Recept za brzi, zdravi bezglutenski kruh

by Anđela Sabranović

Malo što će u trenutku u prostor unijeti toplinu doma poput mirisa tek pečenog kruha, zar ne?

Ipak, od pripreme domaćeg kruha često nas odbija pomisao na čekanje dok tijesto bude spremno za pečenje. Tako se odlučimo ipak otići do trgovine i kupiti kruh za koji znamo da nije najbolja opcija za naše zdravlje.

Upravo zato smo za vas pronašli recept za bezglutenski kruh koji možete peći čim povežete sve sastojke. Osim što ovaj kruh mogu jesti osobe alergične ili osjetljive na gluten, idealan je i za sve one koji su odlučili u novoj godini uvesti zdravije navike.
Pripremu kruha smo nekako neopravdano izbacili iz svakodnevice, jer kada malo razmislite shvatit ćete da vam često treba više vremena da se spremite i odete do trgovine nego da zamijesite svoj. Uz to nema boljeg osjećaja nego se ujutro probuditi uz pomisao da vas čeka domaći kruh. Zdravi kruh za koji vas recept očekuje u nastavku će biti ukusan i poslije 2-3 dana tako da ga možete i ponijeti na posao.

RECEPT ZA BEZGLUTENSKI KRUH

Sastojci:

150 g brašna od slanutka
150 g bezglutenskog brašna (koristila sam rižino, heljdino i zobeno brašno)
2 jaja
150 ml tople vode
20 ml maslinovog ulja
30 g bundevinih sjemenki
30 g oraha
30 g suncokretovih sjemenki
30 g lanenih sjemenki
1 žlica gustina
1 žličica sode bikarbone
1 žlica limunovog soka
1 žličica meda
1 žličica soli

Priprema:

  • Brašna pomiješati. Limunov sok i sodu također pomiješati pa dodati u brašna.
  • Potom dodati i sve ostale sastojke i sve zajedno sjediniti pomoću žlice. Ako koristite neko drugo gore nenavedeno bezglutensko brašno, može doći do manjeg odstupanja u potrebnoj količini vode! Normalno je da tijesto ostane ljepljivo.
  • Izliti smjesu u kalup za kruh, koji smo prethodno obložili papirom za pečenje. Fino poravnati pomoću navlažene žlice. Odozgo možete posuti malo zobenih pahuljica, te navlaženim rukama ih tek lagano utisnuti u smjesu.
  • Peći na 180-190 stupnjeva oko 35-40 minuta.
  • Pečeni kruh izvaditi iz posude i zamotati u kuhinjsku krpu.

Uživajte u okusima i mirisima zdravog, domaćeg kruha!

Moglo bi vas zanimati i: Dobrobiti batata i recept za pripremu

Tekst: Anđela Sabranović

Recept i foto: zdravi_fit_obroci

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!