbira u prahu
¼ žličice mljevenog klinčića
¼ žličice muškatnog oraščića
Slani karamel:
150 g šećera
40 ml vode
dobar prstohvat soli
100 ml vrhnja za šlag
30 g maslaca

Upute:
– Pire od bundeve pripremite tako da hokaido ili butternut bundevu raspolovite, žlicom joj odstranite koštice pa pečete na 200 °C 45 – 60 minuta dok potpuno ne omekša.
– Žlicom izdubite meso iz bundeve, ohladite ga i spremite u zdjelu s poklopcem. Držite u hladnjaku do korištenja, ali najviše pet dana.
– Kalup za tortu premažite maslacem, a pećnicu zagrijte na 200 °C. Kekse sameljite ili usitnite batom za meso pa pomiješajte s maslacem. Utisnite ih u dno kalupa. Pecite 10 – 12 minuta, tj. dok ne počnu dobivati boju. Izvadite iz pećnice, a temperaturu u pećnici smanjite na 170 °C. U lonac stavite vodu, neka zavrije.
– U međuvremenu pripremite kremu tako da zajedno izmiješajte mileram, krem sir, šećere i jaja. Zasebno pomiješajte pire bundeve (krupnije komade izgnječite vilicom) sa začinima pa mu dodajte 1/3 kreme od sira i dobro promiješajte.
– Na kekse izlijte kremu od sira, a zatim dodajte, žlicu po žlicu, kremu od bundeve. Žlicom polako pomiješajte obje kreme kako biste dobili prošarani uzorak.
– Kalup s tortom stavite u drugi kalup pa u njega ulijte vrelu vodu tako da doseže 2 cm u visinu. Pecite sve zajedno 60 minuta. Pečena torta mora izvana biti čvrsta, a u samoj sredini sasvim malo drhtava.
– Izvadite iz pećnice i kalupa s vodom i dobro ohladite, najbolje preko noći.
Pripremite i slani karamel. Šećer i vodu kuhajte na višoj temperaturi bez miješanja dok ne postignu jantarnu boju. Skinite sa štednjaka i pažljivo umiješajte maslac i vrhnje, pazite, prskat će, a zatim kuhajte još 3 – 4 minute na nižoj temperaturi dok se sve ne otopi i ne sjedini. Dodajte sol i ohladite.
– Prelijte karamel preko hladne torte.

Juha od bundeve i crvene leće

Juha od bundeve je mnogima omiljeno jelo s bundevom, a kako ne bi i bila kada je prepuna okusa, a uz doslovno grije dušu.

Pronašli smo zanimljiv recept (možete ga vidjeti na Instagram objavi u nastavku) koji uz osim bundeve krije i crvenu leću. Teško da može zdravije.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Doris | good food, good mood | (@foodoris_)

Moglo bi vas zanimati: Zdravi obroci za posao uz recepte

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: iStock

Možda će vam se svidjeti