Salate su uvijek dobra ideja, donosimo prijedloge u kojima ćete uživati

by Dalida Tomek

Salate su uvijek dobra ideja, a posebno za vrijeme visokih temperatura kada naše tijelo žudi za jednostavnim, osvježavajućim i hranjivim obrocima koji će mu dati energiju. Izdvojili smo tri recepta hrvatskih blogerica u kojima možete uživati idućih dana.

LJETNA KRUMPIR SALATA by @matejka_likechocolate 

Sastojci (za 4 osobe):

  • 5 manjih mladih krumpira
  • ½ mlade tikvice
  • 1 manji svježi krastavac
  • 1-2 šake graška
  • 10-ak crnih maslina
  • 10-ak cherry rajčica

Vinagrette:

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 limun – sok
  • 1 žličica senfa
  • sol i papar te sjeckani vlasac

Priprema:

Krumpir dobro operite pomoću grupe strane čiste spužvice za pranje suđa. Stavite ga u hladnu, posoljenu vodu i kuhajte 20-25 min, ovisi o veličini. 7-8 min prije kraja kuhanja, dodajte mu grašak. Kad su i krumpir i grašak kuhani, iscijedite ih i ostavite da se ohlade.

Krumpir zatim narežite, sa ljuskom, na željene komade (ako koristite stari krumpir, ogulite ga). Dodajte narezane cherry rajčice, krastavce, masline te kuhani grašak. Tikvicu uperite pa pomoću noža za guljenje napravite tanke šnite tj. trakice te dodajte salati.

U maloj staklenci pomiješajte sastojke za vinagrette, poklopite i dobro protresite. Prelijte preko salate, promiješajte i poslužite odmah ili ohlađeno.

SALATA S JAGODAMA I ŠPAROGAMA by @thewaanderlustsisters

Sastojci (za 4 osobe):

  • 10 velikih jagoda
  • pola vezice šparoga
  • 250 g bivolje mozzarelle
  • 4 šake baby špinata ili baby blitve
  • 200 ml maslinovog ulja
  • 1 šaka svježeg bosiljka
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra

Priprema:

Miksajte maslinovo ulje i bosiljak u blenderu dok ne usitnite bosiljak. Stavite na stranu. U maloj posudi zavrijte vodu. Dodajte šparoge i kuhajte nekoliko minuta. Ocijedite i nasjeckajte šparoge. Operite i ocijedite špinat i stavite po 2 šake u svaku zdjelu. Rukama natrgajte mozzarellu i ravnomjerno je rasporedite po zdjelicama. Narežite jagode na šnitice i rasporedite po zdjelicama. Dodajte sjeckane šparoge, sol i papar, i obilno prelijte uljem od bosiljka.

THAI SALATA S GRILANIM POVRĆEM I UMAKOM OD KIKIRIKIJA @burbon_i_borovnice 

Sastojci za salatu:

  • šalica kvinoje
  • 2 velike fete ljubičastog kupusa
  • 1 tikvica
  • 1 patlidžan
  • 1 mrkva

Sastojci za umak:

  • 2 pune žlice maslaca od kikirikija
  • 2 žlice soja ili tamari umaka
  • 2 žličice naribanog đumbira
  • sok pola limete
  • 2 žličice sezamovog ulja
  • 1 žlica javorovog sirupa (ili nekog drugog zaslađivača)
  • 1 žlica rižinog octa (ili crvenog vinskog octa)
  • prstohvat soli
  • malo chilli pahuljica (po želji)

Postupak:

Skuhajte kvinoju po uputama na pakiranju (oko 15 minuta). Dok se kvinoja kuha, pripremite umak: u dublju posudicu stavite maslac od kikirikija i soja ( tamari) umak i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte sve ostale sastojke i nastavite miješati dok ne dobijete kremasti umak. Po potrebi (ili ako želite malo rjeđi dresing) tijekom miješanja dodajte žlicu vode.
Tikvicu i patlidžan dobro operite i narežite na fete debljine otprilike jednog centimetra , od glavice kupusa narežite dvije fete. Preporuka je da upotrijebite fete iz same sredine glavice kupusa, one su najčvršće i teže će se raspasti tokom prevrtanja kod grilanja. Mrkvu naribajte.

Zagrijte roštilj, premažite ga s nekoliko kapljica maslinovog ulja i posložite svoje povrće. Pecite oko 10 minuta, oprezno okrenite i nastavite peći još 10 minuta. Kad povrće omekša maknite ga s grila i složite salatu: u veliku posudu pomiješajte skuhanu kvinoju, dodajte naribanu mrkvu, nasjeckani grilani kupus, tikvice i patlidžan. Sve posolite po želji i dodajte malo maslinovog ulja.
Salatu prelijte sa nekoliko žlica umaka od kikirikija, nakapajte s malo soka limete i po želji pospite sa malo nasjeckanog kikirikija. Ova salata izvrsno paše topla, no jednako će dobra biti i hladna.

Moglo bi vas zanimati: Prirodni napitci za mršavljenje (koji stvarno djeluju!)

Pripremila: Ana Carević

Foto: Instagram, privatna arhiva blogerica

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!